Baba

Kilenc hónap boldogság

A boldogsághormonok a méhlepényen keresztül a magzatot is elérik. Eggyel több ok, hogy minden apró örömforrást megragadjon a várandós!

Az első harmad: új korszak kezdődik


Hogy érzi magát a kismama? A hatodik és a tizenkettedik hét között egyértelműen érezhetők a másállapot csalhatatlan jelei. A mellek megnagyobbodnak, érzékenyebbé válnak, a mellbimbók sötétebbek lesznek. A hányinger nem törvényszerű, a kismamák harmada csak hírből ismeri a rosszulléteket. Ám az ágy mindenkit vonz az első hónapokban! Ha már nem ehet kettő helyett, legalább szundikáljon, amikor csak jólesik.


Hogyan fejlődik a baba? Tizenegy héttel a megtermékenyülés után a magzat nagysága a feje búbjától a farokcsontjáig 3,8 centiméter, a súlya 48 gramm. Az ultrahangos vizsgálat során már jól látható a lüktető pontocska, a magzat szíve és az összes parányi csont. Talán ez az első felejthetetlen pillanat a várandósság során.


Lelkiállapot A világ legtermészetesebb dolga, hogy rengeteg kérdés merül fel a kismamában. Érdemes valamennyit összeírni, és megbeszélni párunkkal, más kismamákkal, szülésznővel, védőnővel vagy orvossal. A szülészorvosnak minden kérdést feltehetünk. Ha sosem ér rá, vagy csak legyint, hogy erről ráérünk majd a szülés előtt beszélgetni, talán jobb lesz, ha más orvost keresünk, hiszen a szakszerű ellátás nem minden. A szövődménymentes szülés egyik feltétele ugyanis éppen a kölcsönös bizalom. Emellett a kismama- és babakönyvek széles választékában búvárkodhatunk. Időnként persze egymásnak ellentmondó tanácsokra, véleményekre bukkanunk, ez azonban egyáltalán nem baj, hiszen a szülészorvosok szemléletmódja sem egyforma.


Párkapcsolat Miért olyan jó egyes párok szexuális élete? Mert nem kívülállók tanácsait követik. Teljesen természetes, ha most kissé visszavonul, ám ennek az ellenkezője is előfordulhat, lehet, hogy jobban kívánja a szexet, mint valaha. Fontos, hogy észrevegye és elfogadja testének-lelkének üzeneteit, és partnere előtt is megnyíljon. Itt az alkalom, hogy az egymás iránti szeretet és összetartozás kifejezésére újabb és újabb formákat keressenek!


Táplálkozás A jéghideg citromos limonádé rendbe hozza az émelygő gyomrot, és jókedvre derít. Ha nem kívánja a citromot, tegyen egy meleg vízzel teli tálba kiskanálnyi reszelt citromhéjat. (ide könyvecske) A várandósság alatti táplálkozásról 2002. júniusi számunkban olvashattak.


Testápolás A várandósság hormonjai rózsássá varázsolják az arcbőrt, dússá a hajkoronát, erőssé a körmöket. Többnyire a sugárzó megjelenés árulja el legelőször az édes terhet, és nem a növekvő pocak. Érdemes tehát felkeresni a kozmetikust, fodrászt, most könnyebb dolga lesz, és a jó megjelenéstől önbizalmunk is növekszik.


Kapcsolat a babával Ne keseredjék el, ha kezdetben idegennek tűnik a helyzet, kilenc hónap alatt lesz idejük összeszokni. Vonja be férjét is kettejük kapcsolatába. A névválasztás jó alkalom erre. Tartalékoljon mindennap negyedórát a baba számára. Helyezkedjék el kényelmesen egy fotelban, és beszélgessen vele – mindegy, miről. Néhány hét múlva olyan lesz, mintha már évek óta ismernék egymást.






A második harmad: Hegyeket tudna mozgatni


Hogy érzi magát a kismama? A negyedik hónap közepén már látszik a has domborodása, a csípő kiszélesedése. Ám ezek a kilók még nem akadályozzák a kismamát semmilyen tevékenységében, sőt most úgy érzi, soha nem volt ilyen erős, tettre kész. A huszadik hét körül új élményben lesz része: az első gyermeküket várók rendszerint ekkor észlelik először a magzatmozgásokat.


Hogyan fejlődik a magzat? Az ultrahangvizsgálaton megnézi az orvos a baba méreteit, s ellenőrzi, hogy megfelelnek-e a terhesség korára jellemző átlagnak. Ilyenkor bizonyos fejlődési rendellenességek után is kutat az orvos, ezért nevezik ezt genetikai ultrahangvizsgálatnak. A húszhetes magzat körülbelül 22 cm hosszú és 35 dkg súlyú. Egy hónappal később csaknem megkétszerezi a súlyát, és nyolc centiméterrel lesz hosszabb.


