Baba

A foglalkoztatókon túl: három kipróbált, nagyszerű alkotókönyv

Könyvet választani a gyerekeknek részemről egy fontos voks: nem is olcsóak, sokféle vár a boltokban, hosszasan szoktam időzni a polcoknál és a könyvtárban, hogy mégis melyiket érdemes tényleg beszerezni. Annak meg külön örülök, ha magyar kiadvány landol a kosárban. Nekünk ezek jöttek be mostanság.
Három olyan könyv következik, ami egytől egyig “félkész”: az ifjú tulajdonosok feladata befejezni vagy a könyvben található instrukciók alapján alkotni. Mindhárom könyvre jellemző, hogy nemcsak egy bizonyos korosztálynak ajánlhatók, hanem meglepően széles a tól-ig skála: mindegyik jól működhet egy 4 évesnél és egy 12 évesnél is, és mindháromban fellelhető az arany középút, mindjárt kiderül, miért.
 
Lassan hétéves lányom mindhármat imádja: a Mindenki tud rajzolni gyógyír volt a kb. egy évig tartó “nemtudokrajzolni”-kórra, a Tépkedős-ragasztóst 3 éves kora óta tépkedi lelkesen (már nem sok szabad oldal van benne) és a Mesekavics-könyv kapcsán folyamatosan készülnek a figurák, sőt annyira tetszett neki a benne található társasjáték, hogy az alapján éppen a sajátját tervezi, dinókkal. 
 

Tóth-Kása Ottília: Tépkedős-ragasztós

Illusztráció: Elek Lívia
 
Tépkedni meg ragasztani? Egy könyvet? Ó, igen, ez a könyv ezt tudja adni: a finoman vezetett, de erős alapok megadják azt a csodás lehetőséget, hogy mindenki, akinek a kezébe kerül a könyv, szabadon gondolja tovább az adott képet, lehetőséget. Hogy ez hogyan is működik? Adott egy kétoldalas félkész rajz, a két lap között egy harmadik, minimális instrukcióval, vagy leginkább egy jelenet és/vagy valami leírásával, és ez a harmadik papír maga a minta, amit lehet tépkedni, vagdosni és beragasztani a kétoldalas képre.
A foglalkoztatókon túl: három kipróbált, nagyszerű alkotókönyv
 
Zseniális, mert mindamellett, hogy a finommotorikus mozgást fejleszti a vágással, tépkedéssel, ragasztással, egyúttal a fantáziát is alaposan meg tudja mozgatni, de talán legnagyobb erénye az, hogy a rajzolni, vagdosni, ragasztani, egyszóval alkotni szerető gyereknek is tökéletes, és annak is, aki ehhez eddig nem érzett kedvet (mert pl. úgy érzi, nem tud rajzolni), mert az alapok készen vannak, nem egy hófehér, üres papír bénítja a gyermeket, hanem egy inspiráló, sokoldalú játék hozza remélhetőleg legalább egy kicsit lázba. Ha másért nem, legalább azért, hogy végre tépkedhet egy kicsit, hogy kész legyen egy kép. A könyvnek számos folytatása készült el: Hajtogatós-simítgatós, Firkálós-rajzolós, Vágós-nyírós.
 
Kiadó: Zid Stúdió Bt., 2009.
Ár: 1980 Ft
  

Barabás Zsófi – Moizer Zsuzsa: Mindenki tud rajzolni

A könyv címe igazán őszinte és igaz, csak el kell hinni, és máris indulhat a szórakozás. És hogy lehet ezt elhitetni? Az egészen kicsikkel szerencsére nem kell, mert többnyire örömforrás a rajzolás, de később, ahogy a jön a méricskélés, hasonlítgatás, sokaknak elmegy a kedve, mert a többiek királylánya, vonata, almája sokkal szebb, vagy pusztán azért keseredik el könnyen egy kisgyerek, mert hiába próbálkozik, nem lesz olyan a kép, mint amilyennek szeretné rajzolni.
 
