Család

Finnországban a legjobb, Szomáliában a legrosszabb anyának lenni

178 országban vizsgálták a gyereknevelés körülményeit, Magyarország – 3 helyet rontva – idén az 55. helyen végzett.

A tavalyi listához hasonlóan Finnország áll az első helyen – ott élnek ugyanis az anyák a legjobb körülmények között –, majd Norvégia, Svédország, Izland és Hollandia követi. A listát a Bissau-Guineai Köztársaság, Mali, Niger, a Kongói Demokratikus Köztársaság, végül Szomália zárja. A tíz sereghajtó mind afrikai ország – derült ki a Save The Children gyermekvédelmi szervezet nemzetközi felméréséből. Különösen a Szaharától délre fekvő országokban magas az anyák halandósága. Egy 15 éves fiatal nő esélye arra, hogy a szülés előtt vagy után meghal, egy a 40-hez, míg Európában ennek kockázata csak egy a 3300-hoz.

Visszacsúsztunk

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte egyre kevesebb nő hal meg terhességi vagy szülési komplikáció következtében. Az elmúlt évben 289 ezer nő hunyt el szülés előtt vagy röviddel utána, 1990-ben még 523 ezer anya halt így meg.

Az országokat az anyák egészsége, a gyermekhalandóság, az iskolai képzés és a jövedelmek alapján osztályozták. Magyarország az 55. helyre került, három hellyel csúszott vissza a múlt évi helyezéshez képest.

Van, ahol javult a helyzet

A szervezet szerint az immár 15. alkalommal elkészített tanulmány rámutat az első és utolsó helyeken végzett országok közti hatalmas szakadékra. Míg például a harmadik helyezett Svédországban a statisztika szerint 14 ezer anyából egy hal meg a szülés következtében, addig a 170. helyen álló Csádban minden 15. Sierra Leonéban minden ötödik gyermek meghal az ötödik születésnapja előtt, Izlandon azonban ez a veszély 435 gyerekből mindössze egyet fenyeget.

A pozitív példák közé tartozik Etiópia, ahol 2000 óta kétharmadával csökkent az anyák halálozási aránya. Összesen 11 országban mérséklődött az anyák halandósága 1990-hez képest, ilyen ország Eritrea és Ruanda is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top