Tuti Tippek

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!

Nyakunkon a karácsony és sokan gondolkoznak még az utolsó pillanatokban is azon, mivel lepjék meg szeretteiket. Ha te is ebben a cipőben jársz, akkor segítünk. Ajánlunk egy csomó társasjátékot, amivel tuti sikered lesz.

A játékokat 4 különböző csoportba osztottuk, hogy mindenki megtalálja azt, amire szüksége lehet. Ezek a következők:

Kezdő (belépő szintű játékok)
Ezeket olyanok számára ajánljuk, akik még csak ismerkednének a modern társasjátékokkal.

Gamer (haladó szintű játékok)
Ezeket olyanoknak, akiknél már van otthon a polcon néhány játék és nem félnének valami újat kipróbálni.

Heavy gamer (nehéz, komplex játék)
Azoknak, akiket már elragadott a társasjáték iránti szerelem és olyan játékot keresnek, ami még a társasokon edzett agytekervényeiket is próbára teszik.

Partijátékok
Ezeket pedig olyanoknak javasoljuk, akik szeretnek nagyobb társaságban összeülni társasozni. Ez persze most a járvány idején sajnos nem túl időszerű, de a vírus előbb-utóbb eltűnik, a játék viszont megmarad!

Gyerekjátékok
Gondoltunk persze a kisebbekre is: adunk néhány tippet azoknak, akik gyerekeik számára keresnek hasznos és jó időtöltést

 

Kezdő szintű játékok

Kingdomino

Fotó - gemklub.hu

Fotó – gemklub.hu

Valószínűleg nincs olyan, aki kiskorában ne próbált volna ki valamilyen dominójátékot, így a Kingdomino alapjait senkinek sem kell magyarázni.

Ami mégis különlegessé teszi, hogy itt a saját királyságunkat kell kiépítenünk dominószerű lapkákból, melyeknek két pólusán különböző területtípusok láthatóak. Ha ezeket a határainkon belül ügyesen összeillesztjük és még sikerül néhány koronajelet is összegyűjtenünk, akkor bezsebelhetjük a legtöbb pontért járó győzelmet. És hogy ki viszi a legértékesebb dominólapokat?  Ha te kezded a választást, akkor nyilván te, de vigyázz, mert a legjobb dominólapért a következő körben súlyos árat fizethetsz. Akkor jobb beérni egy gyengébb lappal? Próbáljátok ki a Kingdominót, és kiderül.

Hány éves kortól?
A játékot 8 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy parti nem több 30 percnél.

Hány fővel érdemes játszani?
A játék 3-4 fővel a legélvezetesebb, de 2 fő is jól elszórakozik vele.

Carcassonne

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Idei játékajánlónk legöregebb tagja, de ahogy mondani szokás, a jó bor idővel nemesedik. A Carcassonne játékkal sincs ez másképp, hiszen megjelenése óta világszerte töretlen a népszerűsége. Több mint 30 kiadó foglalkozik a kiadásával, egy rakat elismerést és díjat besepert, temérdek kiegészítő és mini-kiegészítő jelent meg hozzá. Ha valaki szeretne szép emlékekkel belépni a társasjátékozás csodás világába, annak a Carcassonne-t mindenképp ki kell próbálni. A Carcassonne egy területfoglalós stratégiai játék egyszerűen elsajátítható szabályokkal, gyors, pörgős és nem túlságosan konfrontatív játékmenettel, hogy az érzékenyebb lelkűek se rokkanjanak bele egy-egy partiba.

A játék során egy nagy halom képpel lefelé lefordított terület lapkából húznak felváltva a játékosok. A lapkát a kihúzást követően az aktív játékos megpróbálja a lehető legcélravezetőbben a már korábban lerakott lapkákhoz illeszteni, így bővítve a játékteret. Ha ez sikerült, eldöntheti, hogy az újonnan épített területlapkát lefoglalja-e az egyik bábújával vagy sem. Ha igen, úgy a terület teljes kiépülését követően a típusától függően pontokat kaphat. No de miért ne akarná valaki lefoglalni a területet, ha pontokat kaphat érte? Nos hát, ennek több oka is lehet. Vagy azért, mert elfogyott a figurája, amivel foglalhat, vagy azért, mert egy, már korábban lefoglalt területet bővít és az is lehet, hogy más taktikai okból nem szeretne adott pillanatban foglalni. Ezzel persze felajánlja a lehetőséget játékos társainak a foglalásra. A végén az győz, aki a játék során a legtöbb befejezett területet birtokolva a legtöbb pontot szerzi.

Hány éves kortól?
A játékot 8 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Játékosszámtól függ, de általában 30-45 perc alatt lezajlik egy parti.

Hány fővel érdemes játszani?
Szinte minden lehetséges játékosszámmal működik és érdemes is kipróbálni.

Unlock

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Az Unlockkal több szempontból is kakukktojást csempésztünk ajánlónkba, hiszen ez a játék nagyon egyedi módon próbálja a kijutós szobák élményét visszaadni társasjáték formájában, továbbá ehhez a játékhoz szükségünk lesz majd egy mobilalkalmazásra is, melyet magyar nyelven letölthetünk ingyenesen a különböző alkalmazás piacokról.

Aki volt már kijutós szobában, az tudja, hogy milyen fantasztikus élményt tud nyújtani, ha egy társaság együtt próbál megfejteni feladványokat, melyek végül a szobából/területről való kijutást eredményezik. Az Unlock esetében sincs ez másképp, csak itt a feladványokat, a történetet nem tematikus szobák, hanem kártyalapok adják, melyek feladványait szintén időre kell megoldanunk, hogy egy-egy történet kártyáin végig tudjunk érni. Nem hangzik túl érdekesnek a kártyákból való kijutás? Azért, mert még nem próbáltad az Unlockot, melynek idén már a 3. része jelenik meg magyarul. Minden doboz 3 különböző nehézségű kalandot rejt, melynek feladványait együtt oldhatjátok meg.

