Baba

Alacsony felnőtt lesz a koraszülött lányokból

A tudósok is meglepődtek kissé a legfrissebb kutatási eredményeken.

A nagy mértékben koraszülött lányok csaknem háromszor nagyobb eséllyel válnak alacsony felnőttekké, mint az időben születettek. Új-zélandi és svéd kutatók tanulmánya szerint a nagyon korán, vagyis a 32. hét előtt született lányok átlagosan 2,3 centiméterrel alacsonyabb felnőttekké váltak, mint az időben, 37-41 hetes terhesség után született lánytestvérük.

“Kissé meglepődtünk az eredményeken”  mondta Jose Derraik, az Aucklandi Egyetem Liggins Intézetének kutatója.

Léteznek már bizonyítékok, melyek szerint a koraszülött babák hajlamosak arra, hogy alacsonyabbak legyenek gyerekkorukban társaiknál, de általában késő felnőttkorukra behozzák magasságbeli lemaradásukat a nem koraszülöttekhez képest. “Tanulmányunk azonban kiderítette, hogy a nagyon korán született nők nem érik el azt a termetet, amely szüleik és testvéreik magassága alapján várható lenne” – fejtette ki Derraik.

A svédországi Uppsalai Egyetemmel közösen végzett kutatás több mint 200 ezer nő 1991 és 2008 között gyűjtött adatait elemezte.

A kutatók a jelenség mikéntjére keresik a választ. “Összefüggésben lehet azzal a ténnyel, hogy a koraszülött babák születésükkor gyakran nagyon vékonyak” – vélte a szakértő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top