nlc.hu
Tuti Tippek

Bogarak és pókok a karácsonyfán

Ennyi bogarat, pókot cipelsz be a fenyővel az otthonodba!

Kissé sokkoló adatok jönnek, de akár huszonötezer rovar is élhet egyetlen fenyőfán.

Télen az ízeltlábúak teljesen inaktívvá válnak, azonban amikor a karácsonyfával együtt bevisszük őket a lakásba, a melegtől feléledhetnek. Olyan nekik ez a környezet, mintha Disneylandbe kerültek volna. Leggyakrabban szúnyog vagy szú támadja meg a fákat, de moly, pók, illetve más bogár is bekerülhet a karácsonyfával a nappaliba.

A karácsonyfának alkalmas fenyőket is több ezer kártevő támadhatja meg, közülük a szú talán az egyik legjellemzőbb.  A szakértők szerint a kártevőkkel ellepett fák rövid időn belül lehullajtják az összes tűlevelüket, általában a növényeket nem lehet megmenteni, ha egyszer már megfertőződtek. 

Fenyőfát cipelő ember

Kártevők a fenyőfán (fotó: Profimedia)

Ám mégsem a bogaraktól kell a legjobban félni! A leggyakrabban ugyanis nem valamilyen rovar, hanem a fehér színű gyökérrontó taplógomba támad, ami értelemszerűen a gyökereken terjed. Az említett kártevők egyikétől sem kell az embernek tartania, a lakásban ezek mind hamar elpusztulnak. Ezek mondjuk fel sem érnek ahhoz, amikor egy család óriáskígyót talált a karácsonyfájukon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top