Egész évben nem eszünk mézeskalácsot, így természetes, hogy karácsonykor nem tudunk betelni vele! Ha nemcsak süti, hanem desszert formájában is élveznéd, van egy szuper tippünk: nincs más dolgod, mint megsütni a mézeskalácstészta leegyszerűsített változatát, összemorzsolni, és összeállítani belőle egy ínycsiklandó, hamisítatlan karácsonyi pohárdesszertet!
Még több szuper mézeskalácsos recept az NLCafén:
- Mézeskalács-palacsinta karácsonyra
- Karamellás mézeskalácsszósz, amivel legszívesebben mindent leöntenénk
- Szuper mézeskalács-recept díszítéssel
Mézeskalács-pohárdesszert
Hozzávalók:
12 adaghoz
- 1/3 csésze kristálycukor
- 1/3 csésze barna cukor
- 1/4 csésze sótlan vaj
- 3/4 csésze almaszósz
- 1 tojás
- 3/4 csésze melasz
- 2,5 csésze liszt
- 1,5 tk szódabikarbóna
- 2,5 tk fahéj
- 2 tk őrölt gyömbér
- 0,5 tk szerecsendió
- 3/4 tk szegfűszeg
- 0,5 tk só
- 1 csésze forró víz
- tejszínhab
- sós karamellszósz
Elkészítés:
- 175 fokra melegítsd elő a sütőt. Készíts elő egy 23×23 centis sütőformát, vajazd ki vékonyan.
- A cukrot és a vajat robotgéppel keverd össze. Keverd hozzá a tojást, az almaszószt és a melaszt is.
- Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket. A száraz keveréket add hozzá a folyékonyhoz, keverd össze alaposan, majd öntsd hozzá a vizet is.
- Az így kapott tésztát öntsd a sütőformába és 55-65 percig süsd. Hagyd teljesen kihűlni, morzsold össze, majd oszd el poharakban! Púpozz a tetejére tejszínhabot, sós karamellszószt és egy-egy darab mézeskalácsot!