Baba

Minden a gátmetszésről!

A gátmetszéstől a legtöbb kismama idegenkedik, sőt vannak, akik kifejezetten félnek tőle. Szükséges vagy sem ez a beavatkozás a szülés során?

A szülés kitolási szakaszában végzett gátmetszés szükségességét azzal indokolják az orvosok, hogy így csökkenthető a baba fejére nehezedő nyomás a tolófájások közben. A gátmetszés gyorsítja a kitolást, megelőzhető vele, hogy a gát területe szabálytalanul berepedjen, és a gyógyulás is gyorsabb a beavatkozást követően.

Szükséges vagy sem a gátmetszés?

Szinte minden első kisbabáját világra hozó kismamánál használják a gátmetszést. Gyakran a második szülésnél is, harmadik, negyedik babáknál már csak nagyon indokolt esetben kerül rá sor.

Gátmetszés - a kötelező rossz?

A gátmetszés rutineljárás, és még csak különösebb fájdalommal sem jár. A szülést követő napokon kellemetlen lehet az ülés, de a varratok vagy kapcsok eltávolítása után – általában a negyedik-ötödik napon – már különösebb panaszokat sem okoz.

Egyre inkább az a nézet, hogy amennyiben lehetséges, a gátmetszés alkalmazása nélkül segítsék világra a babát. És egyre több az olyan felkészült szülésznő, aki számára nem okoz problémát ez a gyengéd mód. Érdemes tehát a kórház szülészetén ennek is utánajárni.

Gátmetszés - a kötelező rossz?

Vannak esetek, amikor a gátmetszés indokolt

Mindenkor a szülészorvos és a szülésznő döntése, hogy szükség van-e a bemetszésre. A gátmetszés mindenképpen jobb megoldás annál, mintha a kismama bőre szabálytalan módon bereped a kitolási fázis során, mert ez esetben nemcsak esztétikai problémák adódhatnak, hanem maga a seb is jóval lassabban forr össze, gyógyul be.

Az átlagosnál várhatóan nagyobb súllyal érkező babák esetén gyakrabban alkalmazzák a gátmetszést, éppen a fent részletezettek elkerülése végett. Természetesen a módszert kizárólag a hüvelyi úton szülő kismamáknál alkalmazzák, császármetszésnél ennek nincs szerepe.

További szülés, gátmetszés témák az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top