nlc.hu
Ünnepi menü
Karácsonyi édesburgonyás receptek

Mennyei édesburgonyás ünnepi fogások – nem csak vegetáriánusoknak!

Karácsonyi menü az édesburgonya főszereplésével? Levest éppúgy készíthetsz belőle, mint főételt és desszertet – ezekre mutatunk most 3 csodásan ízletes variációt!

Az édesburgonya az utóbbi évek egyértelmű sztárja, mert nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. Reggelire éppolyan finom, mint ebédre egytálételt készítve belőle, vagy éppen egy finom pitét, ha nassolni támad kedvünk. Éppen ezért szerintünk a karácsonyi menüből sem maradhat ki. Akár vega vagy, akár nagy húsrajongó, olyan édesburgonyás recepteket mutatunk, amik akkor is meggyőznek, ha az utóbbi tábort erősíted.

Karácsonyi édesburgonya-krémleves

Ha a halászlé helyett idén karácsonykor más levesből is merítenél, akkor ez az édesburgonya krémleves legyen az! Annyira krémes, sűrű és laktató, hogy kaláccsal vagy friss kenyérrel lightos vacsorának is beillik.

Édesburgonya krémleves csészében

Krémes leves édesburgonyából (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 5 nagyobb édesburgonya
  • 1 liter zöldségleves alaplé
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 2 teáskanál curry
  • 0,5 liter kókusztej
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors

Elkészítés:

Pucold meg, és vágd apróra a hagymát, majd hámozd meg az édesburgonyát, valamint a sárgarépákat, és reszeld le. A hagymát futtasd meg egy kevés olívaolajon, amíg üveges nem lesz, dobd rá a lereszelt édesburgonyát a répákkal együtt, öntsd fel az alaplével, add hozzá a curryt, és főzd forrástól számított 15 percig.

Ha megpuhult az édesburgonya, akkor hagyd egy kicsit kihűlni, majd öntsd turmixgépbe, add hozzá a kókusztejet és a tejszínt, sózd, borsozd, és turmixold össze. Ez után öntsd vissza a lábasba, még egyszer rottyants rajta, és már eheted is a krémes édesburgonya-krémlevest.

Parmezános töltött édesburgonya

Édesburgonyából mennyei és egészséges pizzát is készíthetsz, de a karácsonyi asztalra mi egy mutatós és persze, nagyon finom töltött édesburgonyát ajánlunk. A töltött burgonya a hagyományos krumpliból is nagyon finom, de ha kipróbálod ezt az édesburgonyás verziót, egészen biztos, hogy eláll tőle a szavad!

Töltött édesburgonya

Ez a töltött burgonya az ünnepi asztal sztárja lehet (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 6 db édesburgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • 20 dkg parmezán
  • 15 dkg juhtúró
  • 10 dkg szeletelt csiperkegomba
  • 2 pohár tejföl
  • zöldfűszerkeverék

Elkészítés:

Első lépésként a szokásosnál is alaposabban mosd meg az édesburgonyákat, hiszen most nem kell őket megpucolni. Villával szúrd meg mindegyiket, majd tedd tepsibe, és süsd 180 fokon 1 órán keresztül. Ha megpuhultak az édesburgonyák, hagyd egy kicsit kihűlni őket, és vágd ketté.

Fogj egy kanalat, és vájd ki a belsejüket, de arra ügyelj, hogy ne ess túlzásba, vagyis maradjon annyi széle a burgonyáknak, amibe majd visszakanalazhatod a sajtos-gombás tölteléket.

A burgonya kivájt részéhez add hozzá a szobahőmérsékletű vajat, pépesítsd egy villával, majd öntsd hozzá a tejszínt. Sózd, borsozd, és keverd krémes állagúra az egészet. Közben egy tepsibe önts egy kevés olívaolajat, és futtasd meg rajta a gombaszeleteket. Ha kész, akkor a krémes pürét keverd el a gombával, valamint a juhtúróval, majd töltsd vissza a kivájt burgonyákba.

A tetejüket alaposan szórd meg parmezánsajttal, és tedd vissza a 180 fokos sütőbe 20 percre. Amíg sülnek, addig egy kis tálban keverd el a tejfölt a zöldfűszerekkel, ízlés szerint sózd, majd tálaláskor szervírozd a burgonyák mellé a mártogatóst.

Rumos-fahéjas mázas édesburgonya desszert

Azt már egy ideje tudjuk, hogy az édesburgonyának bizonyos fűszerek kifejezetten jól állnak. Ha idén egy igazán különleges édesburgonyás desszertet szeretnél készíteni, ami nem telik sok időbe, mégis annyira finom, hogy alig lehet vele leállni, akkor kövesd a receptünket!

Diós-rumos édesburgonya desszert

Dióval, mézzel és karácsonyi fűszerekkel az édesburgonya desszertté alakul át (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 4 db édesburgonya
  • 2 db édes alma
  • 1 banán
  • 10 dkg natúr mandula
  • 10 dkg dió
  • 1 evőkanál dióaroma
  • 1 evőkanál vaj
  • 5 evőkanál méz
  • 6 cl barna rum
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

Mosd meg az édesburgonyákat, vágd őket ketté, és tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd süsd őket 45 percig 180 fokon. Amíg a burgonyák sülnek, készítsd elő a többi hozzávalót.

Egy késsel vagy aprítógéppel aprítsd fel a diót és a mandulát amolyan rusztikus nagyságúra – vagyis ne zúzd teljesen apróra a magokat. Fogj egy serpenyőt, és pirítsd meg a magokat. A pirítás során vigyázz, mert könnyen megéghetnek, elég, ha körülbelül 4 percig pirítod őket. Ezután add hozzá a vajat, a dióaromát, majd jöhet a méz, valamint a fahéj, a szegfűszeg és a szerecsendió – mindezt folyamatos kevergetés közben.

Amikor már homogén az egész, öntsd hozzá a rumot, és ne lepődj meg, ha jó adag hab képződik a serpenyőben. Ahhoz, hogy az alkohol elpárologjon, körülbelül 5 percre van szükség, de addig se hagyd magára a keveréket, mert nagyon gyorsan odaéghet. Ha megvagy vele, húzd le a tűzhelyről, és hagyd, amíg a burgonyák meg nem sülnek.

Pucold meg az almákat, vágd kockára őket, a banánt karikákra, majd amikor a burgonya sütési ideje a 30. percnél jár, dobd be melléjük az almakockákat és a falkarikázott banánt is. 15 perc múlva vedd ki a tepsit, hagyd kihűlni a burgonyákat, hámozd meg őket, és szintén kockázd fel.

A banánt nyomd szét villával pépesre, és az almával, valamint a burgonyával együtt forgasd bele a mézes-rumos mártásba. Az egészet öntsd bele egy jénai tálba, majd mehet be újra a sütőbe az egész. Most már csak körülbelül 20 percre szükség 180 fokon, hogy készre süljön az édesburgonyás desszerted.

Főzz és süss velünk együtt az ünnepekre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top