Eredményhirdetés! Ez lett 2022 legdivatosabb karácsonyidekor-színe

nlc | 2022. December 12.
Ha nincs még ötleted, hogy milyen fenyőt vásárolj idén, vagy épp milyen stílusban, milyen színekkel díszítsd fel azt, íme, némi inspiráció!

Mint mindennek, a karácsony külsőségeinek is megvan a divatja, mely bizonyos részleteiben évente megújul, más elemei viszont ennél lassabban változnak, vagy épp a hagyományok mentén állandóak maradnak. Mutatjuk, hogy 2022 karácsonyán melyek a legtrendibb fenyőfélék és dekorációk!

Milyen fenyőt válassz?

Az erre vonatkozó felmérések szerint Magyarországon a lakosság nagyjából háromnegyede díszít vágott fenyőt, de egyre többen választanak földlabdás fenyőt is (jelenleg ez adja a forgalom nagyából 10 százalékát), illetve a műfenyők is évről évre felkapottabbak.  

A karácsonyfának való fenyőfélék közül továbbra is rövid tűlevelű fajták számítanak divatosnak. A szép és stapabíró nordmann fenyő, illetve az ezüstfenyő a legkeresettebb fajták itthon, a lucfenyő népszerűsége viszont egyre inkább csökken. Emellett feljövőben van a duglászfenyő is, melyet jellegzetes, citrusos illata tesz különlegessé. 

Karácsonyfának szánt fenyőfák egy Somogy megyei ültetvényen (Fotó:
MTI/Varga György)

A hosszú tűlevelű fenyők, mint az erdei fenyő vagy a feketefenyő, ebben az évben sem térnek vissza a divatba, azonban ha mégis ilyenre vágynál, a fenyőfaárusok egy részénél megtalálod idén is.

A műfenyők piacát a minél élethűbb, zöld színű változatok uralják, de keresettek a zöld alapon műhóval díszített modellek is. A teljesen fehér műfenyő már kevésbé divatos, helyét a halvány rózsaszín árnyalat vette át.

Hogyan díszítsd fel?

(SPOILER: A VÉGÉRE HAGYTUK 2022 DEKORÁCIÓS TRENDJÉT)

Piros-arany

Piros és arany (Fotó: Getty Images)

A tradicionális, piros-arany színvilág örök divat a karácsonyi dekorációkon, mely harmonikus hármast alkot a fenyőfa zöldjével. Melegséget, eleganciát sugárzó stílus, mely egyben nosztalgikus hangulatot is teremt, vagyis pontosan megvan benne minden, amit a karácsonyban annyira szeretünk. 

Natúr

Natúr stílus (Fotó: Getty Images)

A klasszikus karácsonyi dekorációk közé sorolható a natúr stílus is, vagyis amikor a karácsonyfát természetes díszekkel, például szárított gyümölcsökkel, tobozokkal, termésekkel, fából vagy épp szalmából készült figurákkal díszítjük fel. Az irányzat a fenntarthatóság jegyében vált újra kimondottan divatossá. Egyszerű, meghitt, dekoratív, mindemellett költségkímélő is, hiszen az ilyen típusú díszeket vagy legalábbis azok egy jelentős részét házilag is elkészíthetjük.

Kék-fehér

Kék-fehér (Fotó: Getty Images)

A viktoriánus korszak nagy favoritja volt a kék-fehér karácsonyi díszítés, mely ebben a szezonban a vintage irányzat jegyében éli reneszánszát. Bátran használhatjuk egyidejűleg a kék különböző árnyalatait, illetve az ilyen stílusú fákon ott a helyük a szalagoknak, masniknak, gyöngyöknek, angyalkáknak, csillagoknak is. 

Zöld 

Műhóval mutat igazán jól (Fotó: Getty Images)

Zöld színű díszekkel teleaggatni a zöld fenyőfát elméletben nem tűnik kimondottan jó ötletnek. A zöld dekoráció azonban ebben az évben mégis az egyik legtrendibb. Azzal a kitétellel, hogy ahhoz, hogy a zöld díszek valóban érvényesülni tudjanak, érdemes a karácsonyfát műhóval leszórni vagy eleve ilyen kivitelű műfenyőt választani. Még mutatósabb, ha a zöld mellé kiegészítő színként fehéret, illetve arany vagy rezes árnyalatokat is használunk.

Szivárvány 

Csupa szín (Fotó: Getty Images)

Hosszú ideje a két, maximum három színt felvonultató, egységesebb stílusú díszítések uralták a karácsonyi dekordivatot, 2022 karácsonyán azonban ez megváltozik. Az idény nagy trendje ugyanis a szivárvány karácsonyfa, melyen a legkülönfélébb színárnyalatú és stílusú díszek egyidejűleg elférnek, mi több, kívánatosak, és persze mindehhez színes égősor is dukál. Minél tarkább és eklektikusabb az összhatás, annál jobb!

via

Exit mobile version