nlc.hu
Meghitt percek

Karácsonyfa dekorálás és gondozás

4 tuti tipp a tökéletes karácsonyfához

Hogyan válasszak karácsonyfát? Hogyan kell kiültetni a gyökeres fenyőt? Van mérgező fenyőfa? Ideje tisztázni néhány alapdolgot. Szakértőt hívtunk segítségül.

Beszélgettünk már kertésszel, aki megannyi hasznos tippet adott nekünk arról, hogyan ápoljuk a karácsonyfát, hogyan válasszuk ki, és melyik lehet a számunkra legideálisabb választás. De még így is maradt megválaszolatlan kérdés. További hasznos tanácsok a karácsonyfával kapcsolatban!

Sokáig szép maradjon…

Egyik olvasónk arra volt kíváncsi, hogyan kell ápolni a vágott karácsonyfát? „Van valamilyen praktika arra, hogy a lucfenyő karácsonyfaként sokáig szép maradjon, és ne potyogjanak le a levelei?” – tette fel kérdését olvasónk. Szakértőnk pedig azonnal segítségére sietett, és azt tanácsolta, hogy érdemes ilyenkor a fenyőfát egy vödör vízbe állítani.

Kertből a lakásba és vissza

Vannak olyanok, akik a saját kis kertjükből szeretnének kivenni egy fenyőfát, és később azt visszaültetni. A kérdés már csak az, hogy ilyen esetben mekkora földlabdát kell ásnunk, hogy ne sérüljön meg a lucfenyő? „A kertemből szeretnék kivenni egy élő fenyőt karácsonyfának, amit később visszaültetnék. Nem tudom, mekkora földlabdát kell ásnom, hogy ne sérüljön meg? 1-1,5 m magas lucfenyőről van szó” – szól a pontos kérdés.
Szakértőnk neki azt tanácsolta, hogy ilyen esetekben a lucfenyő magasságának 1/3-a legyen a földlabda, tehát az ő esetükben körülbelül 35-40 centiméteres.

 

Lucfenyő kiültetése

Úgy látszik, a lucfenyő a legnagyobb sláger idén is, ám van olyan olvasónk, aki majd szeretné kiültetni  a cserepes fát. „Karácsonyra szerb lucfenyőt vettem földlabdával. Ma fogom elültetni cserépbe, és ez lesz a karácsonyfa. Kérdezném, hogy mi vele a teendő, ha tavasszal ki szeretném ültetni a kertbe?” – írta olvasónk a Válaszkereső oldalunkon.
Szakértőnk azt tanácsolta neki, hogy a cserepes fenyőnek a szabadban a helye, egészen karácsonyig. „Utána egy hétig érdemes a szobában tartani és öntözni egy picit. Később hetente kijjebb kell helyezni, fokozatosan visszaszoktatva a hideghez, és kint kell hagyni a szabadban. Tavasszal, amikor felenged a talaj, el lehet ültetni és alaposan be kell öntözni!”

Vásárlás, de biztonságosan?

Nem születünk fenyőfaszakértőnek! És ezzel nincs is semmi baj, ezért érdemes kérdezni! Egyik olvasónk például Nordmann-fenyőt szeretne karácsonyra, de nem tudja, hogyan ismerhető fel biztonsággal ez a típus. „Tavaly a piacon »Nordmann«-fenyőnek nevezett fát vettük, aminek puhák a tűlevelei és nincs nagyon illata. Mivel egyáltalán nem hullott, idén is ilyet szeretnénk beszerezni, csak azóta megszületett a kislányunk, és attól tartunk, hogy esetleg mérgező lehet a fa levele, ha véletlenül a szájába venné. Azt is szeretnénk elkerülni, hogy tiszafát vásároljunk helyette, mert nem akarunk védett – és tudomásom szerint mérgező – növényt venni. Milyen fát javasol, és honnan ismerhető fel biztonsággal a »Nordmann«-fenyő?” – szól a kérdés.

Fenyőfavásár

Elveszve a fenyők között (Fotó: AFP)

Szakértőnk azonnal eloszlatta azt a tévhitet, hogy a Nordmann-fenyő mérgező lenne, de egyéb hasznos tanácsokkal is szolgált. „A Nordmann-fenyő nem mérgező. Beazonosításához a tűlevelek fonákján találsz két fehér csíkot, míg a tiszafa levelének fonákja és színe is egyaránt méregzöld színű.”

Díszítés!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top