nlc.hu
Baba

Fitofotodermatitisz napfény és zeller hatására

Szörnyű égési sérüléseket szenvedett a kislány a zellertől – ezekre az ételekre vigyázz, ha napra mentek!

A napfény és bizonyos zöldségek kombinációja súlyos bőrtüneteket okozhat.

Egy anyuka figyelmeztette a szülőket az úgynevezett fitofotodermatitisz veszélyére, miután babájának hólyagos és vörös lett az arca egy zellerszár elfogyasztása után. A fitofotodermatitisz bizonyos növényekkel való érintkezés után fényhatásra kialakuló, napégéshez hasonlító bőrgyógyászati panasz.

Reanna Bendzak kislányának bőrtüneteit a napsugárzás és a növény kémiai reakciója váltotta ki. A kanadai nő azt állította, hogy hét hónapos kislánya megette a zöldséges falatot, miközben a napon játszott. A 30 percnyi napon való tartózkodás követőn 24 órával azonban szörnyű bőrreakció lépett fel: a baba arcán, száján agresszív kiütések, hólyagos égési sérülések jelentek meg.

A bőrreakciót a napfény és a furanokumarin nevű növényi vegyi anyag reakciója váltja ki. Citrusfélékben, sárgarépában, fügében, kaporban, petrezselyemben, paszternákban és a zeller levében található meg ez a vegyület.

 

Mindez annak ellenére történt meg, hogy a baba be volt öltöztetve, még sapka is volt rajta.

„Most utólag természetesen másképp csináltuk volna a dolgokat, szappannal és vízzel megmosakodtunk volna, mielőtt a napra megyünk” – mondta az anya, ezzel ugyanis megelőzhető lett volna a tünet.

Két hónap telt el a rémisztő eset óta, de az anyuka azt mondta, hogy lánya jól gyógyul. A babát most hiperpigmentáció és hegesedés miatt kezelik.

A fitofotodermatitisz általában kiütésként kezdődik, amely az expozíciót követő 24 órán belül alakul ki. Sokan észre sem veszik, mivel az állapot magától rendeződik. Rosszabb esetekben súlyos hólyagképződés alakulhat ki, amely akár kórházi ellátást is igényelhet.

börkiütések egy kisgyerek tenyerén

A tünetek (Fotó: Getty Images)

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top