Hány éves kortól?
A játékot 10 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy-egy kaland 1 órát vesz igénybe.

Hány fővel érdemes játszani?
Amennyien odafértek az asztal köré. 

Szerelmeslevél

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!A szerelmeslevél 16 lapból áll. Nem, nem írtuk el. Mindössze 16 játéklap, mégis több játékot és több mókát rejt magában, mint sok más bonyolultabb, de gyengébb játék együttvéve. Témáját tekintve, a feladatunk, hogy szerelmeslevelünket a palota lakói és alkalmazottai között „kézről kézre” adva minél közelebb juttassuk a hercegnőhöz.

A szerelmes levél egy nagyon könnyed dedukciós játék, mely során minden játékos különleges képességű karakterlapokat tart a kezében és saját körében megpróbálhatja a karakterei adta lehetőségek által a többi játékos kilétét felfedni és ezzel kiejteni a játékból. A karakterek kilétüket (és számozásukat) tekintve minél közelebb állnak a hercegnőhöz, annál nagyobb eséllyel nyerhetik az adott kört, és ezzel közelebb kerülhetnek a végső győzelemhez.

Hány éves kortól?
A játékot 8 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy teljes játék kb. 30 percig tart.

Hány fővel érdemes játszani?
Mindenképp 3-4 fő számára ajánlanánk a játékot.

Ganz Schön Clever (Egy okos húzás)

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!A Ganz Schön Clever című játék a manapság nagy népszerűségnek örvendő roll and write, vagyis dobj és írj típusú játékok egyik legjobbja. Ha nem ismerős ez a játéktípus, gondolj egy kicsit a kockapókerre és máris beugrik. A Ganz Schön Clever játékban a játékosok szintén kockákkal próbálnak minél jobb eredményt dobni, és az eredményt saját játéklapjukon elkönyvelni. 6 különböző színű kocka áll rendelkezésünkre a dobásnál. Miért kell ennyi színű kocka? Azért, mert itt nem párokat vagy nagy sorokat próbálunk kidobni, hanem a kockák számértéke mellett a kocka színe lesz a fontos. A játékos saját játéklapján minden színhez tartozik egy-egy pontozó táblázat és persze minden szín más feltételek mentén pontoz majd. Jól kell megválasztani, hogy a dobásodból melyik színű kockát milyen értékkel könyvelsz majd el. Ez már csak azért is kiemelten fontos, mert a 6 kockából a körödben csak 3-at használhatsz fel, a maradék 3-ból a többi játékos választhat magának egyet, melyet saját lapján könyvelhet majd el.  Így nem csak azt kell figyelned, hogy olyat tarts meg, ami neked jó, hanem hogy olyat se engedj el, ami a többieknek tökéletes. Ugye, hogy nem is olyan egyszerű?!

Hány éves kortól?
A játékot 8 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Gyors, pörgős játékról van szó, így egy-egy parti nem nagyon tart tovább 30 percnél.

Hány fővel érdemes játszani?
Szinte minden lehetséges játékosszámmal működik és érdemes is kipróbálni.

A szerző kedvence

Colt Express

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Ha bele tudod képzelni magad egy vadnyugati bandita bőrébe, akinek legfőbb célja kirabolni egy értékes kincsekkel teli vonatot, akkor a 2015-ös év társasjátéka, a Colt Express neked való, de van egy rossz hírünk: nem lesz egyszerű dolgod, mert a kincsekre játékostársaid is vadul hajtanak majd. Lesz itt minden – pisztolypárbaj, rohangálás a vagonokon keresztül, futkosás a vagonok tetején és menekülés a seriff elől. Ha pedig mindeközben összetalálkoznál egy másik banditával, jobb ha óvatos vagy, mert akkorát beverhet, hogy még a megszerzett pénzed is kiesik a zsebedből.

Persze mindez csak móka egy olyan szuper játékban, ahol sokszor semmit nem ér, ha jól tudsz előre tervezni, mert a többiek biztosan keresztülhúzzák a számításod, és másképp cselekednek, mint ahogy te várod. Ettől is olyan fantasztikus játék a Colt Express. A kiszámíthatatlanságából adódó izgalmak és furcsánál furcsább helyzetek még a legkomorabb stratégák arcára is mosolyt csalnak.

Hány éves kortól?
A játékot 8 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Kb. 30-40 perc egy játék.

Hány fővel érdemes játszani?
A kellemes vonatrabláshoz szükség van legalább 4-5 tolvajra, de hatan is érdemes elkezdeni a fosztogatást.

 

Gamer szintű játékok

Mars terraformálása

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Ha te is úgy érzed, hogy szűk ez a Föld nevű bolygó vagy csak szimplán uncsi már, akkor terraformáljuk végre a Marsot! Ebben a stratégiai játékban a játékosok egyedi tulajdonságokkal rendelkező cégvezetőket alakítanak, akik megpróbálnak saját képességükkel és persze stratégiai érzékükkel a legnagyobb mértékben ráhatással lenni azokra a környezeti értékekre (oxigén, hőmérséklet, vízkészlet), melyekre egy lakhatatlan bolygó terraformálásához szükségesek. Aki ebben a legaktívabb, az szerezheti a legtöbb pontot, ami a játék megnyeréséhez szükséges. A játékosok fő fizetőeszköze a megakredit, melyekkel minden körben megpróbálnak olyan projekteket, építkezéseket indítani kártyakijátszások formájában, melyekkel magát a terraformálást vagy a terraformáláshoz szükséges nyersanyagok előállítását vagy további termeléseket segítenek elő. Ha a telepített növényzet révén elég jó lesz a levegő, hőerőművek segítségével megfelelő lesz a hőmérséklet és a létrehozott városok élhetővé teszik a vörös bolygót, a játék véget ér és a legaktívabb terraformáló nyer.

Hosszú, időigényes játékról van szó, de akik rászánják az időt, azok remekül szórakoznak majd.  A játékhoz egy sor kiegészítő is megjelent már szintén magyar nyelven. Ezeket is érdemes lehet kipróbálni, ha az alapjátékhoz szeretnénk még valami pluszt.

