Főzz velünk!
Adott két gasztromániás, akik ráadásul a magánéletben is jól kijönnek egymással. Együtt főznek, sütnek. Hol 10 kiló mézeskalácsot egy jótékonysági vásárra, hol pedig kacsát a csajos karácsonyra. Kajári Zsófi a Nők Lapja Konyha felelős szerkesztője, de álmaiban a saját cukrászdájában süti a legfinomabb süteményeket, házi kekszeiért pedig még Londonban is rajonganak. Pácsonyi Daniella a Nők Lapja Café szerkesztője, álmaiban viszont egy 5 asztalos éttermet vezet, ahol mindig van konfitált kacsa és csirkepaprikás az étlapon, a kekszet persze ő is Zsófitól rendeli. Ők ketten pedig összeálltak, hogy hetente egyszer megtanítsanak nektek egy egyszerű/házias/édes/virítós finomságot. Nincsenek trükkök, előre legyártott, fényesre mázolt sült csirkék, amit a konyhában láttok, az pont így történik akkor is, ha a kamera nem forog… |
Eszterházy-torta
Hozzávalók 8-10 szelethez:
A tésztához:
- 5 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- csipet fahéj
- 5 dkg liszt
A krémhez:
- 4 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dkg cukor
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- rum ízlés szerint
A díszítéshez:
- kb. 10 dkg darált dió a panírozáshoz
- 10 dkg fehér csokoládé
- 4 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
- tejszínhab és egész dió
A tészta elkészítéséhez a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, és amikor háromnegyedig felvertük, hozzáadjuk a cukrot. Kemény habbá verjük, majd elkeverjük a diót a fahéjjal, illetve a liszttel, és óvatosan a habba forgatjuk.
Egy 18-20 cm átmérőjű tortakarikát vagy egy lapos tányért körberajzolunk sütőpapíron. Öt lapra lesz szükség, ezért készíthetünk öt karikát, de elég három is, ha menet közben lehúzzuk a megsült tésztáról a papírt, és újra felhasználjuk.
A tésztamasszát öt egyenlő részre osztjuk, és akkora köröket kenünk belőle, amekkorákat rajzoltunk. 180 fokos sütőben egyenként 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük, majd kihűtjük őket. Ha elfér a sütőben, légkeveréses programon süthetünk egyszerre három lapot is.
A krémhez 1,5 dl tejjel elkeverjük a pudingport, a maradék tejet pedig felforraljuk a cukorral. A forró tejet besűrítjük az elkevert pudingporral, majd még egy percig kevergetve főzzük. A tűzről levéve egy lapos tányérba borítjuk, így hamarabb kihűl.
A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a kihűlt pudingot átkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd a kikevert vajhoz adjuk. Együtt tovább habosítjuk, majd hozzákeverjük a darált diót és a rumot is.
A kihűlt tésztalapokat összetöltjük a krémmel, egy keveset hagyunk a torta körbekenéséhez. A betöltött tortát hűtőbe tesszük dermedni.
A díszítéshez a fehér csokoládét mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött gyakran kevergetve 1-2 evőkanál olajjal megmelegítjük. Egy másik edényben az étcsokoládét is felolvasztjuk, majd kis papírtölcsérbe töltjük, ezzel fogjuk megrajzolni a csíkokat. Szükségünk lesz még egy kenőkésre és egy fogpiszkálóra.
A torta közepére öntjük a fehér csokoládét, és elkenjük úgy, hogy csak a tetejét vonjuk be vele. Az előkészített, tölcsérbe töltött étcsokoládét körkörösen, csigavonalban a fehér csokoládéra nyomjuk. A fogpiszkáló segítségével pókhálószerűre kihúzzuk úgy, hogy először középről kifelé négy irányba, majd kívülről befelé a közepéig haladunk.
A torta oldalát körbekenjük a félretett krémmel, majd a kezünkkel körbepanírozzuk a darált dióval. A tetejét tejszínhabbal és egész dióval díszítjük, utána hűtőben dermesztjük a tálalásig.