Baba

Baranyában született a legkevesebb kisbaba

A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Baranya megyében született a legkevesebb kisbaba 2016-ban. De nem csupán ebben a megyében csökkent a születési szám, az ország hat másik területén is hasonló adatokat mértek. Sajnos a magyarországi népességfogyás továbbra is tartja magát, ugyanakkor az adatok 2015-höz képest még így is jóval kedvezőbbek.

A KSH napokban közzétett adatai szerint megyénként is jelentősen eltér a gyermekszületések száma. Budapesten kívül Zala, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Békés megyében született a tavalyi időszakhoz képest kevesebb csecsemő. Baranya megye ugyanakkor a negatív rekorder, itt a többihez képest is kevesebb kisbaba jött világra, a visszaesés 7 százalékos.

2016 első háromnegyed évében országosan 68.802 gyermek született, miközben 92.437 ember halt meg. 2015 hasonló időszakához képest a születések száma ugyanakkor csak kismértékben, 0,2 százalékkal, a halálozásoké viszont már jelentősen, 7,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyási adat kedvezőbben alakult (23.635 fő), ami 24 százalékkal alacsonyabb érték az egy évvel korábbinál.

Az is nagyon jó hír, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyékben 3-5 százalékkal több kisbaba született, mint 2015 ugyanezen időszakában.

A 2015-ben tapasztalt kiugró halandóság 2016-ban valamennyi megyében mérséklődött. Az országos átlagnál is jelentősebb, 10-13 százalékos csökkenés következett be Komárom-Esztergom, Csongrád, Tolna, Heves és Hajdú-Bihar megyékben.

A születések és a halálozások egyenlege még mindig a népességfogyást mutatja a KSH adatai szerint valamennyi megyében. A természetes fogyás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az előző évinek mintegy negyedére csökkent, és jelentősen mérséklődött Hajdú-Bihar, Pest, valamint Komárom-Esztergom megyében is.

Az is pozitívum, hogy valamennyi megyében többen álltak az anyakönyvvezető elé, mint 2015-ben. 2016 első háromnegyed évében összességében 10 százalékkal többen mondták ki a boldogító igent hazánkban. Budapesten, Tolna, Baranya és Csongrád megyében a házasságkötések száma 5 százalékkal emelkedett, vagyis az országos átlaghoz képest kevésbé, de még így is többen házasodtak 2015-höz képest – írja az Inforádió.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top