Hány éves kortól?
A játékot 12 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Játékosszámtól függ, ám minimum 2-2,5 órás játék idővel érdemes számolni.

Hány fővel érdemes játszani?
Leginkább 3-4 fővel élvezetes, de ketten is szuperül működik. Sőt, érdemes kipróbálni a szóló verziót is.

Blood Rage

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Kicsit költségesebb mulatság, de a Blood Rage talán megérheti azoknak, aki egy picit komolyabb játékélménnyel szeretnének gazdagodni. A játék témájában az ősi viking mitológiára támaszkodik, ahol viking klánok próbálnak területeket hódítani és akár dicsőségben hősi halált halni egy nagy csatában vagy a Ragnarök által.  A játékosok 3 korszakon keresztül próbálják klánjukat harcosokkal, különleges képességű szörnyekkel, és képességkártyákkal felerősíteni, hogy alkalomadtán a területekért folyó csatában mérettessék meg erejük.
Itt se legyen félreértés, ez bizony egy ízig-vérig harcolós, területfoglalós stratégiai játék, tele fantasztikus figurákkal, amik az élménnyel együtt sajnos a játék árát is kicsit feltolják, ám csalódni nem fog, aki beruház rá. 

Hány éves kortól?
A játékot 14 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Játékosszámtól függ, de általában maximum 2 óra egy játék.

Hány fővel érdemes játszani?
Leginkább 3-4 fővel élvezetes.

Res Arcana: A hatalom alkímiája

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!A Res Arcana játékban egyedi képességekkel rendelkező mágusokat alakítunk, akik a játék kezdetén 8 kártyát vesznek magukhoz, melyeket felhasználhatnak a győzelemhez vezető úton. Sose lesz több, sose lesz kevesebb! 8 varázskártya, melyek között lehetnek mágikus eszközök, misztikus lények vagy sötét varázslatok. Ezek segítségével az élet esszenciáit termelhetjük, alakítgathatjuk és használhatjuk fel ahhoz, hogy pontokban értékes hatalmi helyszíneket vagy csodákat szerezzünk. Azok számára ajánljuk, akik egy játékban nem csak a stratégiai lehetőségeket vagy a bonyolult kártyakombinációkat keresik, hanem emellett szeretnék élvezni annak tematikusságát is. Szinte érezni a sárkányok erejét és varázslók hatalmát, ahogy egy-egy kártya a megfelelő időben játszotok ki! 

Hány éves kortól?
A játékot 12 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Játékosszámtól függ, de kb. 1 óra alatt biztosan lezajlik egy teljes parti.

Hány fővel érdemes játszani?
2-től 4-ig bármilyen játékosszám esetén tökéletes élményt ad.

Everdell: Az örökfa árnyékában

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Van olyan játék, amire egyszerűen jó ránézni. Nos hát az Everdell szemet gyönyörködtető kinézetével pont ilyen! Ám még jobb, ha nem csak nézegetitek, hanem részesei is lesztek az erdőlakók világának. Az Everdell viszonylag egyszerű szabályokkal rendelkező stratégiai játék, melyben a játékosok erdőlakó munkásaik segítségével és mindenféle erdei nyersanyag felhasználásával próbálnak értékes és jövedelmező építményeket és további hasznos erdőlakókat szerezni saját városukba. Aki ezt a 4 évszak végére a legügyesebben teszi, annak városa lesz Everdell legkiemelkedőbb helye és a játék győztese.

Hány éves kortól?
A játékot 12 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Játékosszámtól függ, de kb. 1,5 óra egy játék.

Hány fővel érdemes játszani?
2-től 4-ig bármilyen játékosszám esetén tökéletes élményt ad.

Marco Polo

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!A 1200-as évek végén, a mindössze 17 éves Marco Polo elindult felfedező körútjára a messzi keletre, hogy végül eljusson a mongol kán és a kínai császár udvarába. Ebben a játékban ezt a kalandot élhetjük át újra. A játékosok egyedi képességekkel rendelkező karakterekkel indulnak el. Útjuk során megpróbálnak minél több és értékesebb árut szerezni, melyek segítségével szerződéseket köthetnek a kereskedőkkel. Ha ezek teljesülnek, nemcsak pontokat szereznek, hanem a jutalomból újabb felfedező és beszerző körútra indulhatnak a messzi kelet legnagyobb városaiba, ahol kereskedőházakat nyithatnak és ezekkel újabb akcióhelyek nyílnak meg előttük. A játék végén persze itt is az nyer, aki utazása során a legtöbb pontot gyűjti a szerződésekkel, a kereskedőházakkal és az utazgatással.

A Marco Polo nem egyszerű játék. A szabályok ugyan könnyűnek tűnhetnek, de 1-2 próbajátékra biztosan szükség van ahhoz, hogy elsajátítsuk a játék adta lehetőségeket. Ám az biztos, hogy megéri a befektetett energia, hiszen egy nagyszerű kalandot élhetünk át újra és újra a Marco Polo játékkal.

Hány éves kortól?
A játékot 12 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Játékos számtól függ, de kb. 1,5-2 óra egy játék alkalom.

Hány fővel érdemes játszani?
Leginkább 3-4 fővel élvezetes.

A szerző kedvence:

Last Will

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!A Last Will sajnos eddig magyar kiadásban nem jelent meg, de ez ne tántorítson el senkit a megvásárlástól, hiszen a játék teljesen nyelvfüggetlen és magyar szabály is elérhető hozzá. Nagyon különleges játék, melyet gyakorlottabb és kevésbé gyakorlott játékosoknak is bátran ajánlunk. Különlegességét az adja, hogy itt nem pontra megy a játék, de még csak nem is a legtöbb pénz begyűjtésére. Épp ellenkezőleg! A játékot minden játékos ugyanannyi pénzzel kezdi el és az fog nyerni, aki ezt az összeget minél előbb elveri. Hogyan tudjuk ezt megtenni? Különböző játékos akciók és akciókártyák révén tudjuk pénzünket hatékonyan szórni. Vegyél házat magadnak, menj étterembe vagy szórakozni, mely eseményekre kísérőket is vihetsz magaddal, hogy még több pénzbe kerüljenek. Vegyél háziállatokat, hogy még többe kerüljön a ház fenntartása. Ha étterembe mész, vigyél szakácsot magaddal, hiszen csak ő főzhet neked, persze sok-sok pénzért.

