nlc.hu
Baba
Babaszépség: Trükkök és jó tanácsok babaápoláshoz

Babaszépség: Trükkök és jó tanácsok babaápoláshoz

Mikor és hogy vágd a baba körmét, hogyan mosd a haját és mire figyelj fürdetésnél? Íme, 5 hasznos tipp a babaápolás útvesztőjében!

A babád bőre, haja és körme sokkal érzékenyebb a tiednél, és különös törődést igényel. Légy körültekintő, de ne ess túlzásokba se: segítünk, hogy megtaláld az életedet és a kicsi egészségét is megkönnyítő eszközöket!

Babaszépség: Trükkök és jó tanácsok babaápoláshoz

 

Fürdetés, tisztálkodás

Az első hónapokban jó, ha gyógyszertári krémeket és fürdetőket használsz. De ha szeretnél, vehetsz a drogériákban is olyanokat, amelyek színezék- és illatanyagmentesek. A fürdés során használhatsz babakádat, fürdetőfotelt és fürdetőkarikát, amelyek segítenek abban, hogy ne neked kelljen tartani a kicsit, így fürdés közben is játszhatsz vele. Az egészen kicsiknek léteznek speciális, az anyaméhre emlékeztető fürdetőkádak is. Fürdetés előtt bekenheted a kicsit babaolajjal is, de az olaj kiváló szolgálatot tehet akkor is, ha koszmósodik a feje. A törölköző mindig 100% pamut legyen, és rendszeresen cseréld! A popsikrémet használd pirosságra, irritációra, a popsitörlő nyugtat és higiénikussá teszi a tisztálkodást, a hintőpor pedig felszívja a nedvességet, és szintén van nyugtató hatása.

Babahaj

Vizsgálatok kimutatták, hogy a babák összes szőrtüszője már a születés előtt kifejlődik, de ettől függetlenül nem törvényszerű, hogy hajas babaként jönnek a világra. Fontos azonban, hogy azoknál a babáknál is lényeges a haj és a fejbőr ápolása, akiknek csak kevés hajuk van. A kezdeti puha hajpihék fokozatosan, néhány hónap után kihullanak, és vastagabb hajszálak veszik át a terepet. A hajmosásánál figyeljünk arra, hogy ne nyomjuk erősen a baba fejét, ugyanis a kutacs ilyenkor még nem záródott be teljesen. Ügyeljünk arra is, hogy ne menjen a szemébe a víz, mert egyéves korig még nem alakul ki a pislogási reflex, így kellemetlen lehet, ha a samponos víz belefolyik a szemébe. Az egészen kicsiknél ne használjunk hajszárítót, csak óvatosan törölgessük szárazra, és a baba puha, finom haját kis kefével ápoljuk, ami segít abban is, hogy megelőzzük a koszmósodást. A legjobb, ha élménnyé tesszük a baba hajmosását, így később sem lesz nehéz dolgunk, és porontyunk is szeretni fogja!

Babaszépség: Trükkök és jó tanácsok babaápoláshoz

 

Kisolló

Felejtsd el az éles manikűrollódat, mert rendkívül balesetveszélyes lehet! Léteznek külön, babák számára kifejlesztett ollók, amelyeknek az alja lekerekített, így a sérülés esélye is jóval kisebb. Az első 4-6 hétben még nem feltétlenül fontos a körömvágás, ekkor még nagyon puhák a körmök, de ennek szükségét mindig magad ellenőrizd! Találd meg a körömvágáshoz legideálisabb időpontot, amikor a legnyugodtabb, majd a kézen enyhén nyomd el a körömtől az ujjbegyet, és kövesd a köröm természetes ívét. A kicsi lábán viszont egyenesre vágd a körmöt, hogy megelőzd a benövést!

Mosószer

Mosásnál használj babamosószert vagy vegyianyagmentes mosószereket, amelyek ugyan kicsit drágábbak a hagyományos változatoknál, de nem irritálják a babák finom bőrét! Használhatod te is és az egész család, mert ekcémára, allergiára hajlamosaknál kifejezetten jó szolgálatot tesznek. Az öblítőt az első néhány hónapban jobb hanyagolni, utána mindig a sensitive feliratút válaszd!

Orrszívó

A kicsik orrjáratait is fontos tisztán tartani, ma már rengetegféle orrszívó közül válogathatsz. Van kézi és elemes is, de létezik porszívóra szerelhető is, tapasztald ki, hogy melyik a legjobb és leghatékonyabb. Ha folyton bedugul a kicsi orra, érdemes párologtatót is beszerezned, hogy ne legyen száraz a szoba levegője.

 

Olvass még többet a babákról az NLCafén:

 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top