nlc.hu
Mézeskalács
Karácsonyi gyümölcskenyér, a kihagyhatatlan recept

Karácsonyi gyümölcskenyér, a kihagyhatatlan recept

A gyümölcskenyér egy olyan újabb karácsonyi süti, amit vétek lenne kihagyni az ünnepek alatt. A könnyű piskótaszerű tészta telis-tele finomabbnál finomabb aszalt gyümölcsökkel. Lehet egy ilyen édességnek ellenállni? És nemcsak az ünnepi menü desszertjeként állja meg a helyét, a karácsonyi reggelik ideális kiegészítője kávé vagy tea mellé.

Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók:

A tésztához

  • 18 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg mascarpone
  • 15 dkg aszalt áfonya vagy ízlés szerinti aszalt gyümölcs
  • 3 tojás
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 mk. vaníliaaroma
  • csipet só

A mázhoz

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1 mk. vaníliaaroma
  • 5 dkg aszalt áfonya vagy ízlés szerinti bogyós gyümölcs

Így készül a karácsonyi gyümölcskenyér

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Kisebb sütőformát vajazz és lisztezz ki.

Az ünnepi gyümölcskenyér elkészítéséhez mérd ki a lisztet, keverd el benne a sót és a sütőport. Egy másik edényben habosítsd fel a tojásokat, és keverd hozzá a vaníliakivonatot.

Végy elő újabb edényt, amelyben a vajat a cukorral keverd habosra. Robotgéppel keverve add hozzá a tejszínt, majd a mascarponét és krémesedésig keverd. Alacsony fokozaton folytasd a keverést; a tojást, majd a lisztet is keverd hozzá, végül az aszalt gyümölcsöket is add a gyümölcskenyér tésztájához.

Simítsd a sütőformába, told a forró sütőbe, és kb. 55 perc alatt süsd készre. A sütőből kivéve negyedórára még hagyd a formában, majd óvatosan emeld ki.

Amíg a karácsonyi gyümölcskenyér a sütőben sül, készítsd el a csokis mázat. A vajat lassú tűzön olvaszd fel. Darabold hozzá a csokoládét, majd amikor olvadni kezd, vedd le a tűzről, és keverd el. Add hozzá a mascarponét, majd a porcukrot, robotgéppel krémesítsd. A vaníliaaromát is keverd a mázhoz, végül az aszalt gyümölcsöt is add hozzá.

A mázzal borítsd be a kihűlt karácsonyi gyümölcskenyeret. Tedd félórára a hűtőbe, hogy a máz megszilárdulhasson. Szeletelve kínáld.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top