Mézeskalács

3 ízletes karácsonyi ajándék a konyhából

Finom, saját készítésű, és még sorban sem kell állni érte. Ez mind igaz a gasztroajándékokra, amikből most nem is egy, hanem három receptet hoztunk.

A gasztroajándékok szezonját már megnyitottuk a saját készítésű likőrökkel, majd folytattuk a csokis apróságokkal, és most újabb 3 recepttel gazdagítjuk a repertoárt. 

Földimogyoró-vajas fudge

Ajándékok a konyhából

Hozzávalók:

  • 400 g puha datolya, magozott
  • 10 evőkanál földimogyoróvaj
  • 4 evőkanál napraforgóolaj vagy kókuszolaj
  • 3 evőkanál cukormentes kakaópor vagy karobpor

A kimagozott datolyát tegyük egy serpenyőbe kevés forró vízzel, és főzzük 5 percig, amíg a datolyák teljesen puhák lesznek. Ha marad még víz a serpenyőben, akkor a datolyákat csepegtessük le, hagyjuk hűlni pár percig. Tegyük a földimogyoróvajat, az olajat és a kakaóport vagy karobport egy robotgépbe, adjuk hozzá a datolyákat és egy-két percig keverjük finom, ragacsos masszává. Ezután béleljünk ki egy 25 cm-es sütőedényt sütőpapírral és kanalazzuk bele a keveréket, majd tegyük a mélyhűtőbe legalább 3 órára. Vegyük ki a fagyasztóból, de mielőtt kínálnánk, hagyjuk állni pár percet. Szeleteljük fel kis kockákra, ha ajándékba adjuk, becsomagolhatjuk a szaloncukorhoz vagy a karamellcukorkához hasonlóan.

Házi müzli

Ajándékok a konyhából

Hozzávalók: (1 nagy üveghez)

  • 1 bögre aszalt gyümölcs vegyesen (például mazsola, aszalt sárgabarack, eper, vörös áfonya)
  • 80 g pekándió
  • 50 g mandula
  • 100 g zabpehely
  • 90 g tökmag
  • 90 g napraforgómag

A pekándiót és a mandulát tegyük robotgépbe az aszalt gyümölcsökkel együtt és őröljük durvára. Keverjük hozzá a zabpehelyhez, tökmaghoz, napraforgómaghoz, tegyük az egész müzlit csatos üvegbe majd zárjuk le. Ha ajándékba adjuk, szalaggal vagy színes rafiával kössük át.

Csokoládés mogyorókrém

Ajándékok a konyhából

Hozzávalók (kb. 3 dl-hez):

  • 300 g török mogyoró
  • 200 g tejcsokoládé
  • 3 ek. karobpor vagy cukormentes kakaópor
  • 1 ek. semleges ízű olaj
  • 3 ek. porcukor
  • csipet só

Török mogyoróból készítsünk házi törökmogyoró-vajat robotgéppel. Használhatunk bolti törökmogyoró-krémet is, de ebben az esetben mindenképp a natúr változatot válasszuk, ne a sósat. Gőz felett olvasszuk fel a csokoládét, majd keverjük át a robotgépben a mogyorókrémmel és minden más hozzávalóval együtt kb. 3-4 percig. Töltsük üvegbe (kb. 3 dl lesz ebből a mennyiségből).

Molnár Orsi a wannabe chef blog szerzője. Oldalán változatos és egyszerűen elkészíthető ételek receptjei találhatók, amiket bárki könnyedén elkészíthet. Egészséges reggelik, vegetáriánus ételek, villámgyorsan összedobható édességek és izgalmas ázsiai ételek gazdagítják a blogot.
Wannabe Chef további gasztroajándékai:

Még több ajándék a konyhából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top