Hiába a sok isteni sütemény, az igazi karácsonyi klasszikus akkor is a mézeskalács marad. A brit királyi családban is rengeteg fogy belőle az ünnepekkor, és természetesen a királynő cukrászai több évtizedes, jól bevált recept alapján sütik.
Most a recepten kívül a legfontosabb titkot is elárulták: a tésztát a sütés előtt egy éjszakán át pihentetik, majd miután formára vágták, még egy órára beteszik a hűtőbe – így biztosan megőrzi a formát.
A királyi cukrászok azt is elárulták, hogy melyek II. Erzsébet kedvenc karácsonyi édességei. Nem meglepő módon, első helyen a hagyományos brit mince pie szerepel, melyet a Buche de Noël, azaz a karácsonyi csokis fatörzstorta követ.
A királyi család mézeskalács receptje:
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk szódabikarbóna
- 100 g vaj
- 75 g barna cukor
- 25 g kristálycukor
- 45 g tej
- szódabikarbóna
Elkészítés:
- Szitáljuk össze a lisztet és a fűszereket, adjuk hozzá a felkockázott vajat és kezdjük el kézzel morzsolni, gyúrni.
- Adjuk hozzá a tejet, és az így kapott masszás tésztát csomagoljuk fóliába, és hagyjuk pihenni a hűtőben legalább 2 órát (de akár egy éjszakán át).
- Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
- Nyújtsuk kb. 3 mm vastagságúra a tésztát, majd vágjuk ki belőle a formákat, és tegyük zsírpapírra, vagy kevés kristálycukorral megszórt szilikonos sütőlapra. 180 fokon készre sütjük.
- Amikor a sütik kihűltek díszítsük kedvük szerint.