Igaz, hogy így november közepére az idénygyümölcsöknek már leáldozott, de szerencsére a zöldségekből még mindig bőven válogathatunk. Nagy örömömre két, egyébként méltatlanul elhanyagolt kedvencem is bőven kapható mostanában: a kelbimbó és a cékla. Már csak azon kellett gondolkoznom, hogy céklaleves legyen, majd köretnek kelbimbó, vagy fordítva.
Végül kelbimbóleves lett, a céklából pedig köret készült a parmezánbundás grillezett pulykamell és a bulgur mellé. A biztonság kedvéért persze készítettem almás céklasalátát is, mintegy kapudrognak, mert ez tényleg annyira finom étel, hogy még az is megszereti a céklát, akinek előtte eszébe sem jutott ez a növény. Elkészíteni meg igazán nem nagy kunszt, ha már egyszer úgyis összekentük a fél konyhát pirosra.
A sütemény pedig almás-mogyorós lesz, minden hozzávalót belekeverünk masszába, és kisütjük, így puhává, szaftossá és zamatossá válik. Én diétás verzióban készítettem el, úgyhogy ezúttal a recept hagyományos és szénhidrátszegény verzióját is ismertetjük.
Kelbimbókrémleves füstölt sajttal
A kelbimbót sokan nem kedvelik a kissé kesernyés íze miatt, de hát a sör is kesernyés, mégis szeretjük, nem igaz? Úgyhogy legyetek nyitottak, vegyetek fél kiló kelbimbót, tekintsetek rá úgy, mint a bébi-fejeskáposztára, és szeretgessétek, aztán fazékba vele! Nemcsak finom, hanem roppant egészséges is, a káposztaféléknek (úgy is, mint keresztes virágzatú növényeknek) bizonyítottan rákmegelőző hatásuk van, szóval érdemes bőven fogyasztani őket, főleg ilyenkor, az őszi–téli időszakban, a füstölt sajt pedig különösen izgalmas bukét ad ennek a levesnek.
Hozzávalók
- fél kg kelbimbó
- 5 dkg vaj
- 1 liter zöldség alaplé (vagy víz)
- 1,5 dl tejszín
- szerecsendió, bors, őrölt köménymag
- só
- 10 dkg füstölt sajt reszelve
- olívaolaj
Elkészítés
- Egy fazékban vajat melegítünk, és megforgatjuk rajta a kelbimbót, amíg egy kissé össze nem esik.
- Ekkor felöntjük a vízzel (alaplével), sózzuk, fűszerezzük, és addig főzzük, amíg teljesen meg nem puhul a kelbimbó.
- A sajtot apró lyukú reszelőn lereszeljük, és a kétharmadát elkeverjük a tejszínnel. Hozzáadjuk a leveshez, majd botmixerrel pépesítjük az egészet.
- Tálaláskor a leves tetejét bőven meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk a maradék füstölt sajttal.
Pulykamell parmezánbundában, sült céklával és bulgurral
A pulykahús régebben nem tartozott a kedvenceim közé, mert egyszer valahol azt olvastam, hogy büdös, úgyhogy el is ment tőle a kedvem vagy egy évtizedre. Aztán, ahogy lenni szokott, egyszer csak megetettek egy pulykás étellel, és láss csodát, finom volt. Azóta dolgozom annak az elszalasztott tíz évnek a visszaszerzésén, habár lehetetlen. Szerencsére Váncsa mesterre mindig számíthatok (úristen, már három hete nem volt Váncsa-recept, hogy fogom így megfőzni mind az ezeregyet?), találtam is nála egy izgalmasnak tűnő pulykás ételt: pulykamell Titánia módra, vagyis a szeleteket először citromos-olívaolajos-fokhagymás lében forgatjuk meg, majd parmezános prézlivel vonjuk be, és grill alatt sütjük meg. Lusta panírozóknak, szeretettel.