Valljuk be, ha pénzszórásra kerül sor, a lehetőségek tárháza kifogyhatatlan és itt végre büntetlenül tehetjük meg. Sőt! Még nyerhetünk is vele!

Hány éves kortól?
A játékot 12 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Játékosok számától függ, de kb. 1,5 óra egy játék.

Hány fővel érdemes játszani?
Leginkább 3-4 fővel élvezetes.

 

Heavy gamer – nehéz, komplex játékok

Gaia Projekt

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Kezdjük a komplex játékok sorát egy igazi nehézsúlyú bajnokkal! A Gaia Projekt játék 2016-ban magyarul is megjelent stratégiai játék, melyben egy egész galaxis bolygóit kell elfoglalnunk. Ezzel épp csak az a gond, hogy a bolygókra többen is pályázunk. A játékosok által kiválasztott népek egyedi képességgel próbálják saját rendszerüket a folyton változó célok szerint tökéletesíteni, ám csak a megfelelő mértékű termelési kapacitás mellett és az okosan megválasztott technológiák segítségével lehetünk mi a galaxis legerősebb népe. Félreértés ne legyen, ez a játék egyáltalán nem a harcról szól. Nem fogjuk egymás bolygóit támadni vagy nyersanyagait lopkodni, ám a stratégiailag fontos bolygók elfoglalása és a jó időben megválasztott technológiai fejlesztések kritikus fontossággal bírhatnak a játék megnyerésében.

Azok számára ajánljuk kifejezetten a Gaia Projektet, akik nem szeretik stratégiájukat a szerencsére bízni, hiszen ebben a játékban a szerencsefaktor szinte nulla.

Hány éves kortól?
A játékot 14 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
1,5-2 óra játékidőre mindenképp számítsunk. 4 fő esetén tovább is eltarthat.

Hány fővel érdemes játszani?
A Gaia Projektet leginkább 3-4 fővel élvezetes, de 2 fővel is érdemes kipróbálni.

Brass Birmingham

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Nem kevésbé agyégető stratégiai, gazdasági játék az idén magyarul is megjelent Brass Birmingham, mely az angliai ipari forradalom fejlődéseit szimulálja. A játékosok feladata két korszakon át egy jól működő ipari hálózat kiépítése, melyben a hálózat útvonalai és az ipari létesítmények helyzete kulcsfontosságú lehetnek a korszakokat lezáró pontozásban. A játékosok köreikben többféle akció közül választhatnak kettőt. Ezek lehetnek: gyárak létrehozása, szállítási útvonalak létesítése, ipari fejlesztés és termékeladás, vagy éppen ha úgy hozza a gazdasági helyzet, akkor a kölcsön felvétele is szóba kerülhet. Ha ezeket az akciókat megfelelő időben játsszák ki, úgy a játék végén kiderül, hogy ki a  legponterősebb ipari forradalmár.

Hány éves kortól?
A játékot 14 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Minimum 2 órás játék idővel érdemes számolni.

Hány fővel érdemes játszani?
Leginkább 3-4 fővel élvezetes, de a térkép 2 főre is optimalizált tud lenni.

Scythe

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!A Scythe kétségtelenül az egyik legszebb stratégiai játék, ami nem is csoda, hiszen a játék arculatához egy neves művész, Jakub Rozalsky kölcsönözte tehetségét. A külső nem minden, és ez a Scythe-ról halmozottan elmondható, hiszen a csodás kinézet mellé kiemelkedő játékélményt is kapunk! Itt se fogunk zsákbamacskát ajánlani, a Scythe bizony nem egy szimpla gazdasági, termelgetős játék. Egy ideig lehet ugyan békésen, harcmentesen terjeszkedni, ám előbb-utóbb szűkös lesz a térkép, nyersanyagot is gyorsabb szerezni, mint termelni és a győzelemhez vezető célokhoz is hozzásegíthet egy jó időben, jó erőben indított csata. Persze lehet nyerni csata nélkül is, de akkor szinte feleslegessé vállnak a szuper mecha gép figurák, amik szintén a játék részét képezik. 

Hány éves kortól?
A játékot 12 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Játékosszámtól és vérmérséklettől is függ, de alapvetően 1,5-2 óra egy játékmenet.

Hány fővel érdemes játszani?
A Scythe szinte minden játékosszám mellett élvezetes, ám ha többen játsszátok, valószínűleg előbb kerültök majd egymás útjába.

Nyugati királyság várgrófjai

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Mielőtt a Nyugati királyság várgrófjai játékra külön kitérnénk, érdemes megjegyezni, hogy ez a játék egy trilógia harmadik része és az előző két részt is bátran ajánljuk. Az első rész, a Nyugati királyság Építőmesterei nem férnek ebbe a kategóriába, hiszen könnyedebb játékélményt hoz, ám a második rész, a Nyugati királyság Lovagjai akár szerepelhetne címadóként is ehhez az ajánlóhoz, hiszen az is egy remek, magas komplexitású stratégai játék. Ám a trilógiából mi mégis a Nyugati királyság várgrófjait emelnénk ki, hiszen olyan ez, mint a hab a tortán vagy mint a Die Hard 3. része, egy nehézsúlyú kis gyöngyszem a sorozatban.

