Aktív nyár
Szponzorált tartalom

Ezek a leggyakoribb nyári sérülések a gyermeksebészeten

Tudod, mik a legtipikusabb nyári gyerek balesetek? Sebek és sérülések, amelyeket a legtöbb gyerek begyűjt a nyári szünet alatt – nem lehet mindent megelőzni.

A gyerekek számára a nyár az önfeledt játékok ideje, és sajnos nem egyszer a játék a baleseti sebészeten végződik. Ezek a leggyakoribb nyári sérülések az itthoni gyereksebészeteken.

Baleset földön, vízen

A baleseti sebészeten egész évben nagy a forgalom, azonban kétség kívül nyáron van a „szezon”. Ahogy megkezdődik a tanítási szünet, még azok a gyerekek is kimennek a szabad levegőre, akik egyébként a számítógép, laptop vagy az okostelefon előtt töltötték a napjaikat. Tény, hogy a napsütés és a jó idő vonzóbbá teszi a kinti játékokat, de azért azt korántsem állítjuk, hogy az elektromos kütyük használata megszűnik. Főként a mobilok ragadnak a kézhez, ami sajnos az utóbbi években gyerekbalesetekhez is vezetett. Okostelefonnal a kézben a kisebbek és a kamaszok sem sokszor pillantanak fel, akkor sem, ha nem zebrán mennek át az úttesten – és persze tény, hogy tőlünk, felnőttektől sem feltétlenül a jó példát látják.

A játszótéri és vízparti balesetek mellett a biciklis sérülések is gyakoriak nyáron

Nyáron sok családi kirándulás és tábor szerveződik a biciklis túrák köré, de a gyerekek szívesen elmennek délutánonként is kerékpározni. Habár már sokan betartják a szabályokat, és használnak bukósisakot, valamint térd- és könyökvédőt, a KRESZ hiányos ismerete vagy puszta figyelmetlenség, gyakorlatlanság miatt gyakori a biciklis balesetek száma is. Azok a gyerekek, aki még csak most tanulnak biciklizni, és a kelleténél nagyobb sebességgel hajtanak, könnyen szerezhetnek nyílt sebet, amelyet a sebészeten kell összevarrni.

A strandokon, a bányatavakban annak ellenére sok a baleset, hogy évek óta vezető hírnek számítanak a nyári híradásokban a fulladásos esetek. A hirtelen mélyülő bányatavakban könnyen elmerülhet még egy jól úszó felnőtt és gyerek is, de a felhevült testtel a levegőhöz képest alacsony hőmérsékletű vízbe ugrás is okozhat problémákat, keringésleállást. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindig fokozatosan, lépésről lépésre, a bőrünket vízzel locsolva kell a testet hozzászoktatni a vízhez. Az úszástudásunkkal pedig jó, ha tisztában vagyunk, kétség esetén legyen velünk olyan eszköz, amely fenntart a vízen. A kavicsos strandok jellemző baleseti sérülései az éles kövek okozta sebek, és sajnos a napégés miatti panaszok, bőrsérülések sem ritkák, annak ellenére, hogy még a felnőtteknek sem javasolt a tűző napra menni, a gyerekeknek pedig pláne kerülni kellene a direkt napsugárzást, főleg délelőtt 11 és délután 3 óra között.

Sérülések a levegőben és a játszótéren

A játszótéri balesetek, a mászókáról, a fáról történő leesések mind gyakori sérülésnek számítanak a nyári hónapokban. De rendszeresek a fogócska vagy a sport közben, esés következtében keletkezett sérülések, sebek, törések, rándulások is. A tapasztalat szerint a legtöbb szülő jól ismeri fel a helyzetet, és a kisebb sérüléseket maguk látják el fertőtlenítő oldattal és hámosító krémekkel, a nagyobb sebekkel pedig azonnal a kórházba indulnak.

Rendkívül fontos, hogy amennyire tőlünk, szülőktől telik, odafigyeljünk a gyerekekre, mert egy egyszerű fára mászásból is komoly sérülést szerezhet a gyerekünk. Évekkel ezelőtt egy kórház baleseti sebészetén töltött el több hónapot az a 9 éves kislány is, aki leesett a fáról, azonban olyan szerencsétlenül ért földet, hogy eszméletét vesztette, és koponyatörést szenvedett. Hónapokig feküdt kómában, és lélegeztetőgéppel tartották életben, később pedig, miután magához tért, többéves rehabilitáció után tanult meg újra járni.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nemcsak a vízpart, az úttest, a játszótér és a magas fák jelentenek potenciális veszélyforrást, hanem a négy fal között is könnyen szerezhető sérülés. Mivel a nyári szünetben sok gyerekre nem tudnak naphosszat vigyázni a szülei, mivel dolgoznak, így az otthon szerzett, pl. a vágott sérülések száma is megnő. Tény, hogy minden egyes percben nem lehetünk a gyerekünk mellett, azonban sok balesetet, sérülést megelőzhetünk, ha megtanítjuk nekik azokat a határokat, amelyeken belül még viszonylag biztonsággal mozoghatnak.

Szponzorált tartalom. Támogatta a Bayer Hungária Kft.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top