Baba

Ezért sétálj, táncolj, mozogj szülés közben

Feküdj, és maradj nyugton – legtöbbször ez az utasítás, pedig igazából azzal teszel jót magadnak, ha szülés közben mozogsz, sétálsz, táncolsz. 8 érvünk is van a mozgás mellett, amit persze mindenképp beszélj meg a szülésznővel, mielőtt elkezdenél ugrálni vajúdás közben.

1. Csillapítja a fájdalmat. A mozgás szülés nélkül is hatékonyan eltereli a figyelmedet a testedben fellépő kellemetlen érzésekről, ebben az esetben pedig még oldja az izomfeszülést is. A Nursing Research tanulmánya szerint háton fekve, mozdulatlanul élik át az anyukák vajúdás közben a legnagyobb fájdalmat.

2. Lehet, hogy kevesebb gyógyszerre lesz szükséged. A The Cochrane Library kutatásában találták azt az összefüggést, hogy a függőleges helyzetben, mozgás közben vajúdó nők kevesebb fájdalomcsillapítót kérnek.

3. Lelkesítő. Csapdába esett érzésed lehet, ha csak fekszel, és nem mozdulhatsz, ha pedig szenvedsz, azt is csendben kell tenned. Akkor már inkább dobd fel magad egy kis helyben táncolással, sokkal vidámabb vajúdásban lesz részed.

Ezért mozogj szülés közben, ne csak feküdj kiterítve

4. Gravitáció. A babának jól jön a gravitáció segítsége, amikor kifelé igyekszik. Ezt az erőt háton fekve nem tudod kihasználni. Hogy egy nem túl költői hasonlattal éljünk: próbáltál már fekve kakilni? Na, ugye.

5. Felgyorsíthatja a tágulást. A mozgásban lévő anyukáknál a baba feje extra nyomást gyakorol a méhszájra, ami segítheti a tágulást.

6. A többség mozog szülés közben. A világ más részein az a bevett szokás, hogy álldogálnak, sétálnak vajúdás közben az anyukák, nyugodtan példát vehetsz róluk a szülés kezdeti szakaszában.

7. Lerövidülhet a szülés ideje. A Cochrane Collaboration kutatásában találták azt, hogy azok a nők, akik sétálás közben vajúdtak, egy órával lerövidítették a vajúdás idejét.

8. A szakértők támogatják. A Cochrane Pregnancy and Childbirth Group egy elismert nemzetközi szervezet, aminek a kutatásai mind azt az eredményt hozták eddig, hogy az a legjobb a vajúdó anyának, ha szabadon mozoghat, és megválaszthatja, hogy milyen testtartásban szeretne szülni.

Olvass többet a szülésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top