nlc.hu
Tuti Tippek

Veszélyes gyerekjátékokat vontak ki a forgalomból

Életveszélyes gyerekjátékokat találtak – ezekre ügyelj!

Húszféle villogó figura és labda közül kilenc megbukott.

A szülők jogos elvárása, hogy a gyerekek folyamatos felügyelet nélkül is biztonságosan használhassák a játékokat. A veszélyforrások zöme azonban ránézésre nem azonosítható be, így a vásárláskor rejtve marad. Most azonban több – elemmel működő, villogó vagy világító – játék akadt fenn a fogyasztóvédelmi rostán.

A könnyen eltávolítható villogóegység, az ütés vagy leejtés hatására kiszabaduló gombelemek véletlen lenyelésük esetén ugyanis fulladást okozhatnak. A ceruzaelemek pedig egy mozdulattal kiemelhetők a nem megfelelően zárt teleptartóból. Ha ezután a kisgyermek szájába kerülnek, a kioldódó sav egészségkárosodással fenyeget.

A laboratóriumban most megvizsgált 20-féle világító játékból 6 a fulladásveszély miatt súlyos, 3 ceruzaelemes pedig nagy kockázatot jelent. Elemes világító panda, világító sellő, világító pálcás léggömb és villogó tüskés labda is szerepel is szerepelt a veszélyes gyerekjátékok között.

A kiszűrt veszélyes termékek – amelyeknek a listája ITT – található – lekerülnek a polcokról és eltűnnek a webshopok kínálatából is.

játékbolt

Nagy kérdés, hogy milyen játékot vegyünk karácsonyra – Fotó: illusztráció, iStock

És hogy mi kerüljön a karácsonyfa alá a gyerkőcnek? Milyen játéktól lesz boldog? Vagy inkább élményekkel lepjük meg? A karácsonyi ajándékvásárlási roham előtt ehhez segítséget nyújthat egy tavalyi felmérés. Ebből az derült ki, hogy a kisebb gyerekek számára nem jelent nagyobb boldogságot, ha élményeket kapnak, mintha kézzel fogható ajándékokat. Sőt nagyobb örömet szerez nekik egy vágyott játék, mint bármi más. Ahogy idősödnek, már sokkal inkább különbséget tudnak tenni az élményhez fűződő és a materiális ajándékok között. 

A gyermekpszichológus szerint a mostani járványhelyzetben inkább olyan játékot válasszunk a gyerkőcnek, amely segít neki a stressz- és szorongásoldásban, vagy olyat, amellyel az egész család játszhat, vagy pedig olyat, ami kihívást jelent a számára.

Játékötletek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top