Család

A várandósság alatt

A várandósság során gyakrabban fordulnak elõ húgyúti fertõzések. Ha az illetõ már kislánykorában, serdülõkorában is krónikus hólyaghurutban szenvedett, nagy valószínûséggel a terhesség folyamán is elõjönnek a panaszok.

Ilyenkor fokozott odafigyelésre van szükség, például tenyésztéses vizeletvizsgálatra abban az esetben is, ha tünetek nem jelentkeznek. A gyermekvárás időszakában ugyanis már a tünetmentes baktériumürítést is kezelésre ajánlják. Ennek az az oka, hogy az altesti fertőzések, így a húgyútiak is, növelik a koraszülés valószínűségét, és a születés körüli magzati ill. újszülött halandóság is nagyobb ezekben az esetekben.





Ha tünetes húgyúti fertőzés alakul ki, feltétlenül gyógyszeres kezelésre, és természetesen tenyésztéses vizeletvizsgálatra van szükség. A tapasztalatok szerint az ilyen betegségen átesett anyák csecsemőinél is gyakoribb a húgyúti fertőzés. Megfigyelések szerint a fartartással hüvelyi úton született gyermekeknél is sűrűbben fordul elő ez a betegség, mivel éppen az altest van fokozott nyomásnak kitéve a szülés alatt, ezért romlik a helyi vérellátottság, könnyebben megtelepednek a kórokozók, miközben a magzat áthalad a szülőcsatornán.

Tanácsadó: Dr. Halász Gabriella csecsemő- és gyermekgyógyász nephrológust, a Heim Pál Gyermekkórház főorvosa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top