nlc.hu
Baba

Vallott a sztárok béranyja

A béranyaság sötét oldaláról vallott a nő, aki hírességek gyerekeit hordta a szíve alatt

A 42 éves Shanna St Clair a béranyaság árnyoldaláról beszélt. Több hírességnek is ő hordta ki a gyermekét.

A kis Phoenix Reum, aki Paris Hilton és férje, Carter közös gyermeke, ma boldogan gőgicsél kiságyában a család extravagáns kastélyában Los Angeles egyik előkelő negyedében. Az örökösnő kisfiát egy béranya szülte meg, és ezzel egy álom vált valóra a 42 éves realitysztár-üzletasszony számára, aki elmondása szerint évekig vágyott arra, hogy anya lehessen. Hilton állítólag rettegett a szüléstől, ezért is fordult béranya segítségéhez.

Természetesen nem ő az egyetlen: számtalan sztár választja ezt a megoldást, vagy termékenységi nehezítettség miatt, vagy azért, mert nem szeretné, ha a várandósság nyomot hagyna a testén. Egyesek, mint például Sarah Jessica Parker, Nicole Kidman és Priyanka Chopra nyíltan vállalták és beszéltek a helyzetről, mások, mint például Naomi Campbell és Amber Heard inkább próbálták megtartani maguknak, hogyan jöttek gyermekeik a világra.

Azonban amint azt a hírességek egyik béranyjának, Shanna St Clairnek története tanúsítja, ezek az esetek nem mindig érnek véget kölcsönös elégedettséggel. „A béranyaság nagy örömet tud okozni – hihetetlenül felemelő a tudat, hogy valakinek valóra váltottad az álmát, és az illető megkapja a vágyott babáját – mondja Shanna a Daily Mailnek. – Ugyanakkor van két nő, akik korábban talán soha nem ismerték egymást, és valószínűleg teljesen eltérő társadalmi és anyagi hátterűek, összefognak ebben a hihetetlenül intim folyamatban, hogy megszülethessen egy baba. Ez pedig sok lehetőséget ad arra, hogy valahol a dolog elromoljon. A béranyaság nem olyan dolog, amibe csak úgy véletlenül csöppen az ember, és fontos, hogy mindketten tisztában legyenek azzal, hogy pontosan mit is takar a megállapodás.”

Nem pénzért, együttérzésből

De ki is Shanna St Clair? Egy okos, életvidám anyuka. Foglalkozása szerint fodrász, aki egy farmon él Pennsylvania festői vidékének közepén, ahol kecskéket és csirkéket tart.

Shannának már volt három gyermeke, amikor 30 évesen elolvasott egy cikket egy női magazinban a meddő nők küzdelméről, és azonnal együttérzést érzett. Építész férjével, Joseph-fel két fiút és egy lányt vállaltak, de az első kislányuk 26 hetesen halva született, így a házaspár nagyon is értette, mit jelent a perinatális veszteség. Shanna később, családja beleegyezésével, felvette a kapcsolatot egy béranya-ügynökséggel. „Nem azért, mert ki kellett fizetnem a számláimat – anyagilag rendben voltunk – magyarázza Shanna. – A béranyaságot olyan ajándéknak tekintettem, amit egy másik nőnek adhatok.”

A lapnak elmesélte, hogy az ügynökség alaposan átvilágította: pszichológiai vizsgálaton vett részt, háziorvoshoz és nőgyógyászhoz ment, ultrahangon, vérvételen esett át. Miután megfelelt a teszteken, bekerült a rendszerbe, és profilját elküldték a leendő szülőknek. Az első pár, akiknél a béranyaságot vállalta, egészségügyi okokból nem tudtak gyereket vállalni, illetve kihordani. A leendő anya, Jennifer (akinek valós nevét Shanna nem fedi fel) egy jól ismert és gazdag család gyermeke volt, és nagyon más életet élt, mégis jó és szoros kapcsolatot ápoltak a terhesség közben.  

