nlc.hu
Baba

Lombik sztorik

Ők a valaha volt leghosszabb ideje lefagyasztott embrióból élve született gyermekek

Az élet és persze a modern orvostudomány néha egészen elképesztő dolgokat produkál. Ezt bizonyítja a most következő négy lombiktörténet is.

Akik 18 évet vártak a babára

A brit Ruth és Mick O’Malley 2002-ben házasodtak össze, ám még abban az évben megtudták, hogy az akkor 22 éves feleségnek természetes úton nem foganhat gyermeke. Bár ezt követően szinte azonnal belevágtak a lombikprogramba, azonban hiába vállalták az újabb és újabb köröket, a baba nem akart összejönni. 18 hosszú éven át.

Ők azonban soha nem adták fel, hogy egyszer szülővé válhatnak. Kitartásukat végül siker koronázta, nem is akármilyen: az asszony 2019-ben végre teherbe esett és 2020 tavaszán, a Covid-lezárások idején – illetve Nagy-Britanniában épp anyák napján – egészséges ikerpárnak adott életet, akik a Thomas és Brendan neveket kapták.

A lombikprogram a sok injekcióval és hormonnal fájdalmas volt, de milliószor is nekifutnék ezért az eredményért

– fogalmazott Ruth, hozzátéve, hogy férjével áldottnak érzik magukat, amiért ilyen hosszú várakozás után végül a karjaikban tarthatják két kisfiukat.

Két méh, két baba

Az ausztrál Madeline Kaklikos 2020-ban tudta meg, hogy két méhe van, az orvosok azonban ugyanekkor közölték vele azt is, hogy természetes úton nem valószínű, hogy teherbe eshet, ezért a lombikprogramot javasolták neki és férjének.

A kezelés 2022-ben járt sikerrel. A 24 éves nő tízhetes terhes volt, amikor azonban az ultrahangon kiderült, hogy míg az egyik méhében a mesterséges megtermékenyítés során, addig a másik méhében egy spontán fogant magzat fejlődik. Erre az orvosok szerint 50 a millióhoz volt az esélye.

Várandóssága során folyamatos, szigorú  megfigyelés alatt tartották a kismamát, majd idén februárban, a 34. héten, programozott császármetszéssel segítették őket világra. 17 nap után pedig haza is engedték a babákat a kórházból. 

Madeline Kaklikos

Madeline Kaklikos (Fotó: Caters News / Profimedia)

„Az újszülöttek érkezése után elég zaklatott volt az életünk, de most már három hónaposak, és minden rendben. Imádjuk az életet két csodagyerek szülőjeként” – nyilatkozta a sajtónak idén májusban az édesanya.

A 73 éves kismama

Erramatti Mangamma és férje, Sitarama Rajarao mindig is szerettek volna szülővé válni, a gyermekáldásra azonban 57 évet kellett várniuk. Az indiai asszony 2018-ban, 30 évvel azután, hogy átesett a menopauzán, mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe, várandóssága kilenc hónapját végig kórházban töltötte, majd 2019 szeptemberében, 73 éves korában egészséges ikerpárnak adott életet. Ezzel ő lett a  világ legidősebben szült nője. 

Erramatti Mangamma és férje, Sitarama Rajarao

Erramatti Mangamma és férje, Sitarama Rajarao (Fotó: Profimedia)

„Nem tudom szavakba önteni az érzéseimet. Ezek a babák tettek teljessé. A hat évtizedes várakozás véget ért. Most már senki sem nevez terméketlennek” – nyilatkozta akkoriban az asszony.

Férje alig egy évvel később, szívinfarktus következtében elhunyt. Az idős asszony azóta egyedül neveli a lányait, ám gondoskodott arról is, hogy ha ő maga is távozik majd az élők sorából, az ikreket egy családtag magához vegye.

Az ikrek, akik 3 évvel fiatalabbak az anyjuknál

A háromgyermekes Rachel és Philip Ridgeway 2019-ben döntött úgy, hogy szeretnének újabb babát vállalni. Az idősebb gyermekeik fogantatásakor termékenységi kezeléseket vettek igénybe, ezúttal azonban inkább az Egyesült Államok Nemzeti Embriódonációs Központjához fordultak, embrió-örökbefogadás céljából. Ennek során más, mesterséges megtermékenyítésen átesett párok által adományozott, lefagyasztott embriót ültetnek be olyan nőknek, akik csak ilyen módon eshetnek teherbe.

A beültetés előtt viszont Rachel természetes úton teherbe esett és 2021-ben életet adott negyedik gyermekének. A mélyen vallásos Ridgewayék azonban ezek után is kitartottak azonban amellett, hogy szeretnének embriót örökbe fogadni. Végül a donációs központ „speciális” szekciójából választottak, olyan embriókat, melyeket az adoptálni szándékozók általában nem vállalnak, mivel az adományozó szülők bizonyos genetikai rendellenességekkel rendelkeztek.

A Ridgeway házaspár 1992-ben lefagyasztott embriókat választott, úgy is, hogy elmondták nekik: a biológiai apjuk később ALS betegségben halt meg. A szülőket az embriók kora sem zavarta, így az az érdekes helyzet állt elő, hogy technikai értelemben az 1987-ben született apa öt, míg az 1989-es születésű anya három évvel korábban fogant náluk.

A mesterséges megtermékenyítés sikerrel járt, Rachel 2022. október 31-én egészséges fiú-lány ikerpárnak adott életet, akik a Timothy és Lydia neveket kapták. A babák születésük pillanatában világrekorderek is lettek, ugyanis ők a valaha volt leghosszabb ideje lefagyasztott embrióból élve született gyermekek.

A házaspár úgy nyilatkozott: amint nagyobbak lesznek, elmesélik majd nekik a fogantatásuk igaz történetét.

„Szeretnénk biztosak lenni abban, hogy tudják, hogy az embrió-örökbefogadás különlegessé teszi őket” – fogalmazott az anya.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top