Család

“Nekem a fotózás a nagy Ő” – Jaksa Tímea esküvőfotós

Az élet különleges ajándéka, ha azzal foglalkozhatsz, amit a világon mindennél jobban szeretsz. Jaksa Tímea a kevés nő esküvőfotósok egyike. Szerinte amit szívből csinálsz, az megsokszorozza a ráfordított energiát.

Nem készült fotósnak, közgazdászdiplomával a zsebében fejvadászként felvételiztette az álláskeresőket. Tizenkilenc évesen az unokatestvére esküvőjén fotózott először. Azt mondja, azok a képek mai szemmel még az amatőr szintet sem érnék el. Később egyre több családi, baráti esküvőn próbálgatta szárnyait. Amikor első megrendelését kapta egy ismeretlen menyasszonytól, nagyon meglepődött. Az esküvő a lánya negyedik születésnapjára esett, a felkérést már emiatt sem fogadhatta el. Meg azért sem, mert attól félt, nem tudja őket úgy fotózni, mint a baráti párokat, rokonokat. A menyasszony nem hagyta annyiban, ragaszkodott Tímeához. Így végül elvállalta a dolgot, és ezzel élete és karrierje egy csapásra száznyolcvan fokos fordulatot vett.

“Az első megbízásom olyan felemelő és könnyed volt, hogy a hajnali buli után azzal a tudattal ébresztettem a férjemet, hogy akkor mostantól a fotózás a hivatásom. »Két diplomával és felsőfokú angol nyelvvizsgával a zsebedben esküvőkön akarsz csúszni-mászni?« Férjem finoman szólva nem lelkesedett az ötlettől. Egy darabig a HR mellett fotóztam, aztán eljött a pillanat, amikor egyértelmű lett, hogy a fényképezés az én utam. Lassan a családom is megszokta az esküvőben utazó anyukát, feleséget” – meséli Tímea.

“Elvarázsolnak az esküvők”

“Tizenegy év alatt megszámolhatatlan esküvőn fotóztam, mégsem tudom megunni. A menyasszony, a dekoráció, az ünnepi hangulat minden alkalommal elvarázsol. A digitális technikának köszönhetően már a vacsora alatt összeállítok egy kisfilmet az esküvő addigi történéseiből. A vetítések alatt figyelem a párt és a násznépet. Mondanom sem kell, mekkora élmény egy fotográfusnak látni az érzelmeket, a mosolyt, a sóhajokat, a könnyeket, amelyeket a képei váltanak ki. Külön mappában őrzöm az egysorostól a hosszú levelekig azokat a kedves visszajelzéseket, amiket a pároktól, a rokonaiktól, barátaiktól kapok. Ezekért a megható és boldog pillanatokért érdemes tavasztól késő őszig minden hétvégémet másokra áldozni, ahogy idén is így volt. És igen, időnként csúszom-mászom a földön, ha épp az a megfelelő perspektíva.”

“Teljesülnek a vágyaim”

Minden esküvő, minden fotósorozat más. Az elmúlt évek terméséből nem könnyű néhányat kiválasztania, mert valamennyihez egyedi történet kapcsolódik. Az évek során Tímeának is megvalósultak az álmai. “Megnéztem a Mamma Miá!-t, mert a szomszédom azt mondta, tetszeni fog a görög esküvő a film végén. Tetszett! Eljátszottam a gondolattal, vajon milyen lehet egy ilyen esküvőt fotózni. Másnap kaptam egy e-mailt, Görögországba invitáltak.

A másik régi álmom az indiai esküvő volt. Lenyűgöz a kultúra, a szertartás különlegessége, színpompája. Máig alig hiszem el, hogy a sorstól megkaptam a meseszerű lehetőséget. De az is ugyanilyen élmény volt, amikor Torontóban fotóztam a Riverdance vezető táncosnőjét, és magyar, egykori balett-táncos férjét. Fényképeztem esküvőt Dél-Afrikában, de még előtte útközben azt a családot is, akikről korábban New Yorkban készítettem képeket. Közös ismerőstől hallották, hogy Johannesburgba utazom. Elakadt a lélegzetem, amikor megláttam, hogy az otthonuk falait az amerikai fotóim díszítik” – meséli Timi.

Pőrére vetkőznek a kamera előtt

Az esküvők mellett Tímea kedvence a glamourfotózás, szerinte az éppúgy a nőiesség ünnepe, mint a házasságkötések. “A nők a világ legösszetettebb és a legizgalmasabb teremtményei. Sokfélék. A magas, vezető beosztásban dolgozó nők a munkájukban is céltudatosak, kemények, határozottak, nőiességüket sokszor mélyen elrejtik. A glamourfotók ezt a rejtett női ént mutatják meg. Ahhoz, hogy modelljeim vibráljanak a képeken, meg kell nyitnom a lelküket.

Én lepődöm meg a legjobban, amikor zárkózott nők pőrére vetkőznek a kamera előtt. Ebben a szakmában egy kicsit a pszichológusi vénát is használni kell. Mert olyanba is belefutok, hogy a külsőleg vagány, vidám csajról kiderül, hogy mély lelki sérüléseket cipel. Amikor egy ilyen lányt fotóztam, szétvágtunk egy régi tollpárnát. Elképesztő látvány volt, ahogy a tollak szálltak a levegőben, betakarva a lány haját, a testét, az orra és a szeme is tele volt a pihékkel, de nem zavarta. Megkértem, feküdjön le kényelmesen a földre. Sokat elárulnak ugyanis rólunk a magunk választott pozíciók. Magzati pózba húzta össze magát – ez lett a sorozat legszebb képe.

Sarah-val egy hajón ismerkedtem össze. Varázslatos volt, ahogy átsétált a termen és odalépett egy helyes férfihoz, átölelte, megcsókolta. A pillanat hozta, megszólítottam őket, hogy mit szólnának egy sorozathoz. Először nem értették, mit akarok. Sarah azt hitte, ez a szerelme újabb meglepetése. Kiderült, Jason előző nap a család és a barátok bevonásával szervezett helikopteres meglepetésbulin kérte meg a kezét. A hirtelen ötletből jött fotózás olyan jól sikerült, hogy néhány hónappal később a vegasi esküvőjüket is én fényképeztem. Sarah-val azóta is tartjuk a kapcsolatot, már a kislányát is dajkálhattam” – mondja Timi.

Jótékonysági esküvők

Egy tavaly indult kezdeményezéssel beteg gyermekeknek segítenek a jótékonysági esküvő felajánlói. Számos ismert, esküvőkben dolgozó cég és magánszemély kínálja fel szolgáltatását licitre. A licit egyetlen forintról indul, és a legmagasabb összeget felajánló pár álomesküvőjén dolgoznak mindannyian. Az összeget rászoruló családoknak utalják át. Mindenki jól jár, hiszen az ifjú párnak feledhetetlen esküvői élményben lehet része, míg az adományozók a munkájukkal segítenek. Idén egy hármas ikreket nevelő család kapta a licitből befolyó pénzt, a háromból két gyermekük vár műtétre. A jótékonysági esküvő bevételéből a beteg gyerekek élete is megváltozik, az állapotuk javulhat. Tímea bízik benne, ha jövőre újabb esküvőt szerveznek, legalább ilyen sok segítséget, támogatást kapnak majd, mint az idén.

Megnézem
Összes kép (1)

Ez egy férfias szakma

A fotósok között jóval több a férfi, mint a nő. Itt nem elég, ha ismered a professzionális gépek működését, tudnod kell a képszerkesztő programokat kezelni, nem beszélve a súlyos felszerelés cipeléséről. Az esküvők éjszakába nyúlnak, sokszor 10-12 órásak, közben alig akad némi szünet.

“Segítség nélkül nem győzném. Minden területen vannak társaim, asszisztensek, segítők. Közös bemutatótermünkben öt társammal dolgozom együtt. A férfi kollégák többségének az esküvőfotózás elsősorban munka, nekem több annál. Átengedem magamon az érzelmeket, megérint az események hangulata, együtt sírok, nevetek a modelljeimmel. Egy férfinek a családja is jobban tolerálja az állandó hétvégi elfoglaltságokat. Támogatást kapok én is a környezetemtől, de ettől még nem könnyű, hogy alig jut időm a férjemre, a gyerekeimre. Szabad hétvégéink többnyire télen vannak, az esküvőszezonban viszont heti hét napot dolgozom. Mostanra a gyerekeim is látják, mit jelent nekem ez a munka, mit jelent szinte ismeretlen emberek legbensőségesebb ünnepében elmerülni és megörökíteni. Magyaráznom sem kell már, miért szeretem annyira.” 

Timi képei önmagukért beszélnek – és mesélnek. Nézd meg álomszép videós összeállítását!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top