nlc.hu
Tuti Tippek

Karácsonyi izzók tesztje

Négyből három karácsonyi égősor életveszélyes, a fényfüzérek többsége megbukott az ellenőrzésen

Alaposan betehet az ünnepi hangulatnak, ha osztás helyett oltani kell az ajándékokat.

A fogyasztóvédelmi hatóság idén is elvégezte a karácsonyi fényfüzérek és dekorációs célú világítástechnikai termékek szezonális ellenőrzését. A vizsgált termékek több mint háromnegyede nem felelt meg a biztonsági követelményeknek.

A problémás árucikkek egyszerre akár 7-8 szempontból is kifogásolhatónak bizonyultak. A hiányosságon ért karácsonyi díszvilágítási eszközök így nem kevésbé tűzveszélyesek, mint sok ragyogó gyertya, ráadásul utóbbiak garantáltan nem ráznak. 

fényfüzér

A lakás is leéghet a veszélyes fényfüzértől (Fotó: illusztráció, iStock)

Az ellenőrzés során 31-féle füzért vizsgáltak meg, közülük 24 típust találtak áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek. Feltűnően gyakori hiányosság volt, hogy:

  • a vezetéket nem rögzítették megfelelően
  • kettős helyett csupán alapszigeteléssel látták el
  • a keresztmetszete nem érte el a szabványban előírt vastagságot
  • Sok esetben a csatlakozódugó kis mérete miatt a bedugaszoláskor a használó keze feszültség alatt álló részekkel érintkezhet.
  • Gyakran ajánlottak kültéri használatra a víz behatolása ellen nem védett terméket.

A hiányosságok az áramütés, égési sérülés, lakástűz veszélyével fenyegetnek.

Huszonegy terméket kellett visszahívni (a bevont termékek listáját ITT találod!) a vásárlóktól azért, mert kigyulladhatnak és rázhatnak is. A legtöbb veszélyes termék filléres vegyeskereskedésekből, piaci vagy alkalmi árusítóhelyekről származott. 

(MTI)

Ez is érdekelhet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top