nlc.hu
Ünnepi menü

Karácsonyi világrekordok

Gigamikulás, kilométeres kívánságlista: ünnepi világrekordokból nincs hiány

Az ünnepi világrekordok között is van olyan, aminek láttán egyszerűen csak összeráncoljuk a homlokunkat, vagy amire csak legyintünk, de van olyan is, ami segíthet abban, hogy egy kicsit jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Majdnem hetven éve annak, hogy megjelent az első Guinness Rekordok Könyve. Az első rekordgyűjteményt ugyanis 1955 augusztusában adták ki, és hogy az emberek mennyire ki voltak éhezve arra, hogy mások (fura) csúcsteljesítményéről olvassanak, mi sem bizonyítja jobban, hogy a könyv karácsonyra a bestseller lista elején landolt. Azóta minden évben megjelenik a világ legnagyobb rekordgyűjteményének frissített változata, és rendre szerepelnek benne olyan rekordok, amik a karácsonyi időszakhoz kapcsolódnak.

Rekordokban nincs hiány (Fotó: Pexels.com)

Rekordokban nincs hiány (Fotó: Pexels.com)

Az egyik legfrissebb karácsonyi rekord a furcsábbak közé tartozik, egy Fülöp-szigeteki élelmiszeripari cég úgy döntött, azzal kíván bekerülni a Guinness Rekordok Könyvébe (és a hírekbe), hogy megalkotják a világ legnagyobb, halkonzervből készült karácsonyfáját. A majdnem hatméteres fához összesen 70638 konzervet használtak fel, és közel 14 tonnát nyom.

Szintén új rekord a kanadai Kevin Fast nem mindennapi teljesítménye is. Az evangélikus lelkész már több mint harminc Guinness-világrekordot tudhat magáénak, és ezt nemrég megfejelte egy újabb tétellel. A Télapónak öltözött férfi egy rénszarvas szánnal megpakolt teherautót húzott el önerőből, a karácsonyi rakomány súlya járművel együtt állítólag 16 500 kilogramm volt. Fast állítása szerint azért választotta most ezt a kihívást, mert nagyon szereti a karácsonyt, és reméli, hogy ezzel a mutatvánnyal ezekben a nehéz időkben egy kis vidámságot csempészhet az emberek életébe, és kitartása talán ösztönzően hat majd másokra.

Fenyőünnep 

Természetesen a legtöbb ünnepi rekord a fenyőfákhoz kapcsolódik. Most, hogy a társas távolságtartás sajnos része lett az életünknek, nehéz elképzelni, milyen lehetett az, amikor 2015 decemberében az indiai Chengannur városában 4030 ember vállalkozott arra, hogy egymás mellé állva egy óriási karácsonyfát formázzanak.

A világ legmagasabb vágott karácsonyfája egy 67,36 méter magas Douglas-fenyő (Pseudotsga menziesii) volt, amelyet 1950 decemberében egy seattle-i bevásárlóközpontban állítottak fel és díszítettek fel. Ha már a vágott fáknál tartunk, meg kell említeni az amerikai Erin Lavoie rekordját is, aki még 2008-ban két perc alatt 27 fenyőfát vágott ki.

A világ legmagasabb műfenyőjét pedig  Sri Lanka legnagyobb városában, Colombóban állították fel még 2016-ban, magassága 72,1 méter volt. A világ legmagasabb műanyagpalackból készült szobrának is köze van ám az ünnepekhez, a 28,1 méteres építmény ugyanis egy fenyőfát formázott, és a libanoni Chekkában lehetett megtekinteni. A 120 ezer palackot harminc ember rendezte szépen sorba.

Nyilván nem műanyag palackokból készült a legdrágább díszekkel felöltöztetett karácsonyfája, ami egyébként Abu-Dzabi egyik szállodájának ünnepi ékessége volt még 2010-ben, értéke állítólag 11 millió dollár (az akkori árfolyamokkal számolva  2,352 milliárd forint) volt. Az  Egyesült Arab Emírségek büszkélkedhet a világ legnagyobb gömbdíszével is, amit aminek átmérője 4,68 méter és amit 2018 decemberében a lepleztek le egy dubai bevásárlóközpontban.