A foglalkoztatókon túl: három kipróbált, nagyszerű alkotókönyv
 
Unszolással biztos nem jut előbb a gyerek, de közben rajzolni jó, és bizony fontos, nem árt óvatosan próbálni nyomogatni a gombokat, hátha valamelyiktől elindul a vágy a rajzoláshoz: új ceruzák (esetleg háromszögletű, amit nem lehet rosszul fogni), másmilyen papír, lazább körülmények és egy inspiráló könyv, és itt jutunk el a Mindenki tud rajzolni-hoz: a könyv csupa  kiegészítésre váró vagy mintául szolgáló képből áll a gyerek kedvenceihez kapcsolódó rajz elkészítéséhez. Az összes kép fekete-fehér, tehát egyben színezhető is, a témájuk pedig igen sokféle: állatok, a család, gyümölcsök, űrbázis, robotok stb.
Egy 176 oldalas rajzolós könyvet kapunk, sok értékkel, nem csak egy foglalkoztató kiadvány ez: egyrészt csodaszépek a grafikák (többféle stílus, technika teszi izgalmassá a könyvet), a szerzők pontosan tudják, hogy érdemes szólni egy gyerekhez, nagyon kevés szóval operálnak, épp csak annyival, ami már beindítja a rajzolhatnékot, és megjelenik a humor is, no meg a finoman elszórt fontos igazságok, mint hogy mindenki másmilyen (ennél a kijelentésnél legalább 20 fejet találunk a két oldalon, amiket lehet továbbrajzolni). És el is érkeztünk ennél a könyvnél is ahhoz a ponthoz, hogy kiknek ajánlható: 3 éves kortól egész sokáig bárkinek – ha szeret rajzolni, azért, ha nem annyira, akkor azért. Két folytatása készült el nemrég: a Mi hiányzik? és a Mindenki másmilyen.
 
Kiadó: Scolar Kiadó, 2012
Ár: 1995 Ft
 

Parádi Orsolya: Mesekavics

Létezik ez a gyűjtögető életforma a gyerekeknél: legszívesebben minden botot, kavicsot, virágot, hazahurcolnának és építenének belőle valamit (vagy csak ledobnák valahol a lakás egyik legforgalmasabb pontján a legfrissebb darabot, khm). A kavicsokkal az a nagyon jó, hogy kezdhetünk velük valamit: ha eddig nem festettük őket, akkor most elindulhat ez a fajta móka is. A Mesekavics egy létező játék: egy mese az emberek által meg nem található Pandala-szigetek lakóiról, ahol nincsenek emberek, csak helyes kis lények. Ehhez kapcsolódóan készülnek kavicsra festve a káprázatosan színes és vidám figurák: a vigyorgó bálna, a doktorhal, a koala, a pandala és a többiek. A figurák mágnesesek, és hozzájuk matrica vagy festett vastábla is készült, tehát a hűtőn vagy a táblán már indulhat is a szerepjáték, ha pedig végeztek a gyerekek, csodaszép dekor is egyben a sok mágnes, ráadásul nem kell elpakolni.
 
A foglalkoztatókon túl: három kipróbált, nagyszerű alkotókönyv
 
A foglalkoztatókon túl: három kipróbált, nagyszerű alkotókönyv

A könyv a figurákhoz kapcsolódik: egyrészt megtanulhatjuk, hogy is kell egy ilyen figurát elkészíteni, konkrétan, lépésről lépésre, de amitől igazán kerek a könyv, hogy számos egyéb lehetőséget is megismertet a szerző a mesevilág szereplőin keresztül: lesz itt kollázs álarckészítéshez, recycling ceruzatartóhoz, só-liszt-gyurma készítéséhez részletes segítség, leírás, útmutató, de színezők és társasjáték is gazdagítják a könyvet. Szintén kortalan: amíg a 4-5 évesek esetleg filccel rajzolják inkább a kavicsokat, vagy kicsit elnagyolt vonásokkal festenek, addig a 10-12 éveseknek igazi kihívás egy pontosan másolt, továbbgondolt kavics elkészítése. Ráadásul nemcsak a festésről szól az egész, hanem arról, hogy érdemes körbenézni, mi vesz minket körül, mert alkotni akár a tejesdobozból is lehet, inspiráló könyv. A tipográfia és a tördelés Dániel András munkája, akinek könyveit már ismerhetitek az nlcafe-ról is.

 
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2014.
Ár: 2200 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top