Család

Lakcímet kértek Mikulásra a minisztertől

A Város Mindenkié Mozgalom (AVM) és az Utcajogász októberben kezdeményezett aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy megoldás szülessen a lakcím nélküli családok és gyerekek problémájára.

A Város Mindenkié Mozgalom (AVM) és az Utcajogász aktivistái azt követelték az Emberi Erőforrások Minisztériumától és Balog Zoltán minisztertől, hogy rendezzék a lakcím nélküli családok helyzetét. Az AVM másfél hónap alatt 2500 aláírást gyűjtött össze, amiket 2016. december 6-án délelőtt egy Mikulás-napi ünnepség keretében adtak át a minisztérium képviselőjének.

Lakcímet kértek Mikulásra a minisztertől

Jelenleg 60 ezer embernek – közülük hozzávetőleg 4500 gyereknek – nincs érvényes magyarországi lakcíme, ami lényegében minden ellátásból kizárja őket. 1500 gyereknek csak “település szintű” lakcíme van, ami nagyon megnehezíti, hogy hozzájussanak az ellátásokhoz. Több tízezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik a szülei lakcím problémája miatt szenvednek hátrányt. A lakcím nélküli vagy érvénytelen lakcímmel rendelkező gyerekek és szüleik nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak hozzá a következő szolgáltatásokhoz: államilag támogatott egészségügyi ellátás, gyes, családi pótlék, gyed, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, ingyenes intézményi gyermekétkeztetés. Az ún. települési támogatások igényléséhez (ilyen pl. a lakhatási támogatás, a gyógyszertámogatás és az átmeneti segély) szintén bejelentett lakóhely vagy tartózkodási hely kell. Ahhoz, hogy egy gyerek biztosan tudjon iskolába és óvodába járni (vagyis legyen olyan iskola, ami kötelezően felveszi), szintén kell, hogy legyen lakcíme. Az okmányirodákban nem jelentik be még az érvényes szerződéssel rendelkező albérlőket sem. Akinek pedig nincs rendben a lakcímük, akár még a családi pótlék és az anyasági támogatások igénybevétele is nehézséget jelenthet.

 

Az EMMI az aláírásgyűjtésnek köszönhetően munkacsoportot hozott létre a probléma megoldására, bár az nem ismert, hogy pontosan kik a munkacsoport tagjai, ki a vezetője, és hogy milyen munkaterv és ütemezés szerint dolgoznak. Emiatt egyelőre nem tűnik úgy, hogy a lakcím nélküli családok ügyében belátható határidőn belül megfelelő intézkedések születnének. Az AVM és az Utcajogász tagjai is csatlakoznának a munkacsoporthoz annak érdekében, hogy a lakcímproblémákkal érintett emberek ügyében szerzett tapasztalataik is hasznosuljanak a megoldási javaslatok kidolgozásakor. Erre a kérésre viszont nem született egyértelmű válasz a minisztérium képviselői részéről.

 

A Város Mindenkié és az Utcajogász a következő megoldási javaslatokat teszi a problémára:

 

1. A járási hivatalok gyakran nem jogszabályszerűen járnak el, és nem mindig fogadják el a teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt bérleti szerződéseket a szállásadó hozzájárulásaként, noha a jogszabály ezzel kapcsolatban világosan rendelkezik. A járási hivatalok számára a lakcím-bejelentési eljárás tárgyában egyértelmű állásfoglalás kiadására, valamint az ügyintézők azonnali és átfogó képzésére van szükség.

2. Jogszabály-módosításokra van szükség annak érdekében, hogy a gyermekek – az Alaptörvényben és a New York-i Gyermekjogi egyezményben is biztosított – jogai a lakcím hiánya és az ebből következő bürokratikus akadályok miatt ne sérülhessenek.

3. Átfogó lakáspolitikára van szükség, amely minden embernek biztosítja a megfizethető és biztonságos lakhatást, így senki sem kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem jelentik be oda, ahol valójában lakik.

A petícióhoz 2500 magánszemély mellett a következő szervezetek csatlakoztak: A Város Mindenkié, Utcajogász, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, Arany Liliom Alapítvány, Hívatlanul Hálózat, Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, Társaság a Szabadságjogokért, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Utcáról Lakásba Egyesület, Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület, Heti Betevő budapesti csoportja

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top