Család

„Anya szomjas vagyok!” Miért kérnek vizet a gyerekek közvetlenül lefekvés után?

Akinek van gyereke, az biztosan ismeri a jelenséget. Végre ágyba került a gyerkőc, már azt hiszed, elszundított, amikor a sötétben megszólal: „szomjas vagyok, kérek vizet!” Tényleg szomjas lehet, vagy csak az időt húzza?

Az este gyakran egy rohanás, pedig szeretnénk megteremteni az igazán nyugodt hangulatot, ami elengedhetetlen a problémamentes lefekvéshez és elalváshoz. Későn érünk haza, házi feladat, vacsora, fürdés, kis játék, fogmosás, esti mese, szinte lehetetlen mindezt 2-3 órába belesűríteni úgy, hogy közben senki se legyen ideges. Pedig lefekvéskor fontos a nyugodt légkör.

A megmentő víz

A kicsiknél pedig még inkább fontos a nyugalom, hiszen nekik nem mindig megy könnyedén az elalvás. Sok szülő veszíti el a türelmét, mikor végre túl vannak minden esti teendőn, a gyerekekkel együtt a felnőttek is kidőlnének már, de a sötétben, mikor már azt hisszük elaludt, egyszer csak felugrik a pici, hogy szomjas. Tényleg szomjas vagy csak szórakozik?

Semmi pánik!

Hihetetlen, de vannak gyerekek, akik tényleg szomjasak, és valóban meg is isszák a pohár vizet, amit kapnak. És vannak mások, akik azért kérik a vizet félálomból felriadva, hogy megbizonyosodjanak róla, anya és apa a közelben van. Számíthatnak szüleikre, ez a gondoskodás pedig biztonságérzetet ad nekik a félelmetes, szörnyekkel és szellemekkel teli sötét szobában. Bármikor is hívja szüleit, ők rögtön ott teremnek. A víz mellé tehát jöhet még egy utolsó (tényleg!) jóéjszakát-puszi és egy simogatás, hogy az egész család éjszakája jól teljen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top