Család

5 tipp, hogy egyedülálló anyaként is gördülékenyen menjenek a hétköznapok

A gyerek az egyik legnagyobb csoda az életben, ami egy nővel megtörténhet. Ugyanakkor a gyereknevelés sohasem könnyű dolog, egyedülálló anyaként pedig egyenesen holdraszállásnak tűnhet. De van pár tanács, amit megfogadva könnyebben mehetnek a hétköznapok.

Amikor baba születik egy családba, az felülír mindent. Az újszülött és később a kisgyerek igényei, szükségletei kerülnek az első helyre, a szülő háttérbe szorul, rosszabb esetben úgy érezheti szinte megszűnt létezni. A szoptatás, az altatás, később az iskolakezdés vagy a tinédzserkori szerelmi válság okozhat fejtörést a szülőknek.

Egyedül nem megy?

Ha pedig ezeket a hétköznapi, kívülállók számára aprónak tűnő, problémákat egyedül kell menedzselni, még nehezebb dolgunk van. Hiszen úgy érezhetjük, a felelősség súlya is csak az egyedüli szülő vállát nyomja. Lássuk mit tehetünk, hogy legalább a gyakorlati dolgokat gördülékenyen túléljük.

1. Szervezés

Kérjünk segítséget és osszuk ki a feladatokat azoknak, akik felajánlották az idejüket, bármiféle lelkiismeret-furdalás nélkül. Bármennyire is talpraesett és ügyes anyuka valaki, képtelen lesz minden feladatot egyedül véghez vinni. Tegyük félre büszkeségünket, és kérjünk meg rokonokat, barátokat vagy megbízható szomszédot, hogy segítsen nekünk. Ez lehet akár bevásárlás, gyerekvigyázás, közös főzés is.

2. A szingli nem jelenti azt, hogy magányos

Magyarországon közel 400 ezer egyedülálló anyát tartanak számon. Lassan nehéz nem belefutni egy-egy sorstársba akár személyesen, akár a közösségi oldalakon. Néha már a tudat is segít, hogy nem vagyunk egyedül, léteznek mások is nagyon hasonló problémákkal, sőt hasznos tanácsokat, tippeket is kaphatunk tőlük.

3. Csináljunk olyat, amit szeretünk

Néha úgy tűnik, hogy levegőt venni sincs időnk, de a feladatok összeszervezésével csípjünk le magunknak szabadidőt. Fontos, hogy jusson figyelmünk saját magunkra, olyan tevékenységekre is, ami kikapcsol a mindennapi mókuskerék fárasztó rutinjából. Menjünk el jógázni, moziba barátnőkkel, a szabad hétvégét töltsük olvasással, vagy kiránduljunk friss levegőn. Ami bennünket boldoggá tesz, az közvetve a gyerekeinkre is jó hatással van. Nem mindig a csak velük töltött idővel teszünk jót nekik.

4. Nincs olyan, hogy tökéletes

Ha csak a gyerekkel foglalkozunk, akkor fut az egész lakás. Ha visszamegyünk dolgozni, nem érünk el időben a gyerek edzésére. El kell fogadni, hogy nem létezik tökéletes anyuka, és mi se akarjunk azok lenni: aki reggel az iskola ajtóban integet, miután becsomagolta otthon a házi sütésű tízórait, majd elmegy futni, hogy tökéletes legyen az alakja. Belibben az inspiráló munkahelyére kifogástalan outfittel. Minden munkáját szuperül elvégezve pedig elviszi gyerekeit a különórákra. Ja! És este hazaérve pedig, tiszta, rendes otthon és gőzölgő vacsora várja a családot. Ilyen nincs. Valamit el kell engednünk, hogy kevésbé legyen stresszes.

5. Beszélgessünk a gyerekekkel

Sok felnőtt azt hiszi, hogy a gyerek úgysem érti meg a nagyok dolgát. Hatalmas tévedés! Pontosan érzik, ha valami történik a szüleikkel, sőt sokkal rosszabb ha a számukra is érezhető feszültséget, maguk próbálják meg értelmezni, esetleg rosszul. Ezt megelőzendő magyarázzuk nekik el mi, számukra is érthető kifejezésekkel, hogy mi is történik a családban Soha ne szidjuk az édesapjukat, hiszen nekik ő is éppolyan fontos és kedves személy, mint mi magunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top