Karácsonyi gyümölcskenyér
Hozzávalók:
A tésztához
- 18 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 2 dl tejszín
- 10 dkg mascarpone
- 15 dkg aszalt áfonya vagy ízlés szerinti aszalt gyümölcs
- 3 tojás
- 2 tk. sütőpor
- 1 mk. vaníliaaroma
- csipet só
A mázhoz
- 5 dkg vaj
- 5 dkg fehér csokoládé
- 10 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 1 mk. vaníliaaroma
- 5 dkg aszalt áfonya vagy ízlés szerinti bogyós gyümölcs
Így készül a karácsonyi gyümölcskenyér
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Kisebb sütőformát vajazz és lisztezz ki.
Az ünnepi gyümölcskenyér elkészítéséhez mérd ki a lisztet, keverd el benne a sót és a sütőport. Egy másik edényben habosítsd fel a tojásokat, és keverd hozzá a vaníliakivonatot.
Végy elő újabb edényt, amelyben a vajat a cukorral keverd habosra. Robotgéppel keverve add hozzá a tejszínt, majd a mascarponét és krémesedésig keverd. Alacsony fokozaton folytasd a keverést; a tojást, majd a lisztet is keverd hozzá, végül az aszalt gyümölcsöket is add a gyümölcskenyér tésztájához.
Simítsd a sütőformába, told a forró sütőbe, és kb. 55 perc alatt süsd készre. A sütőből kivéve negyedórára még hagyd a formában, majd óvatosan emeld ki.
Amíg a karácsonyi gyümölcskenyér a sütőben sül, készítsd el a csokis mázat. A vajat lassú tűzön olvaszd fel. Darabold hozzá a csokoládét, majd amikor olvadni kezd, vedd le a tűzről, és keverd el. Add hozzá a mascarponét, majd a porcukrot, robotgéppel krémesítsd. A vaníliaaromát is keverd a mázhoz, végül az aszalt gyümölcsöt is add hozzá.
A mázzal borítsd be a kihűlt karácsonyi gyümölcskenyeret. Tedd félórára a hűtőbe, hogy a máz megszilárdulhasson. Szeletelve kínáld.