nlc.hu
Ünnepi menü

Karácsonyi menü - árak

Jóval többe kerül a karácsonyi menü tavalyhoz képest

karácsonyi vacsora

6-7 százalékkal többe kerülhet a karácsonyi menü idén. Ennyivel, az infláció kétszeresével emelkedtek az élelmiszerárak egy év alatt a KSH szerint – számolt be az RTL Híradó.

A töltött káposzta hozzávalói kevésbé (a káposzta kilóját 200 forint körül árulják; 10 forinttal kevesebbért, mint egy éve), a töltelék (a sertéshús árát majdnem 3 és fél, a rizsét több mint 6 százalékkal, a szalonnáét pedig 12 százalékkal emelték) és bejgli összetevői viszont nagyot drágultak.

A magyarok főleg ilyenkor, a karácsonyi halászlé miatt vesznek főként halat. Ezt a KSH szerint 4 és fél százalékkal tehetik meg tavalyhoz képest, átlagosan. Az egyik halfajta árát Debrecen környékén kiugróan emelték: mintegy 10 százalékos emelés történt, ez azt jelenti, hogy most az élő pontyot 1100 forintért adják.

A KSH szerint tavaly karácsonykor a magyarok 84 százaléka evett bejglit, többen, mint halat. Ennek a süteménynek az összetevői drágultak a legjobban, csak a dióbél 10-15 százalékkal. A legjobb minőségű kilójáért néhol 4500-5000 forintot is elkérnek. A tojás árát több mint 7, a cukorét és a lisztét majdnem 10 és fél százalékkal emelték egy év alatt. 

Mindezek alapján egy átlagos, négyfős család átlagosan 42.500 forintot hagyhat az ünnepek miatt a boltokban, ha ugyanannyit süt-főz, mint tavaly. Részben a forint gyengülése, főleg a szélsőséges időjárás miatt kell nagyobbra nyitnia pénztárcákat.

Idén karácsonykor nem lehet étteremben enni az ünnepek alatt, de házhoz rendelheti az ételt, aki nem akar főzni. A KSH szerint a vendéglők árai is majdnem 7 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

 

 

Hangolódj a karácsonyra az nlc-vel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top