Az emberek nagy része ritkán fordít energiát előétel készítésére, de a karácsony azon kivételes alkalmak egyike, mikor mindannyian szeretünk felvágni néhány pazar étvágygerjesztő falatkával. Ezek az apró kosárkák látványosak, hangzatosak, mégis pofonegyszerű elkészíteni őket: a leveles tésztával lecsaljuk a munka oroszlánrészét, a fügelekvár pedig úgy ad izgalmas ízt, hogy csak egy boltba kell betérnünk érte! Tökéletes ünnepi előétel!
Hozzávalók:
- 4 lap előre elkészített leveles tészta
- 220 gramm kecskesajt szobahőmérsékleten
- 1/2 csésze tejföl
- 2/3 csésze zsíros tejszín
- 1 ek. olívaolaj
- 1 nagyobb mogyoróhagyma apróra vágva
- 2 ek.balzsamecet
- 2 ttk. zsálya
- 3/4 csésze fügelekvár
- 1 marék pirított dió
- só és bors
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk ki egy minimuffinformát! A leveles tésztából vágjunk apró köröket kiszúró segítségével, és helyezzük el a formákban úgy, hogy a mélyedés oldalára is jusson a tésztából! A formát tegyük hűtőbe 15 percre.
2. Egy közepes tálban keverjük össze a kecskesajtot és a tejfölt, majd lassan forgassuk bele a tejszínt, míg krémes állagú masszát nem kapunk. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
3. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat és pirítsuk üvegesre a mogyoróhagymát! Adjuk hozzá a balzsamecetet, majd egy csipet sót és borsot. 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről. Ha kicsit kihűlt, keverjük össze a fügelekvárral!
4. Vegyük ki a formát a tésztákkal és halmozzunk bele egy evőkanállal a kecskesajtos keverékből, majd 15-20 perc alatt süssük meg.
5. A kész tortácskákat egy teáskanál fügelekvárral és egy-egy pirított dióval tálaljuk!