Baba

Az émelygés ellenszerei

Az Egyesült Államokban nyolcvanezer kismama várandósságát figyelték meg, s ez alapján próbáltak választ kapni arra, hogy mi befolyásolja leginkább az elsõ hetek kellemetlen émelygését, a reggeli rosszulléteket.




Úgy találták, csupán a várandósok hetvenöt százaléka panaszkodik alkalmankénti hányingerre, ám ez rendszerint a harmadik hónap végétől megszűnik. Százból két kismamánál voltak olyan súlyosak a panaszok, hogy kórházi ápolásra, mesterséges folyadékpótlásra volt szükség.

A hányinger intenzitása, gyakorisága szorosan összefügg a vér HCG, azaz Human Chorion Gonadotropin hormon szintjével – a legmagasabb érték a nyolcadik és a tizenkettedik hét között mérhető. Az émelygésnek fontos védőfunkciót tulajdonítanak: állítólag az ösztönös viszolygás védi meg a kismamát attól, hogy olyan ételeket, italokat fogyasszon, melyek abban az időszakban árthatnak a fejlődő magzatnak.

Mások szerint elsősorban lelki okai vannak a hányingernek: a terhesség elleni tudat alatti tiltakozást, a várható új élethelyzettel kapcsolatos félelmeket fejezi ki. Nos, akármi legyen is a valódi ok, valamit tenni kell a talpraállás érdekében!





• Felkelés előtt, még az ágyban fogyasszunk el néhány kekszet, aszalt gyümölcsöt vagy kétszersültet. Így kissé megemelkedik a vércukorszint, s talán elmarad a reggeli hányás.

• Törekedjünk arra, hogy naponta sokszor fogyasszunk kis mennyiségű ételt, rágcsálnivalót. Legyen kéznél mindig egy kis keksz, ropi, kétszersült. A legjobb módszer ugyanis az, ha már a rosszullét kezdetén megpróbálunk tenni ellene.

• A gyömbért émelygés elleni csodaszernek tartják. Készíthetünk gyömbéres kekszet, leforrázhatunk néhány szelet friss gyömbért egy csésze tejjel, vagy kedvenc teánkba is tehetünk néhány friss fűszerdarabkát. Talán segít a gyömbérrel ízesített erőleves.





• Ne erőltessük az evést. Nem baj, ha néhány hétig csak főtt krumplit eszünk. Sokaknál beválik a papiporokból készíthető bébiétel. A rosszullétek elmúltával pótolhatjuk a tápanyagveszteséget.

• Szellőztessük ki többször is a helyiséget, ahol tartózkodunk. A friss, hűvös levegő csodákat tehet. Vegyünk többször mély levegőt, koncentráljunk erősen a levegő ki- és beáramlására.

• Próbáljuk kellemes, érdekfeszítő elfoglaltságokkal tölteni az időt. Aki egész nap gubbaszt, nehezen tud megszabadulni az émelygéstől.

• És végül egy fontos tipp: hányás után két óra hosszat kerüljük a fogmosást! A savas gyomortartalom megtámadja a zománcot, ezért az erős dörzsölés árthat. Öblítsünk inkább fluoridot tartalmazó szájvízzel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top