Baba

Mit tegyél, ha kiabáltál a gyerekkel?

Ez van, néha minden anyuka kijön a sodrából, és kiabál a gyerekkel, hogy azután pár percre rá már meg is bánja, és hatalmas lelkifurdalást érezzen miatta.

Mind dolgozunk azon, hogy ne kiabáljunk, mert nyilván tudjuk, hogy a legtöbb esetben semmi haszna nincs, mégis elszakad olykor a cérna. Ha pedig kiabáltunk, akkor mit tehetünk, hogy csökkentsük a károkat?

Nyugodj meg

Általában azért kiabálunk, mert belül ott az a feszítő frusztráció, amit nem is a gyerekek miatt érzünk legtöbbször. A kiabálással kiadjuk magunkból a feszültséget. Kell pár perc, amíg megnyugszunk és észrevegyük, hogy nem a gyerekkel van bajunk, hanem a világgal. elmondhatjuk a gyereknek, hogy most kell egy kis idő, utána meg tudjuk beszélni a problémát. Jó példát is mutatunk ezzel, megtanulja, hogy a negatív érzelmeket hogyan kezelheti saját magában.

Kérj bocsánatot

Miután megnyugszunk, át kell gondolni, miért is vagyunk olyan idegesek. Teljesen rendben van, ha odaállunk a gyerek elé, és bocsánatot kérünk tőle, amiért kiabáltunk vele, megijesztettük őt, és hogy nem láttunk hirtelen jobb kiutat a helyzetből. Bocsánatot lehet kérni tőle, mert ebből csak azt tanulja meg, hogy emberek vagyunk, mind hozunk rossz döntéseket és néha elveszítjük a fonalat. De ha ez megtörténik, azért felelősséget is kell vállalnunk.

Mit tegyél, ha kiabáltál a gyerekkel?

Magyarázd meg

El kell magyarázni a gyermeknek, hogy miért voltunk olyan mérgesek, mert gyakran épp ez az információ vész el a nagy hangzavarban. Ilyenkor levonhatjuk együtt a következtetést is, hogy hogyan lehetne máshogy reagálni ilyen helyzetben, hogy elkerüljük a kiabálást.

Legyél jelen a gyerekeiddel

Az ilyen kis idegösszeomlások sokszor arra mutatnak rá, hogy több minőségi időt kellene tölteni a gyerekeinkkel. Szabadon játszani velük, szeretni őket, nézni, ahogy önfeledten léteznek. A kiborulás intő jel arra, hogy lassítani kell, félretenni pár teendőt és csak velük lenni, amíg még lehet.

Bocsáss meg magadnak

Ahelyett, hogy önostorozásba fognánk, inkább meg kell bocsátanunk magunknak, amiért elvesztettük a türelmünket. Mindenki hibázik és mindenki azon van, hogy a legjobbat kihozza magából. Ha pedig az egész képet nézzük, akkor a pár kiabálással együtt is nagyon jól csináljunk ezt az egész anyaságot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top