nlc.hu
Tuti Tippek

Boldogít a korai karácsonyozás

Ezért boldogabbak a korai karácsonyozók – megszólalt a pszichológus

33 nap múlva karácsony. A fanatikus ünnepvárók már hetek, vagy akár hónapok óta hangolódnak.

Sokan még olyan távolinak érzik a karácsonyt, hogy még nem is gondolnak rá, vannak azonban olyanok, akik már elkezdték az ajándékok beszerzését, sőt a lakásuk dekorálását is. Állítólag akik hamarabb kezdenek el hangolódni az ünnepekre, azok boldogabbak. Sőt azok, akik jobban kidíszítik a környezetüket, azokról azt feltételezik az emberek, hogy ők nyitottabbak, barátságosabbak.

karácsony

Érdemes már novemberben karácsonyi hangulatot teremteni az otthonunkban – Fotó: iStock

Hevesi Kriszta pszichológus szerint ez tényleg így van. “Ne felejtsük el, hogy a karácsony a szeretet ünnepe. Azzal, hogy ha családiasabbá, otthonosabbá varázsoljuk már ideje korán az otthonunkat, nyilván több embernek is – aki akár csak beles az ablakon – jó érzés látni, hogy milyen fények vannak, hogy olyan meleg, olyan barátságos az egész környezet” – hangsúlyozta a Mokkában a szakember, aki ezzel kapcsolatban egy több évvel ezelőtti kutatást is – ahol arról kérdezték az embereket, hogy mit szeretnek a legjobban a karácsonyból – idézett. “A  válasz az volt, hogy a várakozást, a várakozás örömét, a rákészülést. És mikor van az, amikor azt válaszoljuk, hogy mi az amit nem szeretünk? Ha az utolsó pillanatban kapkodunk, tolongunk” – hívta fel a figyelmet.

A pszichológus szerint a következők miatt is érdemes korábban rákészülni a karácsonyi ünnepekre: “Azt szokták mondani, hogy a november a természet depressziója, tehát pont ezért kell, hogy a rákészülést kicsit be tudjuk emelni a mindennapjainkba, hogy egy kis melegség töltse el a szívünket. Hogy ha ráhangolódunk, hogy ha íve van, és nem pedig az utolsó pillanatra hagyjuk, akkor ez egyfajta melegséget tud adni, ami a hideg napokra jó érzéssel tölti el az embert”.

Ha valakinél azonban egész évben áll a karácsonyfa, félő, hogy ez “megöli” az ünnepek különlegességét. Hevesi Kriszta is így látja: “Pont azért van meg ennek a helye és az ideje, hogy mindig hangulatot adunk át. Ahogy nyilván a nyárnak megvan a nyitása, úgy a télre jellemző összekuckósodáshoz pontosan egy meleg, bársonyos légkört és szeretetteli hangulatot tudnak adni ezek a plusz figyelmességek“.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top