Már az egész karácsonyi menü összeállt a fejedben, csak az előétel hiányzik? Először is ne stresszelj rá: egyszerűen is készíthetsz szuperelegáns falatokat, amelyekkel lenyűgözheted a vendégeket! Most mutatunk három isteni vendégváró bekapnivalót, közöttük húsos és vegetáriánus változatokat is találsz.
1. Sült szőlős, kecskesajtos falatkák
Hozzávalók:
- 3 csésze szőlő, felekbe vágva
- 2-3 szál rozmaring
- 200 g krémes kecskesajt, egy kis mézzel keverve
- 1 friss bagett
- olívaolaj
Elkészítés:
- 200 fokra melegítsd elő a sütőt. Egy tálban keverd össze a szőlőszemeket a felaprított rozmaringgal és egy kis olívaolajjal. Szórd rá egy tepsire, majd süsd 17-20 percig.
- Ha elkészült, vedd le a sütőt 170 fokra, és helyezd a bagettszeleteket egy tepsire. 7 percig pirítsd őket.
- Kend meg a mézes kecskesajttal a megpirult bagetteket, és púpozd rá a szőlőt. Tálald friss rozmaringgal!
2. Kolbásszal és kecskesajttal töltött gombafejek
Hozzávalók:
- 18-20 db kisebb gombafej
- 140 g kecskesajt
- 3/4 csészényi felkarikázott, főtt kolbász
- 1/4 csésze zsemlemorzsa
- 2 ek friss petrezselyem
- 1 ek fokhagyma
Elkészítés:
- 200 fokra melegítsd elő a sütőt. Egy tepsire tégy sütőpapírt, vékonyan kend meg olajjal.
- Mosd meg a gombafejeket.
- A sajtot keverd össze a kolbásszal, a zsemlemorzsával, a petrezselyemmel és a fokhagymával. Töltsd meg vele a gombafejeket.
- Szórj a tetejükre még egy kis zsemlemorzsát és 15-18 percig süsd őket! Tálald melegen.
3. Édesburgonya korongok
Hozzávalók:
- édesburgonya
- fekete bab
- feta sajt
- koriander
- lekvár, salsa vagy pesztó
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 200 fokra. A meghámozatlan édesburgonyát mosd meg, majd szeleteld fel kb 1 centi vastag karikákra. Helyezd őket sütőpapírral borított tepsire, vékonyan kend meg a tetejüket olajjal. 30-35 perc alatt süsd őket aranybarnára!
- Ízlés szerint szórj a tetejükre babot, morzsolt feta sajtot, koriandert. Feldobhatod salsa szósszal, pesztóval vagy lekvárral is!
Kiemelt kép: iStock