A játék során grófokat alakítunk, akik saját udvaruk befolyását erősítik, míg végül pontok formájában kiderül, hogy ki a királyság legerősebb játékosa. Tesszük ezt hűséges alattvalók bevonásával, akik különböző akciókkal segítenek terjeszkedni, erősödni, gazdagodni a birodalomban. Már maga a játéktábla is különleges, hiszen körbe-körbe kell bejárnunk a királyságot és a számunkra legelőnyösebb akciók kihasználásával pontokat szereznünk. Egyszerűnek hangzik, de korántsem az! Ha kipróbáljátok, biztosan nem csalódtok majd!

Hány éves kortól?
A játékot 14 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
A játék elég pörgős, de egy 1,5 órával itt is alaphangon számolhatunk.

Hány fővel érdemes játszani?
Leginkább 3-4 fővel élvezetes.

Homályrév

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Aki egy picit mélyebbre tud nyúlni a pénztárcában, vagy van olyan csapat, akik együttes ráfordítással szeretnének egy hihetetlenül élménydús játék részesei lenni, azoknak csak ajánlani tudjuk a Homályrév óriási dobozát! A legfontosabb tudnivaló a Homályrévről, hogy egy kampányjellegű társasjáték, ami annyit jelent, hogy a végigjátszást követően egy újrajátszás már fele annyi izgalmat és újdonságot se fog hozni, mint az első kör.

No de akkor miért akarnánk megvenni egy nagyon drága játékot, ha csak egyszeri teljes élményt nyújt? Számoljunk kicsit… Legfontosabb, anélkül, hogy bármi poént lelőnénk, elmondható, hogy egy teljes kampány legalább 60-80 játékalkalmat feltételez. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, hányszor veszünk elő egy komolyabb társasjátékot egy évben?! Ugye, hogy kezd érdekesebb lenni az ajánlat? Kérdés már csak az, hogy a Homályrévet elővesszük-e valóban 60-80 alkalommal, hogy végigjátsszuk? Úgy gondoljuk, hogy akiknek elsőre megtetszik ez a karakterfejlődős, kalandozós, kooperatív (a játékosok együttműködnek egy cél elérése érdekében) harcos játék, azok biztosan végigjátsszák, hiszen a játék folyamatosan, minden alkalommal új meglepetést tartogat. Új kalandokban, új hősökkel és új képességekkel, új fegyverekkel, új és egyre rémisztőbb szörnyeknek kell ellátnunk a baját, míg mindenki révbe nem ér.

Hány éves kortól?
A játékot 14 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy-egy játékalkalom az adott küldetésektől függően kb. 1,5 órát vesz igénybe.

Hány fővel érdemes játszani?
Leginkább 3-4 fővel élvezetes, de ketten is érdemes elindítani a nagy kalandot.

A szerző kedvence:

Maracaibo

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Ez a játék még nem kapott magyar kiadást, de magyar szabály már fellelhető a neten és a játék szinte teljesen nyelvfüggetlen, eltekintve a történetvezérelt játékmódtól, ahol a történet kártyák szövegeit fordítani kell.  Az alapjátékhoz viszont nem szükséges nyelvtudás és ami azt illeti, a szimpla játékmód ugyanolyan élvezetes, mint a történetvezérelt.
A Maracaibo a 17. század környékén, a Karib-térségben játszódik. A játékban 3 nemzet (brit, francia, spanyol) próbál a térségben minél nagyobb hatalmat szerezni. A játékosok egyik fő célja, hogy a nemzetek terjeszkedését elősegítsék akcióikkal és a játék végén, aki a győztes nemzetek zászlói alatt a legtöbb befolyást gyűjtötte, annak jó esélye van a játék megnyerésére. A játék során a játékosok a Karib-térség szigeteit, falvait és városait járják körbe, hogy az egyes megállóknál véghez vitt akcióikkal újabb segédeket, akció és termelőkártyákat szerezzenek, melyekkel a játék további részében még erősebb akciókra, még több pénzre és hasznos segédekre tegyenek szert. Mindez szükséges ahhoz, hogy hajójukat felerősítsék, befolyást szerezzenek a terjeszkedő nemzeteknél és haladni tudjanak a játék egyéb pontszerző helyein.

A Maracaibo egy rendkívül összetett játék, ezért kipróbálását azoknak ajánljuk, akik elég időt tudnak fordítani a játék megismerésére és kitapasztalására. Ha ez megvan, onnantól kezdve a komplex játékok egyik legjobbjával tudunk újabb és még jobb élményeket szerezni.

Hány éves kortól?
A játékot 14 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy-egy játék általában 2-3 órát is igénybe vesz.

Hány fővel érdemes játszani?
Leginkább 3-4 fővel élvezetes, de két fővel is nagyon jól működik.

 

Partijátékok

Fedőnevek

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!A Fedőnevek egy igencsak szórakoztató asszociációs játék, ahol két csapat verseng egymással. Mind a két csapat kiválaszt egy-egy csapatfőnököt, akik a csapattagokkal szemben, lehetőleg egymás mellé ülnek. Azt asztalra 5*5-ös formában kikerül 25 szókártya és a csapatfőnökök egy célkártya segítségével tudják meg, hogy a 25 szóból melyek azok a szavak, amiket a saját csapattagjaikkal kell kitaláltatni. Fontos, hogy a célkártyát mind a két csapatvezető látja, tehát azt is tudják, hogy melyek a másik csapat szókártyái.
Az egyik csapatvezető segítségszavával kezdődik a játék. Átnézi a szókártyákat, megnézi, hogy mely szavakat kell kitaláltatnia a csapatával és próbál mondani egy szót vagy kifejezést, ami azzal vagy azokkal a szavakkal kapcsolatos, amelyek az ő csapatához tartoznak. Ezt követően mond egy számot, amivel megjelöli, hogy az általa mondott segítség hány szókártyával hozható kapcsolatba. Ha ez megtörtént, a csapattársai megpróbálják a 25 szókártya közül kiválasztani azokat, amelyikre a csapatfőnök gondolhatott a segítség adásakor. A csapatfőnöknek okosan kell segítséget adnia, nehogy olyan szót vagy kifejezést mondjon, amivel esetleg a másik csapat szókártyái is kapcsolatba hozhatók.
Amelyik csapat előbb találja ki az összes szavát, az győz. Nagyszerű játék olyanoknak, akik ügyesen tudnak egyik szóról egy másikra asszociálni.

