nlc.hu
Baba

Mi történik, ha koronavírusos lesz a pedagógus

Ezek történhetnek, ha koronavírus-fertőzés miatt kiesnek a pedagógusok a munkából

Az iskolák igazgatói próbálják megoldani úgy a helyzetet, hogy segítsenek a szülőknek.

Aggasztó számokkal dübörög a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és a szülők újra találkoznak azzal a kérdéssel, hogy mi lesz akkor a gyerekcsoportokkal, ha az óvónénikről, tanítókról, gondozónőkről kiderül, hogy covidosak, és hazaküldik 10 napra – a karantén idejére – a gyereket.

iskola, osztályterem

Fotó: Pexels

A Blikk néhány kerületi óvodavezetőtől, iskolaigazgatótól megtudta, hogy alapesetben a csoportot, alsó tagozatban az osztályt, átveszi egy másik pedagógus, vagy a délutáni foglalkozást a pedagógiai asszisztens tartja meg. Az már nagyobb problémát jelent, ha egy intézményből több dolgozó betegszik meg. Az egyik budapesti külső kerületi óvodában elmondták a lapnak, hogy ilyenkor is igyekeznek fenntartani a működést, és hogy ne kelljen kivenni a szülőknek szabadságot, egy-két vegyes csoportot indítottak el azon családok gyerekei számára, akik nem tudják megoldani, hogy a pedagógus előírt 10 napos karanténja alatt otthon foglalkozzanak a gyerekkel.

Olyan helyzet is volt már, amikor tanácstalan volt az iskola vezetősége, és az önkormányzattól kértek eligazítást, ám nem kaptak. Az egyik neve elhallgatását kérő óvónő hozzátette: voltak olyan esetek is, hogy a szülő igazoltan covidos volt, de behozta a gyerekét az óvodába, bár ez a hozzáállás nem általános.

A források szerint ritkán, de már előfordult, hogy a pedagógusok megbetegedése miatt az egész csoportot, vagy kisiskolás osztályokat karanténra kötelezi a hatóság. Ilyenkor sok szülőnek nehézséget okoz megoldani, hogy biztosítsa a kényszerszünet idejére gyereke felügyeletét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top