Család

Anya, én már sohasem alszom!

Alig múlt két éves, amikor az ebéd után nem akart elaludni. Hiába volt minden: az éneklés, mondókázás, fenyegetés… másfél óra múlva kikeltünk az ágyból. Azóta nem alszik napközben. Még csak most kezdjük az óvodát… nem tudom, mit tegyek?

Sok szülő gondolja, hogy egyedül van ezzel a problémával. Hiszen ebéd után kihalt a játszótér, az anyukák büszkén újságolják, hogy már aludni is ott maradt a gyerek az óvodában, a nagyszülők meg csak bezzegelnek: ti magatoktól bújtatok az ágyba. De sopánkodás, szégyenkezés ide vagy oda, a helyzet nem változik: a gyerek vígan csicsereg egész nap, és még jó, ha este nem kell harcolni a lefekvéskor. Egyedüli mentsvár, hogy egyre többen panaszkodnak: jaj, nálunk sincs már délutáni delelés.






Mennyit kellene?

A gyerekek átlagos alvásszükséglete:
• 12 hónapos korban: 13 és fél óra
• 2 évesen: 13 óra
• 3 évesen: 12 óra
• 5 évesen: 11 óra

Ezek az adatok természetesen csak irányadók, hiszen minden kicsi – mint ahogy minden nagy – alvásigénye más és más. Teljesen természetes, ha a gyerekünk egy-két órával többet vagy kevesebbet alszik az átlagnál, szakemberhez csak akkor forduljunk, ha az eltérés ennél jóval nagyobb. Mondjuk örökmozgó csemeténk hat órás pihenéssel is beéri, vagy épp ellenkezőleg, a család lustája egész nap csak az ágyban heverészne.  



Az óvodában pedig aludni kell!

Ez a tény különösen nyomasztó, ha a gyerekünk már jóval az óvodakezdés előtt leszámolt a délutáni alvással. Vagy ha mégis alszik, akkor tizenegyig is fent kuvikolt, dacára minden fenyegetésnek, kérlelésnek, altatásnak. Sokszor azonban a problémát megoldja maga az óvoda, az óvodai élet, napirend. Nem lehet már nyolcig, kilencig az ágyban durmolni, hétkor kelés, mosakodás, öltözködés, reggeli és indulás. A rengeteg új inger, a gyerekek, a folytonos zsivaj, és a sok figyelmet igénylő foglalkozások igencsak lefárasztják a kicsit, a legtöbb esetben minden különösebb kérlelés nélkül elalszanak a gyerekek az ebéd után. (A legkisebbeknél sokszor még az is gond, hogy nekik túl késő az egy óra körüli fekvés, néhányan képesek a levesbe is belefejelni, annyira fáradtak.) Ébredés után folytatódik a játék, a zsibongás, aztán pedig újra felgyorsulnak az események: jön anya, indulás haza, esetleg bevásárlás, gyors látogatás a nagyinál… és már este is van, reggel pedig újra korán kelés. A gyerek hamar ráérez az új ritmusra és ez áldásosan hat: rendesen alszik a többiekkel az ebéd után.


Alvásidő – alvás nélkül


Aztán eljön az a pont, amikor már remekül hozzászokott az új ritmushoz, a foglalkozások se merítik le, és hiába jön el az alvásidő, ő csak nem akar lefeküdni. Óvodája válogatja, hogy miként tolerálják a nem-alvást.

„A lányom húsz hónapos kora óta nem alszik itthon napközben. Nem hinném, hogy valamit is elrontottam volna: egyik napról a másikra kijelentette, hogy nem alszik többet és kész. Próbálkoztam sok mindennel, hiába. Végül rájöttem, nekem is jobb, ha nincs folyton veszekedés az altatás körül, az egész napos rohangálásban este is kellőképp elfárad és nyolc után már ágyban van. A gondok az óvodával kezdődtek. A vezető teljesen meg volt rökönyödve, mikor mondtam, hogy mi a helyzet. Azért sem értettem a felháborodását, hiszen az ismerős gyerekek többsége is már befejezte a delelést, csodálkoztam volna, ha ebben az óvodában mi lettünk volna az elsők, akik hasonló problémával küzdenek. Kerek-perec kijelentette, hogy itt bizony alvásidő és alvás van, a gyerekeknek ezt meg kell tanulniuk. Nem mertem ellenkezni, reménykedtem abban, hogy majd az óvónők megértőbbek lesznek. Vagy ha itt ilyen szigor van: megtanítják a gyerekem elaludni.




Nézz be a fórumokra!

• Nem alszik napközben »
• Nem alszik a gyerekem »
• Miért nem alszik tovább? »
• Keveset alszik nappal »  

Kérdezd szakértőinket!

• dr. Kardos Zsuzsanna csecsemő és gyermekgyógyász »
• Bujdosó Zoltánné Ági óvodapedagógus »
Rémes történet kezdődött. Eszter nem aludt, ezért megbüntették. Hol a rajzát vették el, hol nem játszhatott délután. Folyton szidták. Mikor ezt szóba hoztam, az óvónők kikérték maguknak, hogy nekik is szükségük van egy-két óra csendre a munkájukhoz. Próbáltam érvelni, de ha nem álmos? Akkor is feküdjön! Csukott szemmel! Itt telt be a pohár, egy négy éves gyerek feküdjön naponta másfél órát csukott szemmel csupán azért, mert az óvónők csendben szeretnék meginni a délutáni kávéjukat?! Míg nem találtam új ovit, ebéd után elvittem Esztert az óvodából (szerencsére a szüleim tudtak ebben segíteni), majd új helyet kerestünk neki. Egy olyan óvodát, ahol azokat a gyerekeket, akik nem alszanak, egy terembe viszik át, és értelmes, csendben is végezhető foglalkozást találnak ki nekik.” (Viktória)


Mit mond a szakember?


Idézet dr. Ranschburg Jenő egyik leveléből, amit egy hasonló problémákkal küzdő anyukának írt.

„Borzasztó, ha egy gyereknek órákig kell feküdnie tétlenül, mert az óvodában “alvásidő” van. Meg kellene próbálnia beszélni az óvónőkkel: ne fektessék le a gyereket délután, inkább engedjék, hogy csendben játsszon, elfoglalja magát valamivel.”

A pszichológusok, a gyerekek érdekét szem előtt tartó gondozók, pedagógusok egyetértenek abban, hogy a megoldás nem a büntetés, szidás, kényszerítés. Létezik erre egy jobb módszer is. A csendes pihenő kezdetén mindenki elhelyezkedik kényelmesen, bekucorodik az ágyba, üldögél, piszmog. Következik a mese, dünnyögés, éneklés, altatás, és miután a kisebbek elaludtak, a nagyobbak pedig kibírták a félórás pihenőt, lábujjhegyen átvonulnak egy másik terembe, ahol egy csendesebb játékkal múlathatják az időt.
Sok óvodában köztes megoldást választanak: alvásidőben sok gyerek fent van, vihorászik, szórakoztatja magát és másokat. A többiek meg vagy tudnak aludni vagy nem. De ez még mindig jobb, mintha folyamatos büntetésben volnának a fent lévők.


De muszáj


Ha minden kérés, kezdeményezés ellenére is kényszerítik a gyereket az alvásra, ha pedig ez nem sikerül, büntetik; gondolkozzunk az óvodaváltáson vagy pedig vigyük el a kicsit ebéd után. Ne szerezzünk a gyerekünknek egy életre szóló rossz élményt egy olyan dolog miatt, amiről nem is tehet. Átmeneti megoldást jelenthet még, ha megpróbáljuk a kicsi gondolatait elterelni. Kitalálunk egy képzeletbeli személyt, egy barátot – mondjuk Kispipi Nagypipit. És Kispipi Nagypipivel minden óvodai alvás alatt történik valami. Valami igazán furcsa, elmesélnivaló. És ha már aludni nem tud a gyerek, legalább gondolkodik: hogy ugyan mit fog az anyukájának mesélni Kispipi Nagypipiről…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top