Lelkiállapot Olyan jólesik a beszélgetés az újszerű élményekről, örömökről. De azért ne feledjük: aki még nem érezte a kis talpak simogató rugdosását, hamar megunja az áradozást. A védőnőnél, kismamatornán új barátságokat köthetünk. A közös élethelyzet még a szülés után is jó alapot teremt a beszélgetésekre.


Párkapcsolat Vannak, akik ezekben a hónapokban élik meg első orgazmusukat. A nemi szervek vérellátása fokozódik, így jobban érzékeli az ingereket. Ez lesz az utolsó, kettesben töltött szabadságuk, érdemes valamilyen emlékezetes programot kitalálni, hiszen a következő években kevésbé lesznek mozgékonyak.


Táplálkozás Időről időre farkaséhség tör a kismamára. A szervezet így gondoskodik a folyamatos energiaellátásról. Vigyen magával egy kis egészséges útravalót, hogy ne csábuljon el a gyorsétkezőkben. Egy müzliszelet vagy banán tartósabb jóllakottságérzést és értékesebb tápanyagot nyújt, mint a sütemény és a csoki.


Testápolás A has bőrére most különösen oda kell figyelni. A feszülő bőr viszketését szódabikarbónás meleg vizes borogatással csillapíthatjuk. Naponta masszírozzuk mandulaolajjal vagy búzacsíraolajjal, esetleg speciális krémmel, mely a terhességi csíkok megelőzésére szolgál. A csíkok megjelenését örökletes tényezők szabályozzák ugyan, a helyes testápolással mégis sokat tehetünk jó közérzetünkért.


Kapcsolat a babával A magzathoz beszűrődik a külvilág zaja, ezt minden kismama tapasztalhatja: a baba kézzel-lábbal tiltakozik a porszívó vagy a mixer hangja ellen, nem szereti a kemény rockzenét, ám Mozart vagy Vivaldi muzsikájától elandalodik.


Utolsó harmad: egyre inkább visszavonul a fészkébe


Hogy érzi magát a kismama? Egyik nap fáradhatatlanul tesz-vesz, készülődik, takarít, mos, vasal – másik nap legszívesebben fel sem kelne az ágyból. A fokozott kímélet csak akkor indokolt, ha a kismama szükségét érzi a pihenésnek. Lehet, hogy éppen most lesz ideje olvasni, válogasson össze néhány érdeklődésének megfelelő könyvet. A has most már olyan méretű, hogy bizony sokszor útban van. Az utolsó hetekben soha ne merítse ki energiakészletét, hiszen bármikor megkezdődhet a nagy erőpróba!


Hogyan fejlődik a magzat? A baba az utolsó hónapokban gyarapodik legszembetűnőbben. A medence teljes térfogatát kitölti. Az ultrahangvizsgálat során már csak egy-egy részlete fér rá a képernyőre: külön a kezecskéje, lába, arca.


Lelkiállapot A kismama tudatalattija mindazokat az érzéseket, elnyomott gondolatokat feldolgozza, amiket valamiért nem enged felszínre törni. Erről árulkodnak a jellegzetes, olykor kifejezetten nyomasztó álmok. Sokat elmond a szüléssel kapcsolatos korábbi élményeinkről, jelenlegi félelmeinkről, ha megfejtjük a sokszor igencsak furcsának tűnő jelképeket. Az is tévedés volna azonban, ha jóslatként értelmeznénk az álmokat.


Párkapcsolat A nagy has akadály a hagyományos elhelyezkedésnél, ám itt az alkalom, hogy újabb és újabb testhelyzetekkel kísérletezzünk. Ma már megszokott jelenség, hogy a férj is készül a szülésre, miért is hagyná magára párját a nehéz órákban. Fontos, hogy ne külső elvárásoknak, divatirányzatnak akarjanak megfelelni, amikor az együttszülés mellett döntenek. Nem csak párunkkal mehetünk szülni, jó kísérő lehet egy tapasztalt, nyugodt barátnő vagy a nagyi is. A dúlák olyan, szakképesítés nélküli, saját szülésélményekkel rendelkező asszonyok, aki arra vállalkoznak, hogy más nők szüléseit kísérik.


Táplálkozás Az éjjeli nyugalmat a helyesen összeállított vacsora biztosítja. Egy szelet teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, pulykamellszelet, néhány kanál joghurt, egy marék szőlő vagy egy szelet sárgadinnye – ez a menü természetes altatóként ható aminosavakat tartalmaz.


Testápolás Jólesik a simogató érintés az elcsigázott lábaknak, deréknak. Élvezze partnere gondoskodását, kérje meg néhányszor, hogy masszírozza meg, krémezze be fáradt tagjait.


Kapcsolat a babával A baba olyan nagy, hogy már játszani is lehet vele. Rendszerint akkor élénkül fel, amikor a kismama lefekszik. Bökje meg mutatóujjával a rugdalózó lábacskákat, karokat, kobakot. Vajon eltalálja, melyik testrésze dudorodik ki? Ha finoman megérinti, vajon visszahúzódik? A játék végén simogassa, ringassa el a babát a hasában. Már nem kell sokáig várnia, hogy a karjában tarthassa őt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top