Hány éves kortól?
A játékot 10 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
A Fedőnevek játékideje változatos, hiszen a segítségszavak kigondolása sokszor több időt vesz igénybe, de a játék fél óránál nem sokszor tart tovább.

Hány fővel érdemes játszani?
Minimum 4 fő kell a játékhoz, hogy mindenképp legyen 1 vezető, 1 kitaláló, de még élvezetesebb, ha többen játsszuk.

Imagine

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Képzelj el egy olyan Activity játékot, melynél a feladványodra nem szavakkal, rajzzal vagy mutogatással kell rávezetni a játékostársakat, hanem olyan átlátszó lapokkal, melyeken nagyon egyszerű ikonok, alakzatok találhatóak. A könnyebb feladványok akár néhány lap egyszerű egymás mellé rakásával is könnyedén elmutogathatók, ám a nehezebbek már trükkök bevetését igénylik. Lehetőséged van a kártyákat egymásra pakolni és mivel alapvetően átlátszóak, rétegelve, a rajtuk lévő alakzatok összeillesztésével kirakhatsz egy olyan képet, formát, mellyel rávezetheted a többieket a megoldásra. A lapokat akár mozgathatod is, így akár egy jelenetet is eljátszhatsz a segítségükkel, ha ez kell a megoldáshoz.

Hány éves kortól?
A játékot 8 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy teljes játék kb. 30 percig tart, de mi általában úgy másfél óra környékén vesszük észre magunkat, hogy pontozni is kellett volna, nem csak a szavakat mutogatni. 

Hány fővel érdemes játszani?
Minél többen játsszuk, annál nagyobb élmény, de ketten is nagyon jó szórakozás, hiszen egy játékos mutogat, a másik kitalál.

Skull King

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!A koponyakirály egy nagyon élvezetes kis kártyajáték, amelyben 10 körön át kell pontokat gyűjtögetnünk. A játékosok az első kört 1 lappal kezdik, ez lesz a leggyorsabb kör, hiszen a kijátszását követően vége is a körnek. Ezt követően minden körben egy plusz lappal kezdenek, így fogja a  10. kört mindenki 10 lappal kezdeni. Minden kör elején mindenki megnézi a lapjait, majd egyszerre mindenki bemondja (vagy más formában jelzi), hogy szerinte abban a körben hány lapot fog elvinni. Ez nem is olyan egyszerű, hiszen a pakliban 8 fajta lap is van, ezek közül több eltérő értékben. A kör további része már egyszerűen zajlik. A kezdő játékos kitesz egy lapot és erre a többiek sorban, adott szabályok szerint válaszolnak egy lappal kezükből. Azé az ütés, aki a legerősebb lapot játssza ki. Elsőre talán megjegyezni sem könnyű, hogy melyik lap melyiket üti, de ha ezzel már tisztában vagyunk, akkor remek élményben lesz részünk.  Ha jól tippelünk, sok pontot nyerhetünk, ha rosszul, akkor elvesztjük azokat. Erről szól a Skull King.

Hány éves kortól?
A játékot 8 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy teljes játék kb. fél órát vesz igénybe.

Hány fővel érdemes játszani?
Minél többen! Érdemes 5-6 fővel játszani a játékot.

Csak egy

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Mondhat bárki bármit, a Csak egy a partijátékok koronázatlan királya! Minden megvan benne, ami egy jó társaspartihoz kell. Végtelenül egyszerű, gyors, pörgős és sokszor igencsak vicces helyzeteket hoz. Érdekessége, hogy ez tulajdonképpen egy kooperatív játék, tehát a csapat 13 szókártyából próbálja a legtöbbet kihozni, tehát a legtöbb szót kitaláltatni a soron lévő aktív játékossal. Az aktív játékos húz egy kártyát, amin több szó is van megszámozva. Ezt ő nem nézheti meg, csak a többieknek mutathatja és bemond egy számot, hogy melyik szót, akarja kitalálni. Ezt követően csöndben marad és a többi játékos a saját táblájára titokban felír egy szót, amit úgy gondol, hogy a kitalálandó szóval kapcsolatos. Ha mindenki kész, az aktív játékos becsukja a szemét és a többiek megmutatják egymásnak a szavakat, amiket felírtak a táblájukra. Ha van két vagy akár több olyan tábla, amire ugyanaz a szó lett felírva, azokat le kell fordítani, nem segíthetnek az aktív játékosnak. Ha ez is megtörtént, az aktív játékos kinyithatja a szemét és megnézheti azokat a segítőszavakat, amik megmaradtak neki. Ha ebből sikerül kitalálnia a feladványt, akkor az 1 pont a csapatnak. Ezt követően egy másik játékos lehet az aktív játékos.

Így zajlik a játék egészen addig, amíg a 13 kártyát fel nem használja a csapat és az eredmény attól függ, hány kártya szavát sikerült kitalálniuk. Érezhető talán, hogy mennyire fontos, hogy a segítséget adó játékosok próbáljanak olyat szót írni a táblájukra, amikből az aktív játékos kitalálhatja a feladványt, de ne legyen annyira egyértelmű, hogy esetleg más játékosok is felírják a táblájukra segítségként. Vagy éppen azért írjuk fel, mert annyira egyértelmű, hogy majd más nem meri felírni? Kiderül, ha kipróbáljátok a Csak egy-et!

Hány éves kortól?
A játékot 8 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy teljes játék nem több fél óránál, de hogy meddig tart egy alkalom… REGGELIG!  

Hány fővel érdemes játszani?
Minél többen. Érdemes 5-6 fővel játszani a játékot.

