Legyen szó levesről, vagy főételről, ha húsban gazdag receptet keresel erre a karácsonyra, akkor ez az összeállítás neked készült!
Holland zöldséges marhahúsleves
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kg marhahús
- 3 zellerszár, összevágva
- 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
- víz
- 2 marhahúsleves kocka
- 200 gramm konzervparadicsom, apróra vágva
- 2 burgonya, kockára vágva
- 2 sárgarépa, felkarikázva
- 2 csapott evőkanál fokhagyma-granulátum
- 2 kisebb babérlevél
- 1 csésze fagyasztott kukorica
- 1 csésze fagyasztott zöldbab
- 2 teáskanál csiliszósz (elhagyható)
Elkészítése:
- Öntsd az olívaolajat egy fazékba (a legtökéletesebb az öntöttvas edény). Borítsd rá a marhahúst és pirítsd öt percig.
- A húst szedd ki egy szűrőlapáttal, majd dobd a fazékba a zellert, a hagymát és kis lángon pirítsd úgy öt percig.
- Borítsd vissza a húst, majd öntsd fel vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje, mehet bele a húsleves kocka, a paradicsom, a burgonya, a sárgarépa, a fokhagyma granulátum és a babérlevél is. Forrald fel, majd fedő alatt főzd 45 percig, míg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
- Ezután tedd bele a kukoricát és a zöldbabot és esetleg a csiliszószt, majd főzd további 30 percig.
Áfonyás-mogyorós Wellington pulyka
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 2 csésze zsemlemorzsa
- fél csésze apróra vágott törökmogyoró
- 1 evőkanál apróra vágott friss vagy szárított kakukkfű
- Fél csésze friss vagy fagyasztott vörösáfonya
- só és bors az ízesítéshez
- 3 evőkanál szárnyas alaplé
- 2 levelestészta-lap (kb. 30×30 centiméteres)
- másfél kilogramm pulykamellfilé
- 1 tojás és 2 evőkanál víz
Elkészítés:
- Az olajat és a vajat olvaszd össze egy serpenyőben és pirítsd üvegesre rajta a hagymát és a fokhagymát. Szórd rá a zsemlemorzsát és pirítsd aranybarnára. Add hozzá a mogyorót, a kakukkfüvet, az áfonyát, majd szórj rá sót és borsot. A szárnyas alapléból annyit adj hozzá, hogy a massza jól formázható legyen.
- Tegyél sütőpapírt egy nagyméretű tepsire, majd helyezd óvatosan az első levelestészta-lapot rá. A tészta közepére tedd a tenyérnyire vágott pulykaszeleteket, a lap szélét pedig kend meg a tojás és a víz keverékével. Halmozd a húsra a tölteléket, rendezgesd ovális, csinos formába, majd tedd rá a másik levelestésztát. A szélét úgy négy centiméterre a tölteléktől vágd körbe, majd hajtsd vissza és nyomkodd le villával, hogy sehol ne tudjon kifolyni a töltelék. A levágott tésztadarabokból vághatsz rá dekorációt – például magyallevél formákat. Kend le a vizes tojáskeverékkel az egész tésztát, majd egy éles késsel négy-öt helyen szúrd át a tésztát, hogy képződő gőz távozni tudjon.
- Fél órára tedd a hűtőbe a Wellingtont, közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. 15 percig süsd 200 fokon, majd mérsékeld 180 fokra a hőfokot, és további 45 percig süsd. Közben folyamatosan figyeld, nehogy megégjen. Szeletelés előtt várj 10-15 percet.
Karácsonyi sonka
Hozzávalók:
- másfél kiló füstöletlen sonka
- 2 liter száraz cider
- 1 sárgarépa, apróra vágva
- 1 vöröshagyma, felezve
- 1 babérlevél
- 2 szárzeller, felvágva
- 6 szem egész bors
- 1 evőkanál szegfűszeg
- 1 evőkanál mustárpor vagy 2 evőkanál mustár
- 1-2 evőkanál cukor
Elkészítés:
- Tedd a sonkát egy nagyobb fazékba, öntsd fel a ciderral. Add hozzá a répát, a hagymát, a babérlevelet, a zellert és az egész borsot. Forrald fel, majd gyöngyözve főzd fedő alatt egy órán át. Szűrd le, tedd félre a levet. Hagyd kihűlni.
- A sütőt melegítsd elő 200 fokra (légkeverésen 180 fok). Miután kihűlt a sonka, egy éles késsel óvatosan távolítsd el a bőrét, de úgy egy centiméternyi zsíros részt hagyj rajta. Vágj apró lyukakat a zsíros részbe és nyomj mindegyikbe egy-egy szegfűszeget. Keverd össze a mustárport vagy a mustárt a cukorral és 1 evőkanál forró vízzel, várd meg, még picit lehűl, majd kend be a masszával a sonkát.
- Tedd a sonkát alufóliával bélelt tepsibe és locsolj egy keveset a főzővízből, hogy a sütés közben ne száradjon ki a hús. Toldd a sütőbe és süsd 25-30 percet, amíg szép, aranybarna nem lesz a sonka. Időnként locsolgasd meg a főzővízzel. Ha elkészült, vedd ki a sütőből és 10-15 perc pihenés után szeletelheted.
Mennyei burgonya gratin
Hozzávalók:
- 6 közepes burgonya, megpucolva, vékonyan felkarikázva
- 3 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- másfél csésze tejszín
- negyed csésze tej
- 1 evőkanál frissen aprított vagy szárított kakukkfű
- 1 csipet szerecsendió
- só, pirospaprika
- másfél csésze reszelt Gruyére vagy más félkemény sajt
- fél csésze reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Vajazz ki egy jénai tálat. Karikázd fel a burgonyát úgy félcentis szeletekre, majd tedd vízbe, hogy ne barnuljon be.
- Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat. Dobd rá a fokhagymát és állandó kevergetés mellett úgy egy percig pirítsd. Add hozzá a tejszínt, a tejet, a kakukkfüvet, a szerecsendiót, a sót és az őrölt paprikát. Forrald fel, majd lassú tűzön főzd tíz percig. Húzd le a tűzről.
- A jénai tálba tedd a burgonya harmadát, úgy, hogy burgonyák egy kis része fedje egymást, borítsd rá a krémes-tejes szósz egyharmadát, majd ezt ismételd meg kétszer. Szórd meg reszelt Gruyére sajttal, vagy más félkemény, tehéntejből készült sajttal. Fedd be alufóliával, és süsd 45 percig, majd vedd le a fóliát, szórd meg reszelt parmezánnal és süsd 15-20 percig, amíg szép, aranybarna lesz a teteje.
Kelbimbó baconnel
Hozzávalók:
- 75 dkg kelbimbó
- 8 szelet bacon
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- olívaolaj a sütéshez
- balzsamecet ízlés szerint
Elkészítés:
- Vágd félbe a kelbimbókat és öt percig gőzöld. A bacont szeleteld fel és egy serpenyőben kevés olívaolajon a kelbimbóval és a fokhagymával pirítsd meg, míg a zöldség picit megbarnul. Tálalás előtt ízesítsük kevés balzsamecettel.
Karácsonyi torta
Nincs karácsony desszert nélkül! Persze ne kövessük el azt a hibát, mint Rachel a Jóbarátokban, és NE tegyünk húst a desszertbe, de ez a finomság remekül fog esni, ennyi húsos főfogás után!
Hozzávalók:
- 500 g vegyes asztalt gyümölcs
- 60 g kandírozott cseresznye
- 85 ml hideg tea
- 1 kezeletlen narancs leve és héja
- 1 kezeletlen citrom leve és haja
- 175 g vaj + a kenéshez
- 175 g barna cukor
- 1 evőkanál melasz
- 3 tojás
- 175 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 50 g őrölt mandula
- 60 g mandula, dió, vagy pekándió darabolva (elhagyható)
- 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A marcipán bevonathoz
- 1 evőkanál baracklekvár
- 400 g magas cukortartalmú marcipán
- 50 g porcukor
A díszítéshez
- 1 tojás fehérje
- 350 g porcukor
- 1 teáskanál citrom leve
Elkészítés:
- Reszeld le a narancs és a citrom héját, préseld ki a levét egy nagyobb tálba. Keverd bele az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és a kandírozott cseresznyét. Öntsd nyakon a teával, majd takard le folpackkal és pihentesd legalább egy órát vagy akár egy egész éjszakát a hűtőben.
- Melegítsd elő a sütőt 150 fokra, egy 20 centiméteres kapcsos tortaformát vajazz ki. Konyhai mixerrel keverd össze a vajat a cukorral és a melasszal, amíg könnyű, krémes állagú lesz. Egyenként add hozzá a tojásokat.
- Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a darált mandulát, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sütőport. A száraz hozzávalókat keverd a vajas keverékhez. A beáztatott gyümölcsök is mehetnek a masszába, illetve a dió, mandula. Öntsd a masszát a tortaformába, egyengesd el a tetejét. Két órára told a sütőbe, míg szép aranybarna nem lesz. Ellenőrizd tűpróbával.
- Miután kivetted a sütőből, egy óráig pihentesd a formában, majd fordítsd sütőrácsra.
- Melegítsd fel a baracklekvárt és egy ecsettel vond be az egész tortát. Szórd meg egy kis porcukorral, majd nyújtsd ki a marcipánt és helyezd a tortára. Simítsd rá a tortára, majd vágd körbe a szélét. Ha időben kezded a tortát csinálni, egy éjszakára még beteheted a hűtőbe, ám ha ez már nem fér bele, készítsd el a cukorbevonatot.
- A porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével addig verd, míg szép, fényes lesz. Szélesebb pengéjű kés segítségével kend be a tortát a mázzal, mintha a hó lepte volna be. Díszítésként tehetsz rá kisebb műfenyőt, vagy ehető gyöngyöket.