Aranyanyu 2013

Aranyanyuk: megvannak a győztesek!

Gyerekgyógyász, gyerekpszichiáter, kórházpedagógus, óvónő, gyógytestnevelő és gyógytornász – nők, akik fontos, segítő szakmákban végzik munkájukat, és akik áldozatvállalásuk elismeréseként november 22-én a budapesti Károlyi–Csekonics-rezidencián vehették át a Richter Aranyanyu Díját jelképező szobrocskát és a vele járó 200 ezer forintot.

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. Olyan nőket díjaznak, akiknek munkája nélkülözhetetlen, és megérdemlik, hogy sikereik országos nyilvánosságot is kapjanak. „Életörömet sugároznak, jövőképet nyújtanak és fáradhatatlanok; ők az Aranyanyuk. Messze az elvárható segítségen túl állnak mellettünk és sikerrel küzdenek a kiszolgáltatottakat sújtó előítéletek ellen is. Köztünk élő hősök, akik már azáltal is adnak, hogy megismerhetjük őket!” – mondta a győztesek csapatát jellemezve Rácz Zsuzsa író, a Richter Aranyanyu Díj megálmodója. Idén több, mint 250 jelölés érkezett, amelyekből később kiválasztották azt a remek 12 nőt és történetet, akik és amikre te is szavazhattál a Nők Lapja Cafén.

Végül 43 ezer közönségszavazattal és a hattagú zsűri – dr. Gyarmati Andrea olimpikon, gyermekorvos, Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója, Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Dobó Kata színésznő és a „házigazdák”, Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs igazgatója, valamint Rácz Zsuzsa – döntése alapján született meg az eredmény.

Remény és jövőkép az egész családnak

A pedagógus kategória idei zsűridíjazottja Debre Istvánné, óvónő, aki 20 éve vezeti azt az általa létrehozott csepeli baptista óvodát, ahol a nehezebb helyzetben lévő roma gyerekek intenzív fejlesztése zajlik olyan komplex módon, hogy a szüleiket is bevonják az együttműködésbe. A kategória közönségdíjasa a vecsési Tóthné Almássy Monika, kórházpedagógus lett, akire több mint 4000 szavazat érkezett. Az iskolából hosszabb időre kimaradni kényszerülő gyerekek tanulásának támogatása nélkülözhetetlen feladat, ráadásul életmentő lehet a betegséggel folytatott küzdelemben.

Visszaadni a hitet és az életkedvet

Az egészségügyi szakdolgozó kategóriában az idén a zsűri Szabolcs Judit szigetmonostori gyógytornászt díjazta, aki édesanyja korai betegsége okán döntött pályája mellett. Judit a hozzá forduló gyerekek szüleinek terápiáját is feladatának tartja. Különös érzékenységre és példaértékű humanista attitűdre vall, hogy egy fogyatékossággal született, ma már paralimpikon úszó kislány örökbefogadását is segítette. A közönségdíjas Fóton él és szintén gyógytornász – Pektor Gabriellára jelölői szerint leginkább a „tanító gyógytestnevelő” bemutatás illik: több mint húsz éve segíti rákos gyerekek testi-lelki rehabilitációját. Gabriella kidolgozója egy speciális mozgásprogramnak, a PekTornának is, de egykori betegei és a hozzátartozóik azért is hálásak neki, mert „visszaadja a hitüket és az életkedvüket”.

Orvosnők: bátran, érzékenyen, életvidáman

A 2013-as Richter Aranyanyu Díj győzteséül orvos kategóriában a zsűri a budapesti dr. Máttyus Anna gyermekpszichiátert választotta, aki maga is 7 gyermek édesanyja. A doktornő szemlélete és tevékenysége nagyban hozzájárul a pszichiátriai problémákkal kapcsolatos társadalmi előítéletek megszüntetéséhez. Különleges érzékenysége és több évtizedes szakmai tapasztalata a gyerek- és serdülőkorú betegek szüleinek is biztos támaszt jelent. A kategória közönségdíjasa a szintén budapesti dr. Kelen Kata gyermekgyógyász, aki szakmai hitelessége mellett a bátor és életvidám kommunikációjával győzhette meg a szavazókat, több mint 6000 voksot begyűjtve. A vesetranszplantáción áteső gyerekek és családjaik olyan komoly pszichés vezetést is igényelnek, amelyben a fiatal doktornő partnerként és egyben barátként is jelen van.

„Örülünk, hogy harmadszor is sikerült olyan fantasztikus nőket elismerésben részesítenünk, akik elhivatott szakemberekként példaképeink lehetnek, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük. A Richter a Nőkért programunk elemeként évente megrendezett Richter Aranyanyu Díj mindig emlékeztet minket arra, hogy nekünk is feladatunk tennünk azokért, akik erejükön felül teljesítenek a családjukért, hivatásukért és közösségünkért egyaránt” – hangsúlyozta Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs igazgatója, a nők nagyobb társadalmi megbecsülését szorgalmazó vállalat nevében.

És még több információ: www.aranyanyu.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top