A gyümölcskenyér egyszerű, de nagyszerű sütemény, amit kedved szerint variálhatsz az évszaknak megfelelően. Most egy karácsonyi kiadás receptje következik, amit aprósütemény formájában is elkészíthetsz.
Hozzávalók:
- 1 és 3/4 csésze liszt
- 1 tk. sütőpor
- fél tk. szódabikarbóna
- egy csipet só
- 1/8 tk. fahéj
- egy csipet szerencsendió
- fél csésze pörkölt pekándió
- fél csésze pisztácia
- fél csésze vaj
- 1 csésze barna cukor
- 1 tojás
- másfél tk. vanília kivonat
- 1 csésze lecsepegtetett konzerv cseresznye
- 1 csésze aszalt ananász
- fél csésze porcukor
- fél ek. brandy
- 2 ek. tej
Elkészítés:
- Keverj össze 1 és 1/4 csészényi lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával sóval, a fahéjjal és a szerecsendióval. Az apróra vágott magokat egy másik tálban keverd össze a maradék liszttel.
- A vajat keverd ki a cukorral, majd verd hozzá a tojást is. Adj hozzá egy kiskanál vaníliát, majd a először a lisztes, utána pedig a magos-lisztes keveréket. A tésztából formázz kis golyókat, amiket lapíts laposra egy sütőpapírral borított tepsin.
- 175 fokos sütőben 14-16 percig süsd, majd kicsit megforgatva 10 percig.
- A cukormázhoz: keverd össze a brandyt, a porcukrot és a tejet, majd a maradék vaníliát is add hozzá. Locsold a sütire, végül pedig az egészet hagyd 30 percet állni, hogy rádermedjen a máz.