Unikornisok: A rémes ménes

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Ha szeretnénk a hangulatot még egy szinttel emelni egy társasos összejövetelen, engedjük szabadjára a megveszett unikornisokat! A rémes ménes játék egyszerű szabályaival, pörgős játékmenetével, elképesztően vicces unikorniskártyáival biztosan mindenki számára szuper élmény lesz. A játékban mindössze annyi a cél, hogy összegyűjtsünk egy 7 unikornisból álló ménest. Ehhez a körünkben kezünkből játszhatunk ki mindenféle különleges képességgel rendelkező unikorniskártyát saját ménesünkbe. Ha ez így könnyűnek tűnik, elárulhatjuk, hogy nagyon nem az, mert ellenfeleid kezében is ádáz és sokszor ördögien gonosz unikornisok várják, hogy akcióba lendüljenek és mire észreveszed magad, gyönyörű unikornis ménesedből a kör végére alig marad 1-2 jószág. Ráadásul az unikornisok sűrűn cserélnek gazdát, így jól kell megválasztanod, mikor milyen unikornissal szállsz harcba, mert ha nem vigyázol, legerősebb unikornisaid könnyen átvándorolhatnak egy másik játékos ménesébe! A szórakozás garantált, a másikkal való kiszúrás pedig egy ilyen könnyed és vicces partijáték esetében senkiben sem fog szálkát hagyni.

Hány éves kortól?
A játékot 8 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy teljes játék nem több fél óránál, de ha valaki nagyon ügyesen játszik, a játéknak korábban is vége szakadhat.

Hány fővel érdemes játszani?
Minél többen! Érdemes 5-6 fővel játszani a játékot.

A szerző kedvence:

Detektív klub

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Van-e jobb asszociációs játék különleges kinézetű kártyákkal, mint a Dixit? Igen van! A Detektív klub hasonló működésű és hasonló képességeket igénylő partijáték, ám csavar egy olyan hatalmasat a Dixit sokszor unalomba fulladó játékmenetén, hogy egy teljesen új játékélményt garantál.

A Detektív klubban a játékmester a saját lapjait megtekintve kitalál egy olyan szót, amire legalább két kezében lévő lap valamilyen szempontból emlékeztethet. Majd kezébe vesz annyi papírlapot, ahány játékos van. A lapokra egyenként felírja a kitalált szót és egy lapot üresen hagy. A lapokat megkeveri és kiosztja a játékosok között. Így egy játékos kivételével mindenki tudni fogja a kitalált szót. A játékmester elkezdi a kört azzal, hogy lerakja az egyik lapot azok közül, amiket választott a szóhoz. Ezt követően minden játékos szintén lerak egy olyan lapot a kezéből, amiről úgy gondolja, hogy valahogy illik a kitalált szóra. Persze az egyik játékosnak fogalma sincs, hogy mi a szó, így csak a többiek lapjaiból találhatja ki, hogy mi lehet a szó. Ezt a laplerakós kört még egyszer megismétlik, így a „tudatlan” játékosnak még több esélye lesz kitalálni, hogy mi lehet a szó. 
A kör azzal ér véget, hogy a játékmester elmondja a szót, majd ekkor következik a legkritikusabb és talán legviccesebb pontja a játéknak. Mindenkinek sorban el kell mondani, hogy miért azokat a kártyákat választotta a szóhoz, amiket lerakott. Ekkor kell az immáron felvilágosult kakukktojás játékosunknak elővenni a legjobb blöffölős dumáját és belemagyaráznia kártyáiba az értelmet. 

Ez sokszor nem is annyira nehéz, ha szerencsésen választ kártyát, vagy könnyen kitalálható volt a szó, vagy a éppen a többieknek se volt túlságosan passzoló kártyájuk a kitalált szóhoz. Végül mindenki szavaz, hogy szerinte ki volt a „tudatlan” játékos és ha jól szavaz, pontot kap. Ha rosszul, akkor persze a blöffölő játékosunk viheti a pontot.

Hány éves kortól?
A játékot 8 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy teljes játék úgy 30-40 perc környékén van, amiben persze több fent leírt kör is lejátszódik.

Hány fővel érdemes játszani?
Leginkább 3-4 fővel élvezetes, de ketten is érdemes elindítani a nagy kalandot.

 

Gyerekjátékok

Zombie Kidz: Evolúció

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Ne ijesszen meg senkit a játék neve, ez nem egy vérengzős zombijáték, hanem az egyik legélvezetesebb gyerekjáték. Zombik ugyan vannak benne, de nagyanyánk bütyke is félelmetesebb ezeknél a cuki rajzolt élőholtaknál.
A játék különlegessége, hogy kampányjellegű, tehát a játék minden alkalommal folyamatosan fejlődik. Ez annyit jelent, hogy a játékalkalmakkor elért sikerekkel új hősök, új játékos képességek és persze még több zombi lepi majd el a sulit, ahonnan hőseinkkel próbáljuk kitessékelni őket. Ez sokszor nem is olyan egyszerű, de a játékszabályok annyira egyszerűek, hogy 7 éves kortól bátran ajánljuk. A gyerekek számára a küldetések nyomán megszerezhető titkos borítékok és azok meglepetéstartalma egy olyan színt hozott a gyerekjátékok világába, ami elfeledteti a sok unalmas, pontgyűjtögetős játékot.

Hány éves kortól?
A játékot 7 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy játék alkalom kb. 15 perc, de nincs az a gyerek, akinek ebből egy alkalom elég lenne!

Hány fővel érdemes játszani?
A játék minden játékosszámmal jó élményt nyújt, de 3-4 fővel igazán élvezetes.