Apropó díszek, a Washington állambéli Sheltonban 2019 decemberében nem spóroltak a fényfüzérekkel, és összesen 797 fát aggattak tele fényes díszekkel, ráadásul a fákat úgy rendezték el, hogy azok egy labirintust formázzanak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Sheltont a világ karácsonyfa-fővárosának is tartják, nem véletlenül vállalkoztak hát a város lakói erre a nem mindennapi feladatra. 

Mondjuk a legtöbb izzóval feldíszített műfenyő rekordját nem ők tartják, hanem a Universal Stúdió oszakai vidámparkja, ahol 2019-ben 591 840 égőt akasztottak egy óriási karácsonyfára. Sértődés pedig nem volt, ugyanis 2011 óta ők a rekordtartók. Talán amiatt lehetnek egy kicsit durcásak, hogy szingapúri kollégáik 2016-ban bemutatták a legnagyobb beltéri díszvilágítást.

Ha pedig a gyorsaság számít, akkor Nagy-Britannia a bajnok, 2018-ban a Scrambled! című brit gyerekműsor adásában sikerült megdönteni a karácsonyfadíszítési gyorsasági rekordot, a műsorvezető, Sam Homewood ugyanis 34,52 másodperc alatt díszített fel egy fát.

Mézzenek oda!

Nincs mit szépíteni, az ünnepi időszak arról is szól, hogy kicsit feltornázzuk a napi kalóriabevitelt. Oké, az adventi kalendáriumnak pont az a lényege, hogy önmérsékletet gyakorlunk, és naponta csak egyetlen ablakocskát nyitunk ki, és – amennyiben édességgel van megtömve a kalendárium – csak azt a csokit fogyasztjuk el, ami e mögött a kisablak mögött van. Persze az ünnepek közeledtével vagy utána akciósan dobálják utánunk az adventi kalendáriumokat, amiknél csak az mögötte álló eszme szavatossága járt le, ezért már nem kell tartani magunkat ezekhez a szabályokhoz. De mennyi idő lehet vajon elpusztítani egy naptár tartalmát? Az amerikai Kevin Strahle 2017-ben 1 perc 27,84 másodperc alatt ette meg a csokikat, és ebben a szintidőben benne volt az ablakok kinyitása is, mégpedig sorrendben!

Valószínűleg ennél sokkal több időre lett volna szüksége, ha neki kellett volna megenni a világ legnagyobb csokimikulását. A kicsit ijesztő külsejű télapót egy olaszországi bevásárlóközpontban állították ki még 2011-ben, majdnem öt méter magas volt, közel két tonnát nyomott és hat ember három héten át dolgozott rajta. (Ha már itt tartunk, a legnagyobb Mikulása 21,08 méter magas volt, a portugál Águedában mutatták be 2016. decemberében. A Télapó váza 8 tonna alumíniumból és vasból készült, és 110 000 izzót helyeztek el rajta. Az önkormányzat ezzel a gigamikulással szerette volna a  városba csábítani a turistákat.

De visszatérve az ünnepi édességekhez. Az olasz óriásmikulás tökéletes párost alkotott volna a világ egyik legnagyobb mézeskalács-figurájával, ami 651 kilót nyomott, és még 2009-ben sütötték Oslóban. Ő pedig beköltözhetett volna a világ legnagyobb mézeskalács házába, ha az nem több ezer kilométerrel távolabb készül, meg persze több  évvel később. A texasi Bryanban, 2013-ban egy három méter magas, 18 méterszer 12 méteres alapterületű házikót építettek fel, a betérő vendégek magával a Télapóval is találkozhattak, és a jegybevételt a készítők jótékony célokra fordították, az összeget egy helyi kórház kapta meg.

Ez sem semmi teljesítmény, de le a kalappal, vagy Mikulás-sapkával azok előtt is, akik 2015-ben megépítették a világ legnagyobb alapterületű mézeskalács faluját. A 45,29 m²-es kis települést 216 épületből rakták össze, és 16 ember dolgozott rajta. A világ legnagyobb alapterületű mézeskalács faluja egyébként nem azonos a világ legnagyobb mézeskalács falujával, utóbbi 1251 épületből állt, és az amerikai Jon Lovitch kezemunkáját dicséri.

