Család

60 évesen is bombaformában: a Barbie baba titka

Kritizálhatják sokan túlzottan idealizált külseje és soványsága miatt, de az idén 60 éves Barbie baba tudja azt, amit minden nő szeretne: az örök szépség és fiatalság titkát.

Barbie babát 60 évvel ezelőtt a Mattel játékvállalat alapítójának felesége, Ruth Handler álmodta meg, lánya Barbara számára. Akkoriban ugyanis a legtöbb játékbaba csecsemőt ábrázolt, Ruth pedig a német Bild Lilli játék mintájára megtervezett egy felnőtt női babát, akit öltöztetni lehet, aktuális női szerepvállalásának megfelelően.

Barbie született

Az eredeti cél tehát Barbie baba megalkotásával nem a tökéletes (szőke, karcsú és formás) nőideál megalkotása volt, sokkal inkább az, hogy a kislányok megismerkedjenek egy öntudatos, magabiztos, az élet sok területén talpraesetten helytálló dolgozó nővel. Aki történetesen egy öltöztethető baba. Ruth Handler és a tervező Jack Ryan 1959-ben New Yorkban mutatták be Barbie-t, aki azóta is hihetetlen népszerűségnek örvend az egész világon.

Barbie érdekességek

Van pár érdekes tény Barbie baba elmúlt 60 évéből:

  • Az első Barbie fekete-fehér csíkos úszódresszben „jelent meg” a nagyközönség előtt. Szőke és barna hajszínnel volt kapható, és Japánban gyártották le, aztán az első évben 350.000 darabot adtak el. Darabja ekkor 3 dollárba került
  • 1974- ben került át a gyártás San Franciscóba
  • Egy eredeti, jó állapotú Barbie babáért a gyűjtők akár 30.000 dollárt is fizetnek
  • Több száz különböző Barbie babát gyártottak már az elmúlt 60 évben: az énekestől a balerináig, a nővérkétől a Warhol-modellig. 1961-ben jött ki az American Airlines utaskísérő Barbie, 1965-ben asztronauta, 1973-ban sebész, 1976-ban olimpikon, 1998-ban kosárlabdás, 2000-ben elnökjelölt, 2001-ben hercegnő és 2005-ben az American Idol győztes Barbie.

A legelső Barbie baba

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Nővérke Barbie a ’60-as évekből és 2016-ból

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Barbie, a baba és ami mögötte van

Ezalatt a 60 év alatt Barbie mögé egy teljes iparág épült. Igaz, hogy ő volt az első játékbaba, aki komoly marketingtámogatást kapott, már a kezdetektől, de azt senki nem gondolta volna akkor, hogy ilyen szerteágazó lesz a sikere: dalok, mesekönyvek, ruházati cikkek, filmek, szülinapi torták készülnek a Barbie égisz alatt. És ki tudja mi minden vár még rá, hiszen Barbie örök csajszi marad, és 60 évesen sem megy nyugdíjba.

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top