nlc.hu
Baba

Új-Zélandon vetélés után is jár gyászeset miatti szabadság

Már a vetélés után is jár gyászeset miatti szabadság Új-Zélandon

Nem a szigetország az első hely, ahol ezt lehetővé tették.
vetélés, gyász

Ellenszavazat nélkül ment át az a törvény az új-zélandi parlamenten, ami lehetőséget ad az anyáknak és a partnereiknek, hogy háromnapos szabadságra menjenek, ha vetélés, vagy halva születés történik a családban – írja a 24.hu

Ginny Andersen képviselő a szabályozást azzal indokolta, hogy a szülőknek így nem kell betegszabadságot kivenniük, mert a gyász nem betegség.

Gyászszabadság eddig is járt az új-zélandi törvények szerint, ám ez csak a családtagokra és az élve született gyermekek elveszítésére vonatkozik, a halva született kisbabák után nem járt.

https://nlc.hu/csalad/20201102/chrissy-teigen-veteles-jack-tetovalas/

Az ország egészségügyi minisztériumának közleménye szerint a vetélés nem is ritka jelenség, minden tíz terhességre egy-kettő jut, és az sem ritka, ha egy nőnek több is volt élete során, ám eddig minden egyes alkalommal külön kellett egyezkedni erről a munkáltatóval.

 Nem Új-Zéland az első ország, ahol a kérdést szabályozzák: Indiában akár hat hétig is betegszabadságra mehetnek a vetélésen átesett anyák, bár a többnyire illegálisan foglalkoztatott nők ritkán tudnak élni a lehetőséggel. A kanadai Ontario tartományban pedig ha 17 vagy kevesebb héttel a tervezett szülés előtt halva születik egy baba, az anya a teljes, 17 hetes szülési szabadságra igényt tarthat.

Fotó: Pexels

Mit tegyünk, ha meg kell élni a gyászt?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top