Sárkányok erdeje

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!A Sárkányok erdeje egy nagyszerű játék olyan gyerekeknek, akik szeretik a varázslatos, misztikus lényeket és persze szeretnék játékos módon legyőzni azokat. A szabályok nagyon egyszerűek. A játékosok körükben számozott és színezett harcos kártyákat gyűjtenek, amelyekkel alkalomadtán megpróbálják legyőzni az erdei lényeket. Minden lényt háromféle módon lehet legyőzni, és mindig a játékos választja ki, hogy melyik módon próbálja felvenni vele a harcot. Ezt a kezében lévő kártyái alapján teszi. Ha sok ugyanolyan színű harcost gyűjtött, akkor színegyezéssel próbál nyerni. Ha számsorba kerülnek a harcosok, akkor azzal, ha pedig ugyanolyan számértékű harcosai vannak, akkor azzal a lehetőséggel támadhat. Minden lény esetében minden típusú támadásra meg van adva a kártyán, hogy azzal a támadással mekkora erővel lehet legyőzni. Ezt pedig a játékos annyi kockával próbálja kidobni, ahány kártyát rááldoz a támadásra. Aki a legtöbb lényt legyőzi, az nyeri a játékot.

Talán ez az első olyan játék, ami kisebb gyereket is megpróbál a logikus, stratégiai gondolkodásra rávenni. Persze kétségtelenül szerencse kérdése, hogy a kockákkal mekkora értékeket dobunk, de hogy mennyi kockával és mennyi gyűjthető varázstárgy felhasználásával, azt már a játékos dönti el.

Hány éves kortól?
A játékot 7 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy játék alkalom kb. 30-40 perc.

Hány fővel érdemes játszani?
A játék de 3-4 fővel igazán élvezetes.

Ticket to Ride: Az első utazás

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Fentebb linkelt korábbi cikkünkben esett már szó a Ticket To Ride játékról. Íme itt a kistesója gyerekek részére. A felnőtt játék sem túl bonyolult, de zseniálisan öntötték a felnőtt játék működését gyerekjáték formába. A feladat ugyanaz, útvonalakat kell kiépíteni egyik városból a másikba vagonkártyák kijátszásával és vagonok lerakásával. Az egyszerűsítését az adja a gyerekváltozatnak, hogy a térkép és a célkártyák is gazdagon illusztráltak, hogy a gyerekek könnyebben megtalálhassák úticéljaikat.  Egyszerűbbek a célok, könnyebben átlátható a térkép, ám a játékélmény nagyon hasonló a felnőtt játékhoz, így amíg a gyerek szuperül szórakozik, a felnőtt sem fog unatkozni.

Hány éves kortól?
A játékot 6 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy játék alkalom kb. 30-40 perc.

Hány fővel érdemes játszani?
A játék de 3-4 fővel igazán élvezetes.

Szendergő Hercegnők

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!A Szendergő Hercegnők egy olyan egyszerű gyerekjáték, ami sokkal többet ad annál, mint amit elsőre mutat. A játékosok célja, hogy a 12 képpel lefelé lerakott, különböző pontértékű hercegnőkártyát  felébresszék és begyűjtsék a legtöbb pontot. Ehhez a saját körükben egy hatalmas pakliból tudnak kártyákat gyűjteni, melyek között vannak természetesen hercegkártyák, melyekkel felébreszthetik a hercegnőket, és vannak altatókártyák, amivel másik játékos hercegnőjét lehet visszaaltatni. Szerezhetőek sárkánykártyák, melyekkel hercegnőket tudunk elrabolni a másik játékostól, de vannak lovagkártyák, amikkel ezt ki tudjuk védeni. A legtöbb kártya viszont egyszerű számozott kártya, melyeket ha jól kombinálunk, helyettük értékesebb kártyákat tudunk gyűjteni.

A Szendergő Hercegnők nemcsak nagyszerű élményt nyújt a gyerekeknek – és a felnőtteknek is –, hanem a gyereket játékosan tanítja közben a számok összeadására. 

Hány éves kortól?
A játékot 6 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy játékalkalom kb. 20 perc.

Hány fővel érdemes játszani?
A játék de 3-4 fővel igazán élvezetes.

Concept Kids

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!A Concept Kids a felnőtt Concept játék működését követi elképesztően aranyos és érdekes formában. A Kids változat tematikáját tekintve le lett korlátozva az állatvilágra, ami talán a leginkább befogadható a gyerekek számára. A szabályok végtelenül egyszerűek. Az aktív játékos húz egy állatkártyát, melyet titokban megnéz, ezt kell kitaláltatnia a többiekkel. A játéktáblán megannyi tulajdonságot talál, amiket megjelölve beszéd nélkül magyarázhatja el a többieknek, hogy milyen állat van a képen. Ha sikerül, azzal magának vagy a csapattársainak szerezhet dicsőséget. A kártyák között találunk egy paklit állatokkal, amelyeket valószínűleg minden gyerek ismer és egy külön paklit kevésbé ismert állatokkal, így lehet nehezíteni is a kitalálók dolgát.

A játék amellett, hogy nagyszerű szórakozást nyújt gyerekeknek, még akár az állatok megismerését is elősegítheti, ha a felnőttek ügyesen, egy kis magyarázattal vezetik rá a gyerekeket a megoldásra.

Hány éves kortól?
A játékot 6 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy játékalkalom kb. 30-40 perc.

Hány fővel érdemes játszani?
A játék 3-4 fővel igazán élvezetes.

A szerző kedvence:

Bandido

Idén ezek a társasjátékok kerüljenek a fa alá!Pici dobozban hatalmas játék! A Bandido egy könnyed, kooperatív kártyajáték, melyben egy bandita próbál megszökni börtönéből, a játékosok feladata pedig, hogy ezt megakadályozzák. Banditánk földalatti járatokban próbál menekülni, mi pedig a járatokat próbáljuk a kezünkben lévő járatkártyák kijátszásával lezárni. A feladat nem könnyű, hiszen ezek a járatok sokszor annyira tekervényesek és elágazóak, hogy banditánk szinte mindig talál egy új járatot, amin elindulhat. Persze, ha ügyesek vagyunk, lezárhatjuk mindet.

Hány éves kortól?
A játékot 7 év felett ajánljuk.

Mennyi ideig tart?
Egy játékalkalom kb 15-20 perc.

Hány fővel érdemes játszani?
A játék bármilyen játékosszám mellett érdemes kipróbálni.

Rengeteg tippünk van még karácsonyi ajándék témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.