A folyamat egyáltalán nem volt zökkenőmentes, mert Shanna hét próbálkozás után esett csak teherbe, és addig számtalan kezelésen esett át, hormonokat szedett. A klinika szerint a gond Jennifer petesejtjeivel volt, így szóba sem jött, hogy másik béranyát válasszanak. Shannának szinte küldetésévé vált, hogy összehozza a dolgot, és három év alatt összesen 50 ezer dollárt kapott (17,5 millió forint), amely fedezte az állásából származó bevételkiesést, az IVF-klinikára való utazást is – ami belegondolva egyáltalán nem számít sok pénznek.

Hallgatnia kellett volna a figyelmeztető jelekre

Shanna végül egy fiúnak adott életet, és a mai napig tartja a kapcsolatot a családdal. Az elérhetőségét a pár adta tovább egy nőnek, akinek szintén szüksége volt béranyára. Ő szintén egy híresség volt, akit Catherine néven emlegetnek a cikkben, és rögtön felvette a kapcsolatot Shannával. A nő a negyvenes évei elején járt, és saját petesejtjével és spermadonorral próbált teherbe esni. Évek óta próbálkozott, és más béranyákat is használt, de a terhességek sorra kudarcot vallottak. Ekkor már a tesztek megvoltak, csak Shanna nőgyógyászának aláírására volt szükség.

arah Jessica Parker és családja, az ikrek béranyától vannak

Sarah Jessica Parker és családja, az ikrek béranyától vannak (Fotó: Robin Layton via Getty Images)

„Mivel az első anyával gyönyörű élményben volt részem, nem láttam ebből problémát. Csakhogy utólag látom, sok olyan dolog volt, amiről Catherine-nek és nekem először beszélnünk kellett volna” – meséli Shanna.

A szerződéseket három terhességi próbálkozásra írták alá. Az embrió beültetése egy drága New York-i IVF-klinikán történt. „Naivan arra számítottam, hogy azonnali kötelék születik köztünk a közös gyermekvállalás miatt, de nem így történt. Szemtelen és önközpontú volt – szerintem nagyon felületesen beszélgettünk erről a fontos dologról.”

A híresség még azelőtt távozott, hogy Shanna megkapta volna az embriókat, még csak köszönetet sem mondott neki. Ez megkongatta Shannánál a vészharangot, de kiverte a fejéből a kétségeit arra gondolva, hogy a híresség talán korábbi sikertelen terhességei miatt próbálja így megvédeni magát a további csalódástól.

Az első próbálkozás nem sikerült, a második beültetés előtt a híresség elvitte Shannát és férjét vacsorára, ami szintén egy figyelmeztető jel volt. Ugyanis Shanna szerint Catherine durva volt a személyzettel, olyan ételeket választott az étlapról, amiket Shanna nem kért, bort is rendelt neki, pedig az anya akkor már a következő beültetésre készült, és mindennek fejében még a férjével is flörtölt. Shannán átfutott a gondolat, valóban jó-e olyan embernek szülni, akit nem szeret, de végül megkezdték az eljárást.

A második beültetés sem volt sikeres, a harmadik alkalomra viszont Catherine viselkedése megváltozott, kedvesebb és nyugodtabb lett. A véreredmények végre terhességet mutattak, ám amikor Shanna telefonon el akarta újságolni a jó hírt Catherine-nek, a nő nem tűnt különösebben izgatottnak. Pár nappal később aztán sokkoló telefonhívást kapott a hírességtől. 

Kevés bevezetővel és bocsánatkérés nélkül Catherine elmondta neki, hogy most született egy fia, akit egy másik béranya szült.

„Azt mondta, szeretné elmondani nekem, mielőtt az újságokban olvasok róla – és amikor megjegyeztem, hogy soha nem mondta el, hogy van másik béranya, azzal mentegetőzött, hogy ezt nem volt köteles közölni. Miután letettük a telefont, megdöbbentem, de üzenetet küldtem neki azzal, hogy »gratulálok, legyen örömöd a babában«. Nem válaszolt.”

