nlc.hu
Baba

Három szülőtől született egy kisbaba

Három szülőtől született egy kisbaba úttörő genetikai beavatkozás eredményeként

Itt a „háromszülős” babák kora.

Megszületett az első brit baba, akit három ember DNS-éből hoztak létre mesterséges megtermékenyítés útján – számolt be a Guardian. A lap szerint a génmódosítás célja az, hogy a gyermek ne kapja meg azokat a géneket, amelyek gyógyíthatatlan betegségekre való hajlamot hordoznak.

A mitokondriális donációs kezelés (MDT) néven ismert technika egészséges női donorok petesejtjeiből származó szöveteket használ fel lombikbébik létrehozásához, akik így nem öröklik az édesanyjuk által hordozott káros génmutációkat.

Mivel az embriók a biológiai szülők spermiumát és petesejtjét kombinálják a donor petesejtjéből származó apró, mitokondriumnak nevezett elemszerű struktúrákkal, a keletkező baba a szokásos módon az anya és az apa DNS-ével, valamint egy kis mennyiségű – körülbelül 37 génnyi – a donortól származó genetikai anyaggal rendelkezik.

A mitokondrium a sejtek energiaellátásáért felel. Illusztráció: Getty Images

A mitokondrium a sejtek energiaellátásáért felel
(Illusztráció: Getty Images)

Ez az eljárás vezetett a „háromszülős babák” kifejezéshez, bár a babák DNS-ének több mint 99,8%-a az anyától és az apától származik.

A mitokondriális pótló terápiát az Egyesült Királyságban a Newcastle Fertility Centre orvosai végezték el elsőként. A beavatkozás célja az, hogy a mutálódott mitokondriumokkal rendelkező nőknek segítsenek abban, hogy a genetikai rendellenességek továbbadásának kockázata nélkül szülhessenek babát.

Az emberek az összes mitokondriumukat az édesanyjuktól öröklik, így az ezekben az elemekben lévő káros mutációk az összes gyermeket érinthetik, akiket ugyanaz az anya hozott világra. A forradalmi eljárással pont ez a probléma küszöbölhető ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top