Baba

Kellemetlen gombák

A várandósság idején számos kórokozóval, például a gombákkal szemben is csökken a szervezet ellenálló ereje. A testünkben bizonyos számban egyébként is otthonos gombák tartós stressz, immungyengeség, magas vércukortartalom esetén elszaporodnak.




Szaporodásukhoz kedvező feltételeket teremt néhány orvosság is, szedésük ideje alatt fokozottan védekezzünk a gombák ellen. Kedvező életfeltételeket találnak a sötét, nedves és meleg helyeken, például a hüvelyben is.

A várandósság alatti hormonhatás, az ösztrogének és gesztagének fokozott termelődése ideális életteret teremt a gombáknak, ez magyarázza, hogy minden harmadik kismama találkozik ezzel a betegséggel terhessége idején.

Fehér, nyúlós, vagy akár sárgás-zöldes folyás, vizeléskor égő érzés, viszketés jelentkezik. A nemi érintkezés fájdalmas lehet, a kisajkak duzzadtak, gyulladtak és kellemetlen szag árulkodik a bajról. Szülés közben a magzat is fertőződhet, s az újszülöttnél szájpenész, kipirosodott popsi jelzi a betegséget.





A mielőbbi gyógyulás érdekében a várandósság idején is szedhető hüvelykúpot vagy/és krémet ír fel a nőgyógyász. Olyan készítmények is léteznek, amelyekből egyetlen adag is elegendő a gyógyulás érdekében.

Töröljük étrendünkből a cukortartalmú ételeket, így testnedveink nem tartalmazzák majd a gomba szaporodásához szükséges cukrot. A gombák nem szeretik a savas közeget, ezért vásároljunk tejsavbaktériumot tartalmazó mosakodószert, amiből ülőfürdőt készíthetünk, vagy a hüvelykémhatást rendező tablettát, ezzel kiegészíthetjük a gyógyszeres kezelést.

Gombás fertőzést szinte bárhol, uszodában, nyilvános WC-n is összeszedhetünk. A visszafertőződés megakadályozására rendszerint a partnert is kezelni kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top