Télapó itt van

Egy német férfi, Andre Ortolf rajong a furcsa csúcsteljesítményekért, és az évek során számos világrekordot állított fel, például hivatalosan ő tudja 10 perc alatt a legtöbb mogyoróvajat magába tömni, illetve 30 másodperc alatt a legtöbb pulóvert magára ölteni, ebbe a válogatásba pedig azért került be, mert senki nem tud olyan gyorsan beöltözni Télapónak mint ő, az átlényegülésre állítólag alig több mint 30 másodpercre volt szüksége

A karácsonyi szakállgömb nem számít annyira új trendnek, igaz, a furcsa ünnepi díszhez kapcsolódó világrekord viszonylag friss, az amerikai Joel Strasser szívesen pakolja tele mindenféle szokatlan tárgyakkal az arcszőrzetét, így nem csoda, hogy a legtöbb szakállgömb rekordját is ő tartja, a GRK oldala szerint nemrég 542 apró gömbdíszt aggatott magára, korábbi rekordja 302 volt. 

Persze nem kell, hogy a beöltözés magányos sport legyen. Ogōri városában 2016. december 25-én például 505 ember öltözött rénszarvasjelmezbe, és ezzel be is kerültek a Guinness Rekordok Könyvébe, akárcsak azok, akik 2014-ben Télapóként vettek részt egy karácsonyi rendezvényen az indiai Thrissur városában, illetve azok, akik egy évvel korábban egy kansasi kosárlabda-mérkőzésen mind kedvenc csapatuk karácsonyi pulcsijában jelentek meg, a hivatalos adatok szerint összesen 3473 szurkoló viselte az ünnepi felsőt.

Vagy az a 525 fő, aki 2018 decemberében egy óriási Télapó-sipkává Thiruvananthapuramban. És nem ez a legfurább télapós rekord, 2009-ben a brit James Gower azzal került be a rekordgyűjteménybe, hogy kiderült, ő tudja a legmélyebb hangon utánozni a Télapót. (Vagy inkább egy Mikulás-figurát, amiben éppen lemerül az elem.)

A karácsony tényleg csapatsport. A Mini autógyár szervezésében 2013-ban sikerült megdönteni a leghosszabb karácsonyi kívánságlista rekordját, harminc országból összesen 25 318 ember jegyezte fel három kívánságát, vagyis 75954 kérés szerepelt a majdnem négy kilométeres íven, amit állítólag eljuttattak a lappföldi Mikulásnak is. De nem örülhettek sokáig a sikernek, 2014-ben a Macy’s nyomta le őket, 2017. december 28-án a pekingi Hyundai és a Mohe Turisztikai Iroda lenyűgöző 124 969 kívánságot gyűjtött össze, amelyeket egy tekercsre nyomtattak, és a kínai Heilongjiangban  található Mikulás-faluban mutattak be.

És ha már az ünnepi csúcsteljesítményeknél tartunk, le a kalappal mindenki előtt, aki gyorsan és/vagy szépen tud ajándékot csomagolni. Természetesen a Guinness Rekordok Könyvében is vannak csomagolási rekordok, és igen, egységben az erő: az ohiói Portsmouth-ban 2019. december 14-én 1482 ember csomagolt egyszerre ajándékot.

Nem kifejezetten karácsonyi rekord, de mivel idén sem lesz fehér karácsonyunk, a nosztalgiafaktor és hangulat miatt mégis emlékezzünk meg róla: 2015 februárjában a japán Akabira városában 1406 lelkes ember 2036 hóembert épített egy óra alatt, és ezzel be is kerültek a Guinness Rekordok könyvébe.

És tekintsünk egy kicsit a szilveszter felé. A legnagyobb újévi tűzijátékot Manilában rendezték még 2016-ban, és 1 óra 1 perc 32,35 másodpercig alatt összesen 810 904 tűzijátékot lőttek ki. Pár órával korábban ugyanitt több mint ezer csillagszórót gyújtott meg az ünneplő tömeg, de sajnos a világrekord nem az övék, 2018-ban ugyanis a japán  Takarazukában összesen 1713 csillagszóró éget egyszerre. Nem sokon múlt.

Halmozza a világrekordokat Mariah Carey

Lehet, hogy van, aki már hallani sem bírja az énekesnő karácsonyi slágerét, de ő ezen valószínűleg csak kacagna, hiszen az All I Want for Christmas Is You-nak köszönhetően többször is szerepelt a Guinnes Rekordok Könyvében, legutóbb például azért, mert 2018-ban ez lett a 24 órán belül a legtöbbet streamelt dal a Spotify-on több mint tízmillió lejátszással.

 

Még több Guinness-rekord:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top