Shannát a klinika figyelte, és három nappal a telefonhívás után újabb vérvizsgálatot vett a hCG hormonszint ellenőrzésére. Az eredmény nem bizonyult meggyőzőnek – és amikor ezt jelentette Catherine-nek, a híresség csak egy rövid választ küldött. Shanna hormonszintje csökkenni kezdett, és mikor már egyértelmű volt, hogy ez a terhesség sem marad meg, tájékoztatta Catherine-t a rossz hírről, érdeklődött kisbabája után, és megkérdezte, továbbítsa-e neki a számlák fennmaradó részét. Váratlan üzenetet kapott: „Shanna, a kapcsolatunk véget ért. Meg vagyok döbbenve a gyermekem születése iránti közönyödtől. Továbbítsd a számlákat.”

Shannának körülbelül 11 ezer dollárt (3,8 millió forint) fizettek, plusz a költségeket. Elmondta, hogy a Catherine-nel aláírt szerződés 45 ezer dollárt (15 millió forint) írt elő egy csecsemőért, 55 ezer dollárt (19,2 millió forint), ha ikrekről van szó, és 60 ezer dollárt (21 millió forint), ha hármasikrek születnek.

Hónapokkal később Catherine a televízióban becsmérlő megjegyzéseket tett a béranyáról, ami Shannát nagyon érzékenyen érintette.

Aggódom, hogy a béranyasághoz túl könnyelműen állnak hozzá, mint akik megrendelhetik a márkás ruhákat és cipőket, valamint a márkás babát.

Nyilvánvalóan vannak olyan esetek, amikor egy nőnek olyan egészségügyi állapota van, amikor fizikailag nem tud gyermeket kihordani – de nem mindig ez a helyzet. Azt hiszem, ha van pénzed és kiváltságod, fennáll a veszélye annak, hogy az emberek azt gondolják: »Ki tudok fizetni valakit, hogy kihordjon nekem egy babát.«”

Négy évvel azután, hogy Shanna és Catherine elváltak, Shanna ikreket szült egy nem híres párnak, akikkel egy termékenységi konferencián ismerkedett meg. A szülés problémás volt, Shannának agyvérzése és görcsrohamai lettek, és hét napig intenzív osztályon tartózkodott. Megdöbbentő módon nem bánja meg a harmadik béranyaságot, ehelyett azt mondja, hogy „ez egy újabb gyönyörű élmény volt, amely elmosta a Catherine-nel átélt nehéz időszakot”.

Shanna, aki végül méheltávolításon esett át, már úgy látja, a legfontosabb dolog, amit a béranyaságról tanult, hogy soha ne rohanjon bele a megállapodásba. „Úgy gondolom, hogy mindkét nőnek le kell ülnie előtte egy jó hírű béranya-ügynökséggel együttműködve, hogy részletesen leírják, ki mit vár ettől az utazástól.”

A béranyaság számos országban, köztük Magyarországon is törvénytelen. A magyar Btk. szerint a családi állás megváltoztatásának három év szabadságvesztéssel fenyegetett bűntettét követi el, „aki gyermeket más családba csempész” az örökbefogadási szabályok megsértésével. Az Európai Unión belül a béranyaság többnyire nem engedélyezett, sőt kifejezetten tiltják Ausztriában, Németországban és Svédországban. Hollandiában engedélyezett az ellenérték nélküli dajkaanyaság, de a szigorú szabályok miatt nehezen vehető igénybe. A világ országai közül a béranyaság Ukrajnában, Indiában, az Amerikai Egyesült Államok legtöbb tagállamában, Ausztráliában, Izraelben és az Oroszországi Föderációban legális. Az nlc korábbi cikkében arról írtunk, hogy Ukrajnában a bombázások és rakétatámadások miatt a béranyák és a szívük alatt hordott gyermekek élete is veszélybe került, miként azoknak a külföldi családoknak az álmai is, akik arra számítottak, hogy a közeljövőben, kibővült családként utazhatnak majd haza az országból.

Forrás: Jogászvilág

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top