Család

Vízbenszülés Magyarországon

Megoszlanak a vélemények arról, hogy jó dolog-e vízben szülni. Van, aki elutasítja ezt a lehetõséget, mások esküsznek rá. Nálunk még nem sokan élhették át ezt az élményt, így kevés orvosnak lehetnek tapasztalatai vízben szülésrõl.

A vízben szülés még ritkaságnak számít Magyarországon. A legtöbb helyen a tárgyi feltételek is hiányoznak, hisz kevés olyan szülőszoba van, ahol medencét is talál a kismama. A szülészek ebből következően nagyon kevés tapasztalattal rendelkeznek a vízben szüléssel kapcsolatban. Külföldi szakirodalomból, külföldi képzésen lehetne fölkészülni arra, hogy itthon is több helyen vállalkozhassanak a vízben szülés kísérésére.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium nem támogatja a vízben szülést, de nem is tiltja. „A fővárosi Szent Imre Kórház szülészetének osztályvezető főorvosa, Dr. Rákóczi István támogatja, hogy ha a szülés úgy alakul, hogy az asszony a vízben érzi jól magát, akkor – ha nincs erre szakmai indok – nem kell őt a kitolási szakaszban sem kivezényelni a kádból. – mondja dr. Bálint Sándor. „Hangsúlyozom: a vízben szülés soha nem úgy indul, hogy valaki bejön, és azt mondja: „Úgy döntöttem, hogy a medencében akarok szülni!” Ez a kívánság inkább a vajúdás során születik meg. Ha valaki előre tervezetten, és mindenáron vízben akar szülni, az gyanús – ilyenkor az az érzésem, hogy az illető bizonyítani akar valamit.

Az optimális szülési testhelyzet a vajúdás során, az asszony érzései szerint alakul, ezért soha nem jó előre eldönteni, mi lesz a megfelelő kitoláskor. Nem a vízben szülést akarjuk propagálni! Csupán annyiról van szó, hogy fontosnak érezzük, számtalan lehetőség közül, szabadon választhasson a kismama.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top