Család

Egyre több helyen lazítanak az egykepolitikán Kínában

Két napon belül a második tartomány, illetve tartományi jogú város határozott a sokat vitatott és bírált családtervezési politika enyhítéséről.

A dél-kínai Kuangtung tartományban csütörtökön, míg a délnyugat-kínai Csungking városban szerdán határozott arról a helyi törvényhozás, hogy azokban a családokban, ahol legalább az egyik szülő egyke, engedélyezik a második gyermeket is.

A több mint százmilliós Kuangtungban állítólag kevesebb, mint 150 ezer házaspárt érint a könnyítés és nagyjából a 70 százalékuk szeretne is élni a lehetőséggel. A helyi illetékesek szerint a változás nem lesz nagy hatással a tartomány népességére. A 23 milliós Csungking kiegészítő rendelkezésekkel tette lehetővé a második gyermek vállalását. Ilyen például, hogy az első és a második gyermek születése között legalább három évnek el kell telnie, amennyiben az anya 28 évesnél fiatalabb. Becslések szerint a város évente 45 ezer újszülöttel gyarapszik, és a tizenévesek aránya 2030-ra másfél százalékponttal fog nőni.

A központi engedékenység megfogalmazódását, a kommunista párt központi bizottságának tavaly novemberi politikai döntését követően Kuangtung és Csungking mellett eddig már Csöcsiang, Csiangszi, Anhuj és Szecsuan tartomány, továbbá Peking, Tiencsin és Sanghaj városa is enyhített a korábbi szigorításokon.

A kínai demográfusok azt állítják, hogy a családtervezés 1979-es bevezetésétől 2011-ig 400 millióval több gyermek született volna, ha nem vezetik be a korlátozást, s a világ népessége 2011 októbere helyett már 2006-ban elérte volna a hétmilliárd főt.

Az egykepolitikaként elhíresült szabályozás következményeként a tiltott, de gyakorlattá vált, fiúgyermekeket előnyben részesítő szelektív abortuszok miatt a világ legnépesebb országában felborult a nemek aránya. Ez azt jelenti, hogy az évtized végére, amikor Kína lakossága várhatóan eléri majd az 1 milliárd 450 milliót, körülbelül 30 millió férfinak nem lesz korban hozzá illő párja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top