Hozzávalók
- 1 kg pulykamell
- 1-1,5 dl citromlé
- 4 ek. olívaolaj
- három gerezd aprított fokhagyma
- egy-egy csipet bazsalikom és kakukkfű
- 2,5 dl prézli (zsemlemorzsa)
- bő fél dl reszelt parmezán
- só, bors
A körethez
- 1 bögre bulgur
- 2 bögre víz
- só
A sült céklához
- 2/3 kg cékla
- kakukkfű
- só
- olívaolaj
Az almás céklasalátához
- 1/3 kg cékla
- 1/3 kg alma
- 4 ek. majonéz
- 4 ek. tejföl
Elkészítés
- A cékla előkészítéséhez gumikesztyűt húzunk. A sült céklához kefével megsúroljuk a gumókat, végüket levágjuk, majd gerezdekre daraboljuk.
- Tepsibe tesszük, sózzuk, rászórjuk a kakukkfüvet, és meglocsoljuk olívaolajjal, jól összeforgatjuk. Betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a cékla meg nem puhul.
- A salátához megpucoljuk a céklát és az almát is, majd lereszeljük, vagy áttoljuk a robotgép megfelelő funkcióján. Tálba tesszük, és összeforgatjuk a majonézzel meg a tejföllel, ezzel kész is vagyunk.
- Most jön a hús. Felszeleteljük a pulykahúst, sózzuk, borsozzuk.
- Egy tányérban összekeverjük a citromlevet, a fokhagymát és az olívaolajat a fűszerekkel, egy másik tányérban pedig a parmezánt és a prézlit.
- A pulykaszeleteket megmártjuk előbb az olajos keverékben, majd a sajtos prézliben, és megolajozott grillrácsra, vagy még inkább tepsibe állított, ugyancsak alaposan megolajozott grilltálcára helyezzük. A tetejének is jót tesz, ha megspricceljük egy kis olajspray-vel.
- Amikor az összes húst bebundáztuk, betoljuk őket a sütőbe, amely grillfokozaton megy. Félúton megfordítjuk őket, hogy a másik felük is megpiruljon.
- Közben elkészítjük a köretet: egy bögre bulgurt két bögre forró, sós vízben felteszünk lassú tűzön főni. Hogy jobb íze legyen, hozzáöntjük a maradék olajos-citromleves mixtúrát is.
Mogyorós-almás sütemény
Mivel a főétellel jó sok időt eltöltöttünk, a süti csak egy egyszerű kevert tészta lesz. Az eredeti recept szerint dióval kellene készíteni, a tetején pedig csokimáz van, de szerintem sokkal finomabb a mogyoró, mint a dió, így ha lehet, én mindig lecserélem. Lehetett. Ebből következik, hogy csokimázat már nem teszünk rá, mert elnyomná a mogyoró finom ízét. Ez persze pont kapóra jött, mert beütött a karácsony előtti diéta ideje, így ezt a receptet most hagyományos és szénhidrátszegény változatban is megadjuk. Túl sokat nem kell rajta változtatni, cukor helyett édesítőszert, fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használunk, végül pedig tejjel lazítunk a tésztán, amire a lisztben lévő rost miatt van szükség.
Hozzávalók
- 1 tojás
- 20 dkg kristálycukor (vagy diétás változatban ugyanannyi eritrit, vagy 5 dkg négyszeres édesítőszer)
- 30 dkg alma lereszelve
- 15 dkg finomliszt (vagy diéta esetén teljes kiőrlésű)
- 10 dkg darált törökmogyoró
- 1 cs. sütőpor
- kb. fél dl tej, ha teljes kiőrlésű liszttel dolgoztunk
Elkészítés
- A hozzávalókat egyszerűen összekeverjük, majd kivajazott-lisztezett, 20×30 cm-es tepsibe (vagy valami hasonlóba) töltjük, és kisütjük.
Szeletelés előtt kicsit várunk, hogy kihűljön. Szaftos, jó illatú, finom sütit kapunk, és senkinek sem volt panasza a diétás verzióra sem, annyira visz mindent az alma és a mogyoró íze.
Jó étvágyat az ebédhez!