Mi magyarok a franciasalátára úgy tekintünk, mint arra a fogásra, aminek az ünnepi asztalon van a helye. Nem véletlen, ugyanis kevés olyan köret létezik, ami gyakorlatilag mindenhez passzol, mi pedig szeretünk vissza-visszanyúlni ahhoz, ami bevált. Bár ahány ház, annyi változat létezik erre a fogásra, épp ezért most megmutatjuk, hogyan is néz ki az alaprecept!
Franciasaláta
Hozzávalók:
- 1 kis üveg zöldborsó (ha fagyasztottat választasz, 15-20 dkg kell belőle)
- 2-3 közepes savanykás alma
- 2 nagyobb sárgarépa
- 2 közepes méretű salátaburgonya
- 4-6 csemegeuborka
- 1 nagy dobozos tejföl (nem a vödrös)
- 1 kis tubus majonéz
- 2 evőkanál mustár
- egy fél citrom leve ízlés szerint
Elkészítés:
Készítsd el az alapot. A tejfölt a majonézzel és a mustárral keverd össze, és facsard bele a citrom levét is. Érdemes először csak pici lével kezdeni, nehogy túlzottan megsavanyítsa a szószt.
A répát, krumplit, almát hámozd meg és vágd nagyjából 1×1 cm-es kockákra. Tedd oda a répát és a krumplit főni, és amikor már majdnem teljesen puhának ítéled őket, akkor a zöldborsót is öntsd hozzájuk. Ha minden megpuhult, szűrd le őket hideg vízben, és tedd félre.
A csemegeuborkát szintén vágd fel kisebb kockákra és tedd bele az alapba. Mehet bele az alma, valamint a már kihűlt zöldségek is. Végül keverd össze az egészet és felszolgálás előtt néhány órával tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Ha picit pikánsabbra szeretnéd, akkor borssal is ízesítheted, illetve lila hagymát is tehetsz bele, az ad neki egy karakteres ízvilágot.