Család

Így illatosítsd a ruháid!

Ugye, milyen kellemes érzés, amikor belebújsz a kedvenc pulcsidba és megcsapja az orrod a frissen mosott ruha finom illata? Ám a szekrényben állva ezek az illatok veszítenek intenzitásukból. Lássuk, milyen praktikákat vethetsz be, hogy ruháid hosszan megőrizzék frissességüket.

A ruha illatosításának legalapvetőbb módja a mosás. A megszokott és jól bevált textilöblítő mellett illatgyöngyöket vagy mosóparfümöt is használhatsz, de ha még ennél is jobb eredményt szeretnél, akkor használd mosás utána  következő praktikákat.

Így illatosítsd a ruháid!

 

Vasaláskor

Ezt a műveletet kétféleképpen is végezheted. Cseppents a vízbe egy kis illóolajat vagy mosóparfümöt és tedd gőzölős vasalód adagolójába vagy egy szórófejes flakonba. Előbbit csak akkor ajánljuk, ha vasalód gőzkibocsátása egyenletes, különben a hozzáadott illatanyag foltot hagyhat a ruhán. Figyelj arra is, hogy a választott illóolaj ne színezzen. Használat előtt végezz próbát, nehogy a kedvenc blúzod lássa kárát kísérletező kedvednek!

A szekrényben

A tiszta ruhák a szekrényben tárolva egy idő után veszítenek illatuk intenzitásából. Így a nők többsége a szekrény illatosítására is nagy hangsúlyt fektet. Ezen a téren a lehetőségek tárháza majdhogy nem végtelen. Mind közül talán a legnépszerűbb a levendula, mely amellett, hogy illatosít, távol tartja a molyokat, ráadásul semlegesíti a kellemetlen szagokat is. A szárított leveleket magad is vászonszütyőbe csomagolhatod, de az üzletek polcain is számtalan formában megtalálod. A nagyobb öblítőgyártók ma már a textilöblítőkkel harmonizáló, szekrénybe tehető illatpárnákat s készítenek a frissesség megőrzése érdekében. Természetesen otthon is előállíthatod a saját illatkompozíciódat. Íme, néhány ötlet, hogy miből készíthetsz egyedi illatpárnát házilag.

Keverj össze négy rész varádicskóró-füvet, négy rész istenfalevelet, két rész levendulavirágot, egy rész rozmaringfüvet, fél rész őrölt nősziromgyökeret. Töltsd négyzet alakú zsírpapír, lenvászon vagy ruhazsebkendő közepébe, majd emeld fel a sarkait és egy csinos szalaggal kösd be a száját.

Szárított kamillavirágot keverj össze egy kis zsályával, majd az elegyre tégy néhány csepp ilang-ilang illóolajat. Formázz párnácskát egy neked tetsző, légáteresztő anyagból, töltsd bele a keveréket és már bújhat is a ruhák közé!

A karakteresebb, kevésbé édes illatok kedvelőinek ajánljuk az alábbi kompozíciót: keverj össze egy kis szegfűszeget, fahájat, néhány levél rozmaringot és néhány apróbb darab citromhéjat. Kész is a természetes szagűző.

Gondoltunk a férfiakra is. Az ő ruháikhoz markánsabb illatfelhő passzol: végy néhány csipetnyi finom aromájú dohányt (ha sem ő, sem te nem szereted az illatát, természetesen nyugodtan kihagyhatod), pár kávészemet, egy kevés szárított rozmaringot, bugyoláld be, tekerd körbe, és függeszd az ingei közé.

Annak érdekében, hogy ruhád (és egész otthonod) mindig finom illatot árasszon, fordíts gondot a ruhásszekrények rendszeres tisztítására is. A zavaró illatkavalkád elkerülése érdekében ne használj egyszerre túl sokféle illatot és mindig ügyelj a megfelelő illattársításra is.

 

